Νιουκάστλ: Στο μονοπάτι των «νεόπλουτων»
Οι «καρακάξες» ακολουθούν τον δρόμο που χάραξαν οι Μάντσεστερ Σίτι, Παρί Σεν Ζερμέν και ΤσέλσιΤα λεφτά δεν παίζουν μπάλα ούτε αγοράζουν τίτλους. Ούτε φυσικά φέρνουν αυτή καθ’αυτή την ευτυχία. Γνωστά όλα τα παραπάνω αποφθέγματα και αποδεδειγμένα στην πράξη. Ωστόσο, η Νιουκάστλ μοιάζει να έχει μια λαμπρή ευκαιρία για να βγει από τη δίνη της μετριότητας που την περικλείει εδώ και μια δεκαπενταετία χρησιμοποιώντας ορδές από… πετροδόλαρα.
Η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και συγκεκριμένα ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, μονοπωλεί τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον του ποδοσφαιρικού κόσμου με το μεγαλεπίβολο εγχείρημά της. Με όπλο της το απείρου πλούτυο κρατικό ταμείο επενδύσεων (PIF), φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει ακόνα ένα εντυπωσιακό «μπάσιμο» στην αγορά της Premier League.
Η πρόταση για εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Νιουκάστλ που κατέχει ο Μάικ Άσλεϊ, προκάλεσε κρότο. Ένα «μπαμ» που αναμένεται να μετουσιωθεί σε άπλετο ρευστό που εκ πρώτης θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ. Μεταγραφές, αποπληρωμή χρεών, επενδύσεις σε ακαδημίες και εγκαταστάσεις και πολλά άλλα είναι αυτά που υπόσχονται οι Σαουδάραβες.
Μάλιστα, ήδη φημολογείται ότι ο προπονητής της ομάδας της Βορείου Αγγλίας, Στιβ Μπρους, θα έχει στη διάθεσή του ένα αστρονομικό μπάτζετ 230 εκατ. ευρώ για να φέρει στο «St James’ Park» διάσημα ονόματα (Μπέιλ, Καβάνι, κ.ά) που θα κάνουν τη διαφορά. Ορισμένες εταιρίες και οργανισμοί εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την εν λόγω πώληση, αλλά όλα δείχνουν πως αυτή θα πάρει το «πράσινο φως» τόσο από την Premier League όσο και από την Κυβέρνηση.
Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά σημειώνεται «βροχή» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αυτή η έλευση θα μετουσιώσει τις «καρακάξες» σε μια εκ των πιο πλουσίων ομάδων στο Νησί και θα τους επιτρέψει να κάνουν όνειρα για τετράδα, αλλά και έξοδο στο Champions League.
Εν ολίγοις, η Νιουκάστλ ακολουθεί τον δρόμο που χάραξαν και άλλα… νεόπλουτα κλαμπ στη Γηραιά Ήπειρο, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες περγαμηνές σε τίτλους ή τεράστιο ιστορικό βάρος.
Τσέλσι: Το απόλυτο success story
Το πιο φωτεινό παράδειγμα τέτοιων περιπτώσεων είναι φυσικά η Τσέλσι. Ένας από τους μικρομεσαίους συλλόγους του αγγλικού πρωταθλήματος τον 20ο αιώνα, εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο επιτυχημένα κλαμπ της Premier League την τελευταία εικοσαετία. Το 2003, ο Ρώσος μεγιστάνας, Ρομάν Αμπράμοβιτς αγόρασε τους «μπλε» και από 10 τίτλους σε 98 χρόνια ιστορίας, τους οδήγησε σε 13 τρόπαια σε 17 χρόνια, με επενδύσεις που ξεπέρασαν το ένα δις ευρώ!
Πέντε πρωταθλήματα, ένα Champions League και δύο Europa League είναι ανάμεσα στα πιο σημαντικά και φυσικά το πρεστίζ και το brand name των Λονδρέζων έχει εκτοξευθεί στην ποδοσφαιρική αγορά.
Νιουκάστλ: Από κομπάρσος, πρωταγωνιστής η Σίτι
Λίγα χρόνια αργότερα, ο σεΐχης Μανσούρ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έκανε τη δική του εμφάνιση στο προσκήνιο της Premier League. Το 2008 εξαγόρασε τις μετοχές της σχεδόν αδιάφορης ποδοσφαιρικά Μάνσεστερ Σίτι που αποτελούσε τον «σάκο του μποξ» στο πρωτάθλημα. Δώδεκα χρόναι μετά, οι «πολίτες» εξελίχθηκαν σε απόλυτους πρωταγωνιστές στο βρετανικό ποδόσφαιρο.
Απολογισμός, 14 τίτλοι στη δεκαετία των 10s, μεταξύ αυτών και τέσσερα πρωταθλήματα Premier League. Ειδικά από την έλευση του Πεπ Γκουαρντιόλα, η Σίτι έχει ένα από τα πιο ακριβά ρόστερ, το οποίο ενισχύει σε κάθε μεταγραφική περίοδο.
Παρί Σεν Ζερμέν: O άνθρωπος που ήρθε από το Κατάρ
Ο Νάσερ Αλ-Κελαϊφί είναι η προσωπικότητα πίσω από το λαμπερό προφίλ της Παρί Σεν Ζερμέν την τελευταία δεκαετία. Ο πρόεδρος του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου, Bein Media Group βρίσκεται τα τελευταία εννιά χρόνια στο τιμόνι των Παριζιάνων, οι οποίοι μέχρι τότε θεωρούνταν μια… συμπαθητική ομάδα στο γαλλικό πρωτάθλημα. Όπως ακριβώς τώρα η Νιουκάστλ.
Στα 10s όμως αυτό άλλαξε. Στη Ligue 1 είναι πλέον οι αναμφισβήτητοι κυρίαρχοι (έξι πρωταθλήματα), αλλά στην Ευρώπη δεν έχουν καταφέρει να κατακτήσουν το Champions League. Παρόλα αυτά, μεταγραφές όπως αυτές των Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Άνχελ ντι Μαρία, Έντινσον Καβάνι, Νειϊμάρ και Κιλιάν Εμπαπέ απογείωσαν την εμπορική δυναμική του κλαμπ, το οποίο βρίσκεται υπό συνεχή οικονομική παρακολούθηση από την UEFA λόγω της υπερβολικής εκροής χρήματος. Το μόνο σίγουρο είναι ο Καταριανός επιχειρηματίας δεν θα σταματήσει τις επενδύσεις μέχρι να επιτύχει τον σκοπό του.