Η πρώτη μεγάλη, σταθερή μάζα υγρού νερού εντοπίστηκε στον Άρη ενισχύοντας έτσι την πιθανότητα να βρεθεί μια μέρα ζωή στον πλανήτη.
Οι επιστήμονες που χρησιμοποιούν ραντάρ διείσδυσης εδάφους βρήκαν μια μεγάλη λίμνη μήκους 12 μιλίων (περίπου 20 χλμ.) ένα μίλι κάτω από τον πάγο.
Τα άλατα στη λίμνη πιστεύεται ότι έχουν διατηρήσει το νερό – το οποίο έχει θερμοκρασία πιο χαμηλή από την κατάψυξη.
Οι συνθήκες στη λίμνη ενδεχομένως να είναι σκληρές και αφιλόξενες και δεν είναι κατάλληλες για ψάρια ή σύνθετους οργανισμούς αλλά είναι πιθανό κάποια μικρόβια να μπορούν να επιβιώσουν.
Το βάθος της λίμνης ωστόσο δεν είναι γνωστό, και οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να είναι πολύ ρηχό ίσως και επικίνδυνο να ερευνηθεί.
Μια ιταλική ομάδα ανακάλυψε τη λίμνη ενώ ανέλυσε μια έρευνα ραντάρ που έγινε μεταξύ του 2012 και του 2015 από το διαστημικό σκάφος Orbiter του Mars Express.
«Είναι δελεαστικό να πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πρώτο υποψήφιο μέρος όπου η ζωή θα μπορούσε να συνεχιστεί [στον Άρη]», δήλωσε ο καθηγητής Οροσέι.
Οι ερευνητές υπογράμμισαν τέλος, ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εξακριβωθεί εάν υπάρχει κάτι που πραγματικά ζει σε αυτή τη μάζα νερού, όμως η ανακάλυψη προκάλεσε τον ενθουσιασμό ανάμεσα σε πολλούς ειδικούς, που θα συνεχίσουν τις έρευνες.