TOPS

Σαν σήμερα γράφτηκε ιστορία στην Ιντιανάπολις!

Στις 19 Αυγούστου 1909 έγινε ο πρώτος αγώνας στην πίστα της Ιντιανάπολις, που μετέπειτα καθιερώθηκε ως Indy 500, σε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού!
Σαν σήμερα γράφτηκε ιστορία στην Ιντιανάπολις!

Για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ο αγώνας Indycar στην πίστα της Ιντιανάπολις είναι θεσμός. Μάλλον είναι κάτι περισσότερο! Έχει μία ξεχωριστή σημασία, μία ιδιαίτερη ερμηνεία που μόνο αυτοί που αγαπούν τα μηχανοκίνητα σπορ, μπορούν να την καταλάβουν.

Το Indy 500, όπως είναι ευρέως γνωστό, είναι ένας αγώνας από το αμερικανικό πρωτάθλημα μονοθεσίων (Indycar), αλλά έχει τη δική του ιστορία. Είναι αντίστοιχο του Μονακό για τη Formula 1 και των 24 ωρών του Λεμάν στο WEC. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τρεις νίκες σε αυτούς τους τρεις αγώνες θεωρούνται το τριπλ κράουν του μηχανοκίνητου αθλητισμού και μόνο ένας τα έχει καταφέρει.

Ο λόγος για τον Γκρέιαμ Χιλ, που είναι ο μοναδικός πιλότος στην ιστορία που έχει καταφέρει να νικήσει και στους τρεις αγώνες.

Η σημερινή ημερομηνία (19η Αυγούστου), αποτελεί ορόσημο για το Indy 500.  Σαν σήμερα το 1909 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας στην πίστα της Ιντιανάπολις, ο οποίος σε αντίθεση με όσα γνωρίζουμε τώρα, δεν ήταν 500 μίλια (ή 800 χιλιότερα, αν προτιμάτε), αλλά μόλις 5 μίλια, δηλαδή 8 χιλιόμετρα!

Η πίστα δεν μπόρεσε να αντέξει τις μεγάλες ταχύτητες με τις οποίες περνούσαν τα αυτοκίνητα έστω και για εκείνη την περίοδο, με αποτέλεσμα να σπάσει και να χάσουν τη ζωή τους δύο οδηγοί, δύο μηχανικοί, αλλά και δύο θεατές στις εξέδρες!

Έσκασε η πίστα και προέκυψε το «Brickyard»!

Τι έκαναν λοιπόν οι αρμόδιοι για να καλύψουν τα σκασίματα στην πίστα; Τοποθέτησαν τούβλα και γι’ αυτό και η πίστα έγινε γνωστή ανά τον κόσμο ως «Brickyard», δηλαδή, αυλή με τούβλα, στα ελληνικά.

Οι κατασκευαστές της πίστας, Καρλ Φίσερ, Τζιμ Άλισον, Άρθουρ Νιούμπι και Φρανκ Γουίλερ έβλεπαν ότι η πίστα δεν είχε την απαιτούμενη ανταπόκριση στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και προσπαθούσαν να βρουν μία λύση, ώστε να αυξήσουν τη δημοτικότητα και κατ’ επέκταση τα έσοδά τους.

Εν τέλει ο Φίσερ πρότεινε να σταματήσουν να διοργανώνουν μικρούς και περιφερειακούς αγώνες, αλλά να κάνουν ένα μεγάλο, ένα αγώνα που θα ξεχώριζε. Εκεί γεννήθηκε και η ιδέα, ο αγώνας να διαρκεί περίπου επτά ώρες, που αντιστοιχούσε σε μία απόσταση 500 μιλίων, μιας και μιλάμε για μία οβάλ πίστα μήκους μόλις 2,5 μιλίων!

Ο Χαρούν νίκησε στον πρώτο αγώνα το 1911

Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη το 1911 και συγκεκριμένα στις 30 Μαΐου. Αρχικά δήλωσαν συμμετοχή 40 οδηγοί. Ο Ρέι Χαρούν ήταν τελικά ο νικητής, αλλά μέχρι να ανακηρυχθεί, υπήρξε μία έντονη διαφωνία.

Προς το τέλος του αγώνα, σταμάτησε να δουλεύει ο πίνακας που μετρούσε τους γύρους, με συνέπεια ο Χαρούν που ήταν στα πιτ, να έχει τρεις γύρους λιγότερους. Όταν έπεσε η σημαία του τερματισμού, πρώτος ήταν ο Ραλφ Μάλφορντ, αλλά μετά από εξέταση των στοιχείων η νίκη δόθηκε στον Χαρούν.

Πάντως, ο ίδιος ο Μάλφορντ μέχρι που πέθανε στις 23 Οκτωβρίου 1973, υποστήριζε ότι αυτός ήταν ο πρώτος νικητής του Indy 500!

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο αγώνας στην Ιντιανάπολις γιγαντώθηκε. Από το 1950 έως το 1960 συμμετείχε και στη Formula 1, όμως και πάλι σε εκείνο την περίοδο έπαιρναν μέρος, κατά κύριο λόγο, αμερικανικές ομάδες.

Το όραμα των τεσσάρων ιδρυτών…

Πλέον έχει καθιερωθεί ως ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος αγώνας στην Αμερική και δικαίως. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο, στα μέσα Μαΐου όταν συνήθως διοργανώνεται, στις εξέδρες της πίστας συρρέουν περισσότεροι από 250.000 θεατές. Άλλωστε πρόκειται για μία έκταση που ξεπερνάει τα 1.000 στρέμματα!

Το Indy 500 είναι όμως και από τους πιο σημαντικούς αγώνες παγκοσμίως. Στα τωρινά χρόνια η κάθε ομάδα έχει τρεις οδηγούς που μοιράζονται τη διαδρομή. Όταν όμως ο αγώνας ξεκίνησε το 1911, ο κάθε πιλότος κάλυπτε μόνος του τη διαδρομή.

Πολλοί έλεγαν ότι μετά τα 300 μίλια δεν μπορούσαν καν να κρατήσουν τα χέρια τους στο τιμόνι. Ένας άλλος μαρτύρησε ότι στα τελευταία 50 μίλια, έκλαιγε συνεχώς σαν μικρό παιδί, από την κούραση και την εξάντληση. Βέβαια το κίνητρο, η διάκριση και η δόξα είναι πραγματικά τεράστια για τη νίκη σε ένα τέτοιο αγώνα.

Κάτι τέτοιο είχαν στο μυαλό τους οι Καρλ Φίσερ, Τζιμ Άλισον, Άρθουρ Νιούμπι και Φρανκ Γουίλερ, όταν έφτιαχναν την πίστα το 1909, η οποία έχει μείνει στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού!

Η εκτόξευση και η καταστροφή της «σούπερ Ντέπορ»

Γιώργος Πομάσκι: Ο άνθρωπος που άλλαξε την προπονητική

Ενα απλό παιδί από το Χέρσι της Πενσυλβάνια

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης: Τραγωδία στα Τέμπη: Ο κόσμος οφείλει να φωνάξει όχι να σιωπήσει – Θα αντιδράσουμε;

Τραγωδία στα Τέμπη: Ο κόσμος οφείλει να φωνάξει όχι να σιωπήσει – Θα αντιδράσουμε;

Δηλαδή πως ακριβώς θα ακούσουν τη φωνή μας; Με τις συνεχείς επικλήσεις για «σιωπή τώρα που έχουμε πένθος»; Λάθος! Σεβασμός σημαίνει να ΑΠΑΙΤΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Μπάσκετ: Παναθηναϊκός: Ο κόσμος δε χαρίστηκε σε κανέναν για τα Τέμπη

Παναθηναϊκός: Ο κόσμος δε χαρίστηκε σε κανέναν για τα Τέμπη

Μηνύματα για την Euroleague που δεν ανέβαλε τον αγώνα, πανό συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και μπηχτές για τους πολιτικούς στο ΟΑΚΑ

Μπάσκετ
Νίκος Μπουρλάκης: Τραγωδία στα Τέμπη: Αν δεν το κατάλαβες, είσαι ένας αριθμός 

Τραγωδία στα Τέμπη: Αν δεν το κατάλαβες, είσαι ένας αριθμός 

Όσο κι αν προσπαθούν να αποδώσουν τα πάντα στην ατομική ευθύνη, είναι τόσο ελλειμματική κοινωνία που έχουν φτιάξει ώστε κανείς δεν τους πιστεύει. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Ο Κώστας Καραμανλής θα είναι πάλι υποψήφιος;

Ο Κώστας Καραμανλής θα είναι πάλι υποψήφιος;

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, η ερώτηση που απευθύνουμε είναι ξεκάθαρη. Και οφείλει να απαντήσει προς όλους ο υπουργός που παραιτήθηκε. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Τραγωδία στα Τέμπη: Η ατομική ευθύνη και πάλι μπροστά

Τραγωδία στα Τέμπη: Η ατομική ευθύνη και πάλι μπροστά

Όπως «μαζί τα φάγαμε» στην οικονομική κρίση, όπως «φταίτε εσείς αν πεθάνετε» στον κορονοϊό έτσι και τώρα απλώς φταίει ο σταθμάρχης και παράλληλα «ζήτω ο υπουργός που παραιτήθηκε». Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Καραμανλής: Η ευθύνη δεν τελειώνει στην παραίτηση

Καραμανλής: Η ευθύνη δεν τελειώνει στην παραίτηση

Δε ξέρω πόσοι το είδαν ως πράξη ευθιξίας αλλά για να είμαστε ειλικρινείς αν ζητάμε αληθινή δικαίωση- στο βαθμό που μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο- θα πρέπει να απαιτήσουμε ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Όχι μια απλή παραίτηση

Νίκος Μπουρλάκης
Κοινωνία: Τραγωδία στα Τέμπη: Κροκοδείλια δάκρυα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Η ουσία είναι ότι κανείς δεν είχε ακούσει την προειδοποίηση

Τραγωδία στα Τέμπη: Κροκοδείλια δάκρυα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Η ουσία είναι ότι κανείς δεν είχε ακούσει την προειδοποίηση

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να μη ξανασυμβεί τέτοια τραγωδία. Η ουσία είναι ότι κανείς δεν είχε ακούσει την προειδοποίηση

Κοινωνία
Νίκος Μπουρλάκης: Ο Καραμανλής πριν από δέκα ημέρες παρουσιαζόταν ως εγγυητής της ασφάλειας στα τρένα! Τι να τα κάνουμε τα κλάματα;

Ο Καραμανλής πριν από δέκα ημέρες παρουσιαζόταν ως εγγυητής της ασφάλειας στα τρένα! Τι να τα κάνουμε τα κλάματα;

Δυστυχώς η τραγωδία, το πένθος, ο θάνατος, ο ανθρώπινος πόνος διέψευσαν κατηγορηματικά τις πομπώδεις ασάφειες του υπουργού Μεταφορών όπως είχαν διατυπωθεί στις 20 Φεβρουαρίου. Δυστυχώς!!!

Νίκος Μπουρλάκης
Κοινωνία: Τραγωδία στα Τέμπη: «Πάμε κι όπου βγει» φωνάζει η Ελλάδα επί αιώνες – Ντροπή σας!

Τραγωδία στα Τέμπη: «Πάμε κι όπου βγει» φωνάζει η Ελλάδα επί αιώνες – Ντροπή σας!

Ακόμα μια τραγωδία εξαιτίας του γεγονότος ότι στη χώρα που ζούμε, η ανθρώπινη ζωή δεν έχει απολύτως καμία σημασία αφού όλα είναι παρατημένα στην τύχη τους. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Κοινωνία