EUROPA LEAGUE

Ζορίστηκε, αλλά πήρε βαθμό «χρυσάφι»!

Ο Ολυμπιακός ήρθε ισόπαλος χωρίς τέρματα (0-0) με τη Ρεάλ Μπέτις, παίζοντας με 10 παίκτες από το 73'. Κράτησε το μηδέν και πήρε ένα βαθμό, που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος στην εξέλιξη του 6ου ομίλου του Europa League.
Ζορίστηκε, αλλά πήρε βαθμό «χρυσάφι»!

Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε πολλά προβλήματα από τον τρόπο παιχνιδιού της Ρεάλ Μπέτις, αλλά, στο ταμείο της βραδιάς, το 0-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» κρίνεται επιτυχημένο.

Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τον πρώτο τους βαθμό στον 6ο όμιλο του Europa League απέναντι σε μία ομάδα, που είχε εξ αρχής την κατοχή μπάλας με το μέρος της, χωρίς να κάνει τις πολλές φάσεις μπροστά από την εστία των Πειραιωτών. Οι δύο αντίπαλοι είχαν από τις τρεις καθαρές ευκαιρίες για γκολ (σ.σ.: η μία του Ολυμπιακού ήταν διπλή), ενώ ο Πέδρο Μαρτίνς είδε την ομάδα του να τελειώνει το ματς με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Κώστα Τσιμίκα με δεύτερη κίτρινη κάρτα, στο 73′. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού «έπαιξαν μεγάλη μπάλα» στις εξέδρες, δημιουργώντας μία εκπληκτική ατμόσφαιρα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ιδιαίτερα, σε στιγμές που η ομάδα είχε ανάγκη τον κόσμο της. Συνολικά κόπηκαν 28.650 εισιτήρια, ενώ οι οπαδοί της Ρεάλ Μπέτις δεν ξεπερνούσαν τους 100.

Δείτε το LIVE του αγώνα

Η Μπέτις παίζει σχεδόν πάντα είτε με διάταξη 3-4-3 είτε με 3-5-2 και θέλει να έχει την μπάλα στην κατοχή της. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να περιορίσει αυτό το ατού της ισπανικής ομάδας, αν και αντιμέτωπισε προβλήματα από το κάθετο παιχνίδι της. Ουσιαστικά, επέτρεψε στους αντιπάλους να έχουν την μπάλα στα πόδια τους και το πρώτο μέρος να ολοκληρωθεί με ποσοστό κατοχής 33%-67% (και συνολικά με 31%-69%).

Στο 14′, ο Τσιμίκας με τάκλιν αυτοθυσίας κράτησε το μηδέν. Οι φιλοξενούμενοι με δύο πάσες από τον κεντρικό άξονα (Χάβι Γκαρθία σε Χοακίν και Χοακίν σε Μορόν) έβγαλαν καθαρό τετ α τετ, με τον Μορόν απέναντι στον Γιαννιώτη, αλλά πριν πλασάρει ο Αργεντινός μέσος ο Τσιμίκας έκανε την προβολή με το αριστερό, στο ύψος του πέναλτι, διώχνοντας την μπάλα σε κόρνερ. Ο Ολυμπιακός είχε ένα σουτ με τον Φορτούνη στο 18′, το οποίο δεν ήταν δυνατό να απειλήσει τον Ρόμπλες. Στο 23′, ο Χασάν έβαλε την κόντρα στον Ρόμπλες, στο ύψος της μεγάλης περιοχής (μετά το διώξιμο του Γιαννιώτη από την περιοχή του), αλλά η μπάλα πήρε τροχιά προς τα δεξιά και όχι προς το τέρμα. Στο 24′, ο Φετφατζίδης πίεσε ψηλά και έκλεψε την μπάλα, αλλά έχασε το κοντρόλ έξω από τη μεγάλη περιοχή.

Όταν ο Ολυμπιακός πίεζε ψηλά τη Ρεάλ Μπέτις, χαλούσε το πάσινγκ γκέιμ και την ισορροπία της, όμως το θέμα είναι πως δεν το έκανε με συχνότητα. Στο 30′, ο Λο Σέλσο είχε ένα καλό αριστερό σουτ, με την μπάλα να καταλήγει δίπλα από το δεξί δοκάρι. Ο Πέδρο Μαρτίνς διέκρινε το πρόβλημα στη μεσαία γραμμή και αντικατέστησε στο 35′ τον Μπουχαλάκη, ο οποίος έπαιζε με κίτρινη κάρτα από το 21′ (τραβηγμένη κάρτα, καθώς στο μαρκάρισμά του πάνω στον Λο Σέλσο είχε βρει πρώτα μπάλα) και ουσιαστικά γλίτωσε τη δεύτερη και την αποβολή στο 28ο λεπτό (σε μαρκάρισμα στον Χοακίν). Ο Πορτογάλος προπονητής άλλαξε και τη διάταξη σε 4-3-3, με τον Φορτούνη σε ρόλο αριστερού εσωτερικού χαφ, ενώ μετατόπισε τον Ποντένσε δεξιά και τον Φετφατζίδη αριστερά, στα δύο «φτερά» της μεσοεπιθετικής γραμμής.

Στο 38′, ο Γιαννιώτης μπλόκαρε σταθερά την μπάλα σε κεφαλιά του Λεόν. Ο κόσμος των Πειραιωτών ήθελε ένα έναυσμα στις εξέδρες και στο 41′ ο Ολυμπιακός έχασε τεράστια διπλή ευκαιρία για να σκοράρει. Ο Φορτούνης έκλεψε την μπάλα και ξεχύθηκε στην αντεπίθεση. Πάσαρε σε σωστό χρόνο στον Ποντένσε, ο οποίος ντρίμπλαρε και σούταρε με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι και δεξιά. Ο Ρόμπλες απέκρουσε και ο Χασάν, από το ύψος του πέναλτι, δεν κατάφερε να βρει καλά την μπάλα και το δεξί σουτ που επιχείρησε, πέφτοντας, δεν βρήκε στόχο (η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία). Στο 44′, ο Γιαννιώτης μπλόκαρε το αριστερό σουτ του Σέρχιο Λεόν σε αντεπίθεση. Οι ομάδες είχαν από μία σούπερ ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο, αλλά η εικόνα της Μπέτις ήταν καλύτερη πάνω στο χορτάρι.

Ο Ολυμπιακός έχασε νέα απίστευτη ευκαιρία στο 51′, όταν ο Ποντένσε με εκπληκτική κάθετη πάσα έβγαλε τον Φετφατζίδη απέναντι στον τερματοφύλακα της Μπέτις, αλλά ο Ρόμπλες απέκρουσε το πλασέ του Έλληνα μεσοεπιθετικού. Το επαναλαμβάνουμε: όταν οι Πειραιώτες πίεζαν ψηλά, δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στους Ισπανούς, που δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν την μπάλα και να κάνουν το παιχνίδι τους.

Στο 52′, ο Χοακίν μπήκε στην περιοχή από δεξιά και έκανε το γύρισμα, με τον Μορόν να μην πιάνει την κεφαλιά προ του Γιαννιώτη όπως θα ήθελε και την μπάλα να περνάει παράλληλα με την εστία. Οι Ποντένσε και Φετφατζίδης, με την έναρξη της επανάληψης, είχαν επιστρέψει στην αρχική τους θέση. Στο 56′, ο Ελαμπντελαουί πρόλαβε τον Τέγιο, ο οποίος βρέθηκε απέναντι στον Γιαννιώτη από θέση οφσάιντ. Στο 61′, ο αλάνθαστος μέχρι εκείνο το σημείο, Βούκοβιτς, έκανε λανθασμένη πάσα και ο Λεόν βρέθηκε απέναντι στον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού και σούταρε με το δεξί, όμως ο Γιαννιώτης απέκρουσε με τα πόδια και κράτησε το μηδέν.

Οι φιλοξενούμενοι εξακολουθούσαν να έχουν με το μέρος τους την κατοχή μπάλας (έφτασε το 29%-71% στο δεύτερο ημίχρονο) και οι «ερυθρόλευκοι» έψαχναν κυρίως μία πολύ καλή αντεπίθεση. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού διαπίστωσαν πως η ομάδα δεν βρισκόταν σε καλό βράδυ και ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος δημιούργησαν μία μοναδική ατμόσφαιρα, με συνεχές τραγούδι στις εξέδρες. Στο 72′, ο Καμαρά είδε την μπάλα να στρώνεται μπροστά του και σούταρε με το αριστερό, για να απομακρύνει δύσκολα ο Ρόμπλες. Στο 73′, ο Ολυμπιακός έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Τσιμίκα, ο οποίος μάρκαρε αντικανονικά τον Μορόν σε επικίνδυνη αντεπίθεση και δέχθηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα (πάντως, η πρώτη του κίτρινη στο 32′ ήταν τραβηγμένη για φάουλ πάνω στον Γκουαρδάδο). Ο Μαρτίνς άφησε να περάσουν επτά λεπτά, δίνοντας εντολή στον Καμαρά να γυρίσει ως αριστερός μπακ, ενώ στο 80′ ο Τοροσίδης αντικατέστησε τον Ποντένσε.

Ο Κίκε Σετιέν έβαλε στο ματς ό,τι πιο επιθετικό είχε στον πάγκο και πίεζε για το γκολ. Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κρατήσουν τουλάχιστον την ισοπαλία. Τα πέντε λεπτά καθυστερήσεων κύλησαν με δεύτερο βοηθό Ντάβιντ Ίγκορ Γκόλις να υποδεικνύει λανθασμένα σε θέση οφσάιντ τον Χασάν, στο 90’+2′, και ενώ ο Αιγύπτιος έβγαινε μόνος του στην αντεπίθεση. Στο 90’+4′, ο Τέγιο σέντραρε παράλληλα από αριστερά, αλλά ευτυχώς δεν πετάχτηκε κάποιος συμπαίκτης του στην πορεία της μπάλας, που κατέληξε άουτ. Το 0-0 έμεινε μέχρι το τέλος και ο Ολυμπιακός πήρε τον πρώτο του βαθμό στον 6ο όμιλο του Europa League.

MVP: Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί, παρά την ίωση, «έσφιξε τα δόντια» και ήταν συγκλονιστικός. Χρειάστηκε αρκετές φορές να κόψει και ως στόπερ και τα πήγε περίφημα, με αποκορύφωμα τη φάση του 56′, όταν σταμάτησε τον Τέγιο, ο οποίος βρισκόταν σε θέση οφσάιντ, αλλά δεν υποδείχθηκε από τον πρώτο βοηθό Μάρτσιν Μπόνιεκ…

UP: Ο Αχμέντ Χασάν δεν είχε πολλές βοήθειες μπροστά, αλλά όταν πίεζε ψηλά δημιούργησε πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας των Ισπανών. Αν είχε καλύτερο τελείωμα στο 41ο λεπτό, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε απόλυτο πρωταγωνιστή της αναμέτρησης.

DOWN: Ο Ανδρέας Μπουχαλάκης παίζει ασταμάτητα από τις 9 Αυγούστου και «φώναζε» ότι χρειάζεται ανάσες. Δεν είχε τα τρεξίματα στο κέντρο για ένα τόσο απαιτητικό ματς. Και ο Γιάννης Φετφατζίδης, όμως, πήρε φανέλα βασικού σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι, αλλά δεν άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά, χάνοντας και μία σπουδαία ευκαιρία για να σκοράρει.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ο Ντάνιελ Στεφάνσκι δεν είχε να αντιμετωπίσει τη δύσκολη φάση, αλλά μόνο «έδρα» δεν έπαιξε… Ο Πολωνός είχε κάποιες αμφιλεγόμενες αποφάσεις και διαφορετικά κριτήρια σε αυτές. Πάντως, η αποβολή του Τσιμίκα ήταν δικαιολογημένη. Οι Πειραιώτες ζήτησαν πέναλτι στο 75′, σε χέρι του Κανάλες, αλλά δεν φαίνεται από το ριπλέι να υπάρχει παράβαση.

ΓΚΟΛ:

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 21′ Μπουχαλάκης, 32′ Τσιμίκας – 76′ Κανάλες, 84′ Ινούι

ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 73′ Τσιμίκας (Ολυμπιακός, δεύτερη κίτρινη κάρτα)

Ολυμπιακός (Π. Μαρτίνς): Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Μεριά, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (35′ Νάτχο), Καμαρά, Φετφατζίδης (71′ Χριστοδουλόπουλος), Φορτούνης, Ποντένσε (80′ Τοροσίδης), Χασάν.

Ρεάλ Μπέτις (Κ. Σετιέν): Ρόμπλες, Χάβι Γκαρθία, Σέρχιο Λεόν (72′ Κανάλες), Τέγιο, Σίντνεϊ, Λορέν Μορόν, Χοακίν (80′ Σανάμπρια), Γκουαρδάδο, Μπαραγκάν, Λο Σέλσο (83′ Ινούι), Μαντί.

Το δελτίο των 1.096 λιρών που πήγε… κουβά λόγω Ολυμπιακού!

Τα ήσυχα βράδια

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ζορίστηκε, αλλά πήρε βαθμό «χρυσάφι»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.