Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε πως οι γεύσεις είναι πέντε.Αλμυρό, γλυκό, πικρό,ξινό και umami.
Mια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Deakin της Αυστραλίας κατέληξε πως οι άγλυκοι υδατάνθρακες μπορούν να θεωρηθούν ως 6η γεύση.
Φαίνεται πως οι ερευνητές θεωρούν πως οι υδατάνθρακες που δεν ειναι γλυκείς, χουν και αυτοί γεύση και μάλιστα είναι εξαιρετικά ελκυστική.
«Η ζάχαρη, με την ηδονικά ευχάριστη γλυκιά γεύση της, είναι συνήθως ο πιο περιζήτητος υδατάνθρακας», ανέφερε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και συνέχισε λέγοντας:
«Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στη «γεύση» των υδατανθράκων έχουν επίσης κάποια μορφή υποσυνείδητου επιταχυντή που αυξάνει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες ή άμυλο. Πρέπει όμως να κάνουμε πολύ περισσότερες έρευνες για να καταλήξουμε σε βέβαια συμπεράσματα».