Διακόσιοι νεκροί από την έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό
Εκτός από τους θανάτους, υπήρχαν περισσότερες από 300 επιβεβαιωμένες ή πιθανές περιπτώσεις νοσούντων από τον ιό.Το Υπουργείο Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό δήλωσε την Κυριακή, ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό Έμπολα από τον Αύγουστο μέχρι και τώρα, καθιστώντας το και επίσημα το χειρότερο ξέσπασμα της ιστορίας της χώρας.
Εκτός από τους θανάτους, υπήρχαν περισσότερες από 300 επιβεβαιωμένες ή πιθανές περιπτώσεις νοσούντων από τον ιό Έμπολα.
«Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου πηγαίνουν στις εκατοντάδες οικογένειες που θρηνούν, στα εκατοντάδες ορφανά και τις οικογένειες που έχουν αφανιστεί», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ορλί Ιλούνγκα, σύμφωνα με το BBC.
Σε μια έκθεση σχετικά με την κατάσταση στη χώρα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δήλωσε ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στον αγώνα κατά του ιού Έμπολα.
Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας σε άλλες επαρχίες της ΛΔΚ αλλά και σε άλλες χώρες. Οι γειτονικές χώρες της Ουγκάντα εντείνουν τις δραστηριότητες ετοιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών, σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.
Η στρατηγική στην Ουγκάντα περιλαμβάνει ένα πειραματικό εμβόλιο, το οποίο οι υπάλληλοι λένε ότι δεν θα δοθεί στο κοινό, ακόμα τουλάχιστον.
Περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχουν εμβολιαστεί με μια πολιτική «εμβολιασμού δακτυλίου», στην οποία εμβολιάστηκαν όσοι έρχονται σε επαφή με έναν ασθενή Ebola.
Τα άτομα που έρχονται σε επαφή με τα άτομα αυτά εμβολιάζονται έπειτα. Η τακτική αυτή βοήθησε στην εξάλειψη της ευλογιάς στη δεκαετία του 1970.
Η εξάπλωση του Ebola στη ΛΔΚ επιδεινώνεται από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στις μαχητικές ομάδες και τις κυβερνητικές δυνάμεις καθώς οι αλλεπάλληλες συγκρούσεις επιβραδύνει τις προσπάθειες των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη για την καταπολέμηση του ιού.
Ο Έμπολα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κεντρική Αφρική το 1976. Το 2000 και το 2001, 574 άτομα μολύνθηκαν και 261 πέθαναν στην Ουγκάντα.
Περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι μολύνθηκαν και 11.000 πέθαναν στη Σιέρρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα μεταξύ 2014 και 2016.
Γάζα: Αιματηρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ ισραηλινού στρατού – Παλαιστινίων