Ερευνητές του MIT δημιούργησαν μεμβράνη παραθύρων που εκτρέπει τη θερμότητα του ήλιου
Υλικό ικανό να εκτρέπει μέχρι και το 70% της θερμότητας του ήλιου δημιούργησαν ερευνητές του MITΈνα υλικό ικανό να εκτρέπει μέχρι και το 70% της θερμότητας του ήλιου δημιούργησαν ερευνητές του MIT, το οποίο θα εφαρμόζεται πάνω στα παράθυρα σαν μεμβράνη.
Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των δοκιμών σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Joule.
Η μεμβράνη μοιάζει με διαφανές πλαστικό περιτύλιγμα, και έχει εμφυτευμένα μικροσκοπικά σωματίδια που περιέχουν νερό που απελευθερώνεται όταν συναντάται σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 85 βαθμούς Φαρενάιτ.
Μετά το στράγγισμα του νερού, τα μικροσωματίδια συστέλλονται σε σφιχτά συσσωματώματα ινών που απωθούν το φως.
«Είναι σαν ένα δίχτυ», δήλωσε ο Nicholas Fang, καθηγητής μηχανολογίας στο MIT, σε δελτίο τύπου.
«Κάθε μία από αυτές τις ίνες που δηιουργούν το δίχτυ αντανακλούνσυγκεκριμένη ποσότητα φωτός αλλά επειδή υπάρχει αρκετό νερό μέσα στο δίχτυ, κάθε ίνα είναι πιο δύσκολο να διακριθεί αλλά μόλις πιέσεις το νερό, οι ίνες γίνονται ορατές κατευθείαν».
Περίπου πριν από ένα χρόνο, ο Fang ξεκίνησε έρευνα με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να αναπτύξουν τεχνολογία για να εκτρέπουν τη θερμότητα από το εσωτερικό των κτιρίων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Η τεχνολογία αυτή έχει και τα οικονομικά της οφέλη
Ο κλιματισμός κοστίζει περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια για χρήση ετησίως, αντιπροσωπεύοντας το 6% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για να μειώσουν αυτές τις δαπάνες και την αναποτελεσματικότητα των κλιματιστικών οι ερευνητές θέλησαν να δημιουργήσουν μία τεχνολογία για την προστασία κτιρίων από την ανυπόφορη ζέστη στο Χονγκ Κονγκ και τις Η.Π.Α.
Οι ερευνητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν περισσότερες δοκιμές στη μεμβράνη για να δουν αν μπορούν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την εν λόγω τεχνολογία.