Καταργώντας τα σύνορα: 10 ομάδες που αγωνίζονται σε ξένα πρωταθλήματα
Κρατίδια, πρίγκιπες, λεπτές πολιτικές ισορροπίες και τάσεις αυτονομισμού. Δέκα ιδιαίτερες περιπτώσεις ομάδων που αγωνίζονται εκτός της χώρας τουςΔεν είναι συνηθισμένο. Κάθε περίπτωση κρύβει την δική της ξεχωριστή ιστορία. Είτε αφορά στα στενά γεωγραφικά όρια, είτε πολιτικούς λόγους, οι ομάδες που συμμετέχουν σε πρωταθλήματα εκτός της χώρας… καταγωγής τους είναι όλες τους μία και μία.
Από τις πιο διάσημες όπως τη Μονακό και την Κάρντιφ, μέχρι το… μαγευτικό Μπρουνέι στην Νότια Κινεζική θάλασσα ή την Ντέρι που ενεπλάκη στη διαμάχη προτεσταντών και καθολικών στην Ιρλανδία.
Αυτές είναι οι δέκα ξεχωριστές περιπτώσεις ομάδων που κατάργησαν τα σύνορα για λόγους ποδοσφαιρικούς:
FC Ανδόρρα
Η πιο μεγάλη ομάδα του πιο… μικρού κρατιδίου ανάμεσα σε Γαλλία και Ισπανία στα Πυρηναία. Η Ανδόρρα είναι κράτος 80.000 ανθρώπων που μιλούν ένα συνδυασμό γαλλικών, καστιγιάνικων και καταλανικών. Η FC Ανδόρρα όμως ποδοσφαιρικά δεν είναι μπερδεμένη. Συμμετέχει στις μικρές κατηγορίες της Ισπανίας από το 1942 που ιδρύθηκε και συγκεκριμένα στην Primera Catalana. Παρότι στην φανέλα της ομάδας κυριαρχούν τα χρώματα της σημαίας του κρατιδίου (μπλε – κίτρινο – κόκκινο), στο σήμα της το κόκκινο και το κίτρινο υποδηλώνουν σαφώς την καταλανική «ταυτότητα».
Όσο κι αν είναι απίθανο για ομάδα που η κορυφαία κατηγορία που έχει αγωνιστεί στην ιστορία της είναι η τρίτη, έχει κατακτήσει και τρόπαιο! Το Κύπελλο Καταλονίας του 1994, νικώντας μάλιστα την Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό και την Εσπανιόλ στον τελικό!
Μπέργουικ Ρέιντζερς
Μία από τις πιο ιδιότυπες περιπτώσεις ομάδων στην Ευρώπη. H έδρα της Μπέργουικ Ρέιντζερς βρίσκεται στο Μπέργουικ-απόν-Τουίντ, την πιο βόρεια πόλη της Αγγλίας. Νομικά δεδομένα ανήκει, αλλά δεν θεωρείται μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα βασιλικά διατάγματα το περιλαμβάνουν στα βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη, ενδεικτικά. Αφού λοιπόν η πόλη «νιώθει» περισσότερο σκωτσέζα, την ίδια λογική έχει και η Ρέιντζερς. Από το 1884 που ιδρύθηκε, συμμετέχει στις μικρές κατηγορίες της Σκωτίας. Στην League Two φέτος.
Ο λόγος είναι (και) οικονομικός, καθώς τα σύνορα με τη Σκωτία απέχουν μόλις τέσσερα χιλιόμετρα, το Εδιμβούργο αποτελεί την πιο κοντινή μεγάλη πόλη, τη στιγμή που το Πλίμουθ -η πιο κοντινή με ομάδα παραδοσιακά στις επαγγελματικές κατηγορίες- απέχει 1.600 ολόκληρα χιλιόμετρα. Πολύ πιο εύκολα συνεπώς τα ταξίδια προς το βορρά.
Κάρντιφ Σίτι
Οι «bluebirds» μπορεί να… άλλαξαν χρώμα, μαζί με την αλλαγή ιδιοκτησίας της Κάρντιφ, αλλά η συμμετοχή στην Premier League δεν είναι ακόμα μια εμπορικών βλέψεων κίνηση του Βίνσεντ Ταν. Οι ομάδες της Ουαλίας συμμετέχουν παραδοσιακά στις αγγλικές κατηγορίες, όμως η Κάρντιφ κερδίζει δικαιωματικά τη θέση της στη λίστα από τη Σουόνσι, καθώς έχει πετύχει κάτι το μοναδικό. Είναι η μόνη ομάδα εκτός Αγγλίας που έχει στην τροπαιοθήκη της το αγγλικό FA Cup. Μάλιστα εκτός από το τρόπαιο του 1927 μετρά και δύο ακόμα τελικούς το 1925 και το 2008.
Ντέρι Σίτι
Η συμμετοχή από μόνη της μιας ομάδας που εδρεύει στην Βόρεια Ιρλανδία στα πρωταθλήματα της Ιρλανδίας είναι ικανή για να προκαλέσει εντύπωση. Παρότι στις τέσσερις πρώτες δεκαετίες στην ιστορία της Ντέρι Σίτι δεν είχε σημειωθεί κάποιο βίαιο περιστατικό, από τη δεκαετία του ’70 και για τα επόμενα 30 χρόνια των Συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία η ομάδα χρειάστηκε ακόμα και να αλλάξει έδρα. Ο λόγος ήταν πως κανείς δεν εγγυόταν την ασφάλεια των οπαδών.
Εντός της Βόρειας Ιρλανδίας οι Προτεστάντες δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την αίτηση της Ντέρι να συμμετάσχει στο ιρλανδικό πρωτάθλημα το 1985. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, όπως και το ότι μια βορειοϊρλανδική ομάδα έχει κατακτήσει δις το πρωτάθλημα Ιρλανδίας.
DPMM FC (Μπρουνέι)
Μια ομάδα που ονομάζεται “Η Αυτού Μεγαλειότητα το Στέμμα Πρίγκιπας του Μπρουνέι FC” δεν μπορεί να είναι συνηθισμένη περίπτωση. Η Duli Pengiran Muda Mahkota ή χάρη συντομίας DPMM FC είναι η μοναδική της δεκάδας που έχει αγωνιστεί σε τρεις διαφορετικές χώρες!
Η DPMM FC προφανώς δημιουργήθηκε από τον πρίγκιπα του Μπρουνέι (το 1994) και συμμετείχε στο εγχώριο πρωτάθλημα μέχρι το 2005, όταν μετανάστευσε στη Μαλαισία το 2005. Τέσσερα χρόνια μετά και αφού είχε προβιβαστεί στην πρώτη κατηγορία, μετακινήθηκε εκ νέου. Αυτή τη φορά στην Premier League Σιγκαπούρης! Εντούτοις παρότι κατέκτησε το League Cup, η FIFA τιμώρησε την ομοσπονδία του Μπρουνέι με αποκλεισμό για καταστρατήγηση των κανονισμών της. Στην επιστροφή της από τον αποκλεισμό η DPMM στέφθηκε πρωταθλήτρια Σιγκαπούρης, όμως τώρα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να πάει σε ανταγωνιστικότερο πρωτάθλημα, σε Ταϊλάνδη ή Ινδονησία.
Μόντρεαλ Ίμπακτ
Ελέω ΝΒΑ το Τορόντο είναι η πιο πόλη του Καναδά που αναφέρονται οι περισσότεροι για λόγους αθλητικούς. Διόλου καλά δεν «χτυπά» αυτό στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μόντρεαλ, καθώς μεταξύ των δύο υπάρχει μια ιδιότυπη κόντρα. Κατά τα μπασκετικά πρότυπα λοιπόν, οι κορυφαίες καναδικές ομάδες συμμετέχουν στο MLS, το πρωτάθλημα των ΗΠΑ.
Η Μόντρεαλ Ίμπακτ κερδίζει όμως τη θέση της στη λίστα έναντι των πρωταθλητών του MLS του 2017, ξεκάθαρα για λόγους εντυπωσιασμού. Διότι από τον Οκτώβριο του 2015 τοποθέτησαν μια καμπάνα στο ένα «πέταλο», στην οποία έχουν δώσει την ονομασία «Βόρειο Αστέρι» (sic) και χτυπά κάθε φορά που η Ίμπακτ σκοράρει!
Ξέρουν να κάνουν εντύπωση οι άνθρωποι. Fun fact: ο πρώτος σκόρερ που τη χτύπησε ήταν ο Ντιντιέρ Ντρογκμπά.
Μονακό
Καζίνο, Grand Prix και χλιδή. Τρία στοιχείο που χαρακτηρίζουν το πριγκιπάτο του Μονακό. Παρότι το «Λουί Ντε» σπανίως είναι γεμάτο και ακόμα πιο σπάνια (ποτέ δηλαδή) έχει παλμό σε σχέση με τα υπόλοιπα γαλλικά γήπεδα, η Μονακό είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες του Σαμπιονά. Η τελευταία γαλλική ομάδα που συμμετείχε σε τελικό Champions League κι ας μην είναι οι Μονεγάσκοι τυπικά «Γάλλοι». Ο Τιερί Ανρί ξεκίνησε εκεί την προπονητική του καριέρα, σε αποστολή αυτοκτονίας, με σκοπό να την κρατήσει στην κατηγορία πλέον.
Βαντούζ
Δύσκολο για μια χώρα 160,4 τ.χλμ να μπορέσει να υποστηρίξει πρωτάθλημα με επαγγελματικές ομάδες. Διόλου περίεργο λοιπόν πως η ομάδα της πρωτεύουσας του Λίχτενσταϊν, Βαντούζ, αγωνίζεται στην γειτονική Ελβετία. Βέβαια η Βαντούζ δεν έχει καταφέρει κάτι ιδιαίτερο εκεί, συμμετέχοντας στη δεύτερη κατηγορία αυτή τη στιγμή. Είναι όμως διάσημη για άλλο λόγο, αφού κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ εγχώριων κυπέλλων, με 46 στο Λίχτενσταϊν!
Ουέλινγκτον Φίνιξ
Παρότι δεν είναι το πιο ποδοσφαιρικό έθνος, η Αυστραλία φιλοξενεί στο πρωτάθλημά της ομάδες και από άλλες χώρες. Συγκεκριμένα από τη γειτονική Νέα Ζηλανδία. Η Ουέλινγκτον Φίνιξ ιδρύθηκε πριν από 11 χρόνια με σκοπό να αντικαταστήσει τους Νιου Ζίλαντ Νάιτς στην A League της Αυστραλίας. Αγωνιστικά μπορεί να μην έχει καταφέρει κάτι ιδιαίτερο στην σύντομη ιστορία της, αλλά οι Νεοζηλανδοί που ζουν στην Αυστραλία τιμούν τη χρώματά της, φορώντας φανέλες της για να μπουν στο «μάτι» των γειτόνων τους.
Βανκούβερ Γουάιτκαπς
Μια εξαίρεση, γιατί αξίζει. Οι Βανκούβερ Γουάιτκαπς είναι δεύτερη καναδική ομάδα της δεκάδας που συμμετέχει στο MLS. Ωστόσο δεν έχει να κάνει σε τίποτα ούτε με τη Μόντρεαλ Ίμπακτ, ούτε με οποιαδήποτε άλλη καναδική ομάδα, αφού οι οπαδοί τους θεωρούν τους εαυτούς μέρος της «Cascadia»! Μια κουλτούρα με αυτονομιστικές διαθέσεις στα σύνορα ΗΠΑ και Καναδά. Οι κάτοικοι του Βανκούβερ και των Πόρτλαντ, Σιάτλ, θεωρούν πως έχουν πολλά περισσότερα κοινά μεταξύ τους από τα αντίστοιχα με τις γαλλόφωνες περιοχές του Καναδά τις υπόλοιπες της Αμερικής.
Έτσι έχουν δημιουργήσει και ποδοσφαιρικούς συνδέσμους, διοργανώνοντας το Cascadia Cup μεταξύ των Γουάιτκαπς, Σιάτλ Σάουντερς και Πόρτλαντ Τάιμπερς.