Ξαναβάζουν κάτω την «αριθμητική» των Πρεσπών και «πιέζουν» Σταύρο Θεοδωράκη
Ο Σταύρος Θεοδωράκης το Σάββατο επιχείρησε να διαψεύσει τα εν λόγω σενάρια ειρωνευόμενος τα περί «παζαριού»,Στο Μαξίμου ξαναμετρούν τα «κουκιά» για τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ για τη διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία και την αναφορά σε «Μακεδόνες» του Αιγαίου, οι εκτός ΣΥΡΙΖΑ πρόθυμοι έδειξαν να έχουν δεύτερες σκέψεις.
Προς τα έξω αυτό έγινε κυρίως αντιληπτό στην περίπτωση βουλευτών του Ποταμιού που στην προηγούμενη φάση έδειξαν να είναι θετικοί απέναντι στη Συμφωνία, αλλά τώρα βάζουν αστερίσκους σε σχέση με τα αλυτρωτικά (πχ Λυκούδης). Εκ των ΑΝΕΛ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος επιμένει ότι θα ψηφίσει και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του αλλά με ερωτηματικό είναι τι θα πράξει η Έλενα Κουντουρά εφόσον συνεχιστών ανάλογες δηλώσεις – μέχρι σήμερα η στάση που τηρεί ερμηνεύεται ως θετικά διακείμενη στη συμφωνία. Επίσης την περασμένη εβδομάδα, σενάρια ήθελαν τη συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπακώστα να πιέζει για εγγυήσεις.
Στην κυβέρνηση αν και υπήρξε εκνευρισμός για τις δηλώσεις Ζάεφ, υποβαθμίζουν τη σημασία των δηλώσεων αυτών αποδίδοντάς τις στις πολιτικές ανάγκες Ζάεφ να περάσει τη συμφωνία. Στον αντίποδα διαβεβαιώνουν ότι το κείμενο της Συμφωνίας από μόνο του «τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας».
Αυτό διεμήνυσαν και χθες στον Σταύρο Θεοδωράκη ιδιαιτέρως, καθώς δημοσιεύματα των περασμένων ημερών αναπαράγουν σενάρια περί σύγκλισης και «μυστικού ντηλ» για συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ που όμως προϋποθέτει καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης το Σάββατο επιχείρησε να διαψεύσει τα εν λόγω σενάρια ειρωνευόμενος τα περί «παζαριού», ωστόσο το Μαξίμου έδειξε να μην ικανοποιείται από την απάντησή του κι επανήλθε χθες καλώντας τον να πάρει ξεκάθαρη θέση.
«Ωραίο το χιούμορ», ανέφερε το σχόλιο του πρωθυπουργικού γραφείου, «ωστόσο θα περιμέναμε και μια απάντηση επί της ουσίας. Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος Σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας».
Πάντως από το Μαξίμου φαίνεται να επιμένουν ότι η Συμφωνία
- Θα περάσει και όταν έρθει η ώρα της κύρωσης η αριθμητική θα επιτευχθεί
- Θα έρθει κανονικά το Μάρτιο προς κύρωση στη Βουλή, σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα, ακόμη και αν στην Βουλή της ΠΓΔΜ ψηφιστεί ένα με ενάμιση μήνα νωρίτερα.
Με δεδομένα τα παραπάνω επανέρχονται τα σενάρια που θέλουν τη Συμφωνία να περνάει με λιγότερες από 151 ψήφους, κάτι που όμως είναι πολιτικά προβληματικό και σαφώς δεν είναι πρώτη επιλογή για το Μαξίμου.
ΠΗΓΗ:topontiki.gr
Φωταγωγείται αύριο το χριστουγεννιάτικο δέντρο του δήμου Αθηναίων