ΑΕΚ : Από το «Γεώργιος Μόσχος» στην Φυλή! (Vid)
Το Sportime θυμίζει το πρώτο σπίτι της ΑΕΚ, που βρισκόταν στον ιστορικό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας και γκρεμίστηκε το 2003Πριν αρχίσουμε να σας υπενθυμίσουμε την σύνθεση της ΑΕΚ στην φωτογραφία: Μια από τις τελευταίες ομάδες που έπαιξαν στο «Γεώργιος Μόσχος». Ηταν περίοδος 1994-1995. Κουκλάκης, Μιλίσεβιτς, Μπλάκμαν, Νούσης, Παπασαράντου και ο προπονητής Τζούροβιτς (πάνω). Ποδαράς, Γάκης, Οικονομάκης, Γκέκος και Κατσικάρης (κάτω).
Και τώρα συνεχίζουμε…
Το επιχειρησιακό σχέδιο «Φυλή 2021» περιλαμβάνει και την ΑΕΚ που- επιτέλους- θα βρει στέγη για να φιλοξενήσει την ομάδα και μαζί τα πλάνα και τα όνειρά της. Βεβαίως, το καλοκαίρι του 1996, η έλευση του Γιάννη Ιωαννίδη και τα πλάνα του ιδιοκτήτη, Γιάννη Φιλίππου υποχρέωσαν την ΑΕΚ να μετακομίσει στο πολυτελέστατο ΟΑΚΑ όπου έπαιξε μέχρι το 2002.
Απ’ εδώ κι απ’ εκεί
Στην συνέχεια η Ζοφριά και τα Πατήσια, όπως και το ΟΑΚΑ (ενδιάμεσα και μετέπειτα) στέγασαν την ομάδα. Η ουσία είναι, όμως, ότι από το 2003, όταν γκρεμίστηκε το κλειστό «Γεώργιος Μόσχος» στον ιστορικό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας μαζί με το ποδοσφαιρικό «Νίκος Γκούμας», η ΑΕΚ δεν είχε δικό της σπίτι…
Εκείνο που θα επιχειρήσουμε είναι να θυμίσουμε στους παλιούς τις… ρομαντικές εποχές του «Γεώργιος Μόσχος». Ενός γηπέδου που πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να γίνουν τα εγκαίνια και στο τέλος κατεδαφίστηκε.
ΑΠΟ ΤΟ 1979 ΣΤΟ 1989
Η έναρξη των εργασιών είχε γίνει το 1979 και το πρώτο πλάνο προέβλεπε αποπεράτωση σε τρία χρόνια. Όμως, το 1982 είχε ολοκληρωθεί μόνο ο «σκελετός» και όχι η οροφή.
Υπήρξε μια νεκρή περίοδος και το 1985 ολοκληρώθηκε η κατασκευή της οροφής. Την επόμενη χρονιά έγιναν κάποιες ενέργειες ώστε να δημοπρατηθεί το γήπεδο αλλά μετά από περικοπές το έργο έμεινε στάσιμο για 18 μήνες. Επί Μάκη Ψωμιάδη έγιναν κάποιες διορθώσεις που όπως αποδείχθηκε όχι μόνο δεν ήταν απαραίτητες αλλά φόρτωσαν με χρέη την «Ενωση».
Η διοίκηση του Τάκη Δημητρακόπουλου, τον Απρίλιο του 1989 άρχισε και πάλι την προσπάθεια να αποπερατωθεί το έργο και τελικά τα κατάφερε. Το κλειστό πήρε το όνομα «Γεώργιος Μόσχος» στη μνήμη του μεγάλου άσου του παρελθόντος.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ
Το κόστος του γηπέδου το 1989 ήταν 20 εκατομμύρια δραχμές (58 χιλιάδες 694 ευρώ) για την ολοκλήρωση του αγωνιστικού χώρου και των γύρω αιθουσών. Για το παρκέ χρειάστηκαν 8,5 εκατομμύρια δραχμές (24.945 ευρώ) και για τις ιταλικές μπασκέτες 2,4 εκατομμύρια δραχμές (7.043 ευρώ). Υπολείπονταν 30 εκατομμύρια δραχμές (88.042 ευρώ) για να γίνει η διαμόρφωση των χώρων κάτω από τις εξέδρες. Η διοίκηση της ΑΕΚ το 1989 είχε πληρώσει 25 εκατομμύρια δραχμές (73.368 ευρώ) ενώ το 1984 είχε εισπράξει 7 εκατομμύρια δραχμές (20.543 ευρώ) από την Γ.Γ.Α από την οποία περίμενε άλλα 10 εκατομμύρια δραχμές (29.347 ευρώ).
ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΡΕΝΑ
Το «Γεώργιος Μόσχος» θύμιζε… Ρωμαϊκή αρένα. Είχε αμφιθεατρική όψη και μπορούσε να φιλοξενήσει πάνω από 2 χιλιάδες θεατές. Είχε τέσσερα αποδυτήρια, αίθουσα γυμναστικής και βαρών και 4 εξόδους.
Το σχήμα δεν ήταν κυκλικό καθώς το πέταλο της Θύρας 21 του «Νίκος Γκούμας» έβγαινε στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα να μειώνεται κατά 400 θέσεις η χωρητικότητα.
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ
Το «Γεώργιος Μόσχος» εγκαινιάστηκε το 1989 σε αγώνα της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επικρατήσει 88-87 με καλάθι του Τζίμη Μανιάτη στο τέλος αλλά η ΑΕΚ είχε κάνει τραγικά λάθη. Μάλιστα η «σημαία» της, Μηνάς Γκέκος, που μάλιστα βραβεύτηκε πρόσφατα από την ΚΑΕ ΑΕΚ, είχε κάνει άστοχο σουτ από τα 3 μέτρα, βήματα και γενικά ήταν ο μοιραίος παίκτης… Είχε ξεσπάσει σε κλάματα στο τέλος.
Οσο για τους οπαδούς του Ολυμπιακού; Τραγουδούσαν «καλορίζικο το νέο γηπεδάκι»… Ναι, τότε πήγαιναν στα γήπεδα οπαδοί και των δύο ομάδων.
ΚΙ ΕΝΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ
Και θα κλείσουμε παρουσιάζοντας ένα βίντεο της εποχής, από τις εργασίες που γίνονταν για την κατασκευή του «Γεώργιος Μόσχος». Αν μη τι άλλο έχει ιστορική αξία.