Μίχαελ Ένινγκ, First… Blood: Όσα κρατάμε κι όσα… πετάμε
Ο Μίχαελ Ένινγκ έκλεισε μια 4άδα αγώνων στον πάγκο του Άρη και το Sportime κάνει έναν πρώτο απολογισμό.O Μίχαελ Ένινγκ ολοκλήρωσε μια τετράδα αγώνων στον πάγκο του Άρη, μπροστά μας έχουμε τη διακοπή του πρωταθλήματος και έτσι ήρθε η στιγμή για ένα πρώτο «ταμείο» για τα πεπραγμένα του Γερμανού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρης – Αστέρας Τρίπολης 2-1: Ευτυχώς που δεν… έπαθε και τίποτα! (vid)
Σε ένα πρώτο γενικό σχόλιο το πρόσημο είναι σίγουρα θετικό για τον Ένινγκ, καθώς ανέβασε την ομάδα του βαθμολογικά. Από την άλλη όμως υπάρχουν και πράγματα που «φωνάζουν» ότι πρέπει να διορθωθούν ώστε η ομάδα να μην αδικεί άλλο τον εαυτό της.
Όσα αρέσουν…
– Με τον 54χρονο τεχνικό στον πάγκο του ο Άρης μετράει τρεις νίκες και μία ισοπαλία, έχοντας γίνει πιο αποτελεσματικός. Δηλαδή μετράει 10 βαθμούς από τους 12 που διεκδίκησε, με τον απολογισμό αυτό να κρίνεται θετικός. Στο τέλος τέλος μετράνε οι βαθμοί, τους οποίους η ομάδα έχει ανάγκη και αυτό οι «κίτρινοι» το κατάφεραν. Η ισοπαλία βέβαια στη Νέα Σμύρνη, απέναντι σε αυτόν τον αδύναμο Πανιώνιο «πονάει», αλλά τουλάχιστον υπήρξε αντίδραση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρης – Αστέρας Τρίπολης: Τα γκολ και τα στιγμιότυπα του αγώνα (vid)
– Ο Άρης συνεχίζει και επί Ένινγκ να δημιουργεί αρκετές ευκαιρίες και ειδικότερα τώρα καταφέρνει να σκοράρει από νωρίς (εξαίρεση ο Πανιώνιος). Ταυτόχρονα, σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια έχει δεχθεί ελάχιστες φάσεις από τον εκάστοτε αντίπαλό του. Κι αυτό καθώς με εξαίρεση το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον Αστέρα, οι γραμμές είναι πιο κοντά και η αμυντική λειτουργία πιο συμπαγής.
– Όσον αφορά το πώς ο Γερμανός παρατάσσει την ομάδα του, δεν έχει διαφοροποιήσει την κατάσταση. Διατηρεί το 4-2-3-1 που γνωρίζει η ομάδα του όπως και οι Παντελίδης – Τερζής, επιμένοντας μάλιστα (πάνω-κάτω) και στα ίδια πρόσωπα.
Στο ματς με την Ξάνθη και τον Πανιώνιο πάντως δεν δίστασε πάντως να χρησιμοποιήσει τον Λούκας Σάσα ως αριστερό και δεξί μπακ αντίστοιχα. Στο κομβικό παιχνίδι με τους Ακρίτες ο Ένινγκ «κλείδωσε» καλά το 1-0 που η ομάδα του είχε εξασφαλίσει από νωρίς (πέναλτι Γκάμα) ρίχνοντας ως αλλαγές τους Αμπού Μπακ και Λάρσον όταν χρειάστηκε.
– Αναφορικά με τη διαχείριση του υλικού που έχει στα χέρια του, ο νέος προπονητής του Άρη θέλει να κρίνει ο ίδιος τι θα… κρατήσει» και τι θα απομακρύνει. Δεν πάει δηλαδή στα όσα μπορεί να του έχουν πει οι συνεργάτες του.
Πρόσφατα, άλλωστε, δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει βγάλει οριστικά συμπεράσματα για τις δυνατότης κάθε ποδοσφαιριστή. Έτσι τους κρατάει όλους «ζεστούς», δίνοντας τους κίνητρο να δείξουν τι αξίζουν.
Για παράδειγμα στο ματς με τον Παναιτωλικό έδωσε χρόνο στον Λερίν Ντουάρτε που φαινόταν «τελειωμένος». Από την άλλη δεν δίστασε να αφήσει εκτός αποστολής τον Μαρτίνες, έστω κι αν ο Αργεντινός θεωρείται ο καλύτερος… 12ος παίκτης της ομάδας.
Όσα δεν αρέσουν…
-Στον αντίποδα ο Μίχαελ Ένινγκ δεν έχει καταφέρει ακόμη να διορθώσει την κακή νοοτροπία που παρουσιάζει η ομάδα του. Συγκεκριμένα όταν θεωρείται φαβορί ή έχει νικηφόρο αποτέλεσμα στα πόδια της. Το κακό άρχισε από τα ματς με Βόλο, ΠΑΟΚ, ΑΕΛ, και συνεχίστηκε με Πανιώνιο, Παναιτωλικό και Αστέρα Τρίπολης, ματς στα οποία ο Γερμανός ήταν στον πάγκο.
Ειδικά όταν ο Άρης προηγηθεί, ακολουθούν μεγάλα διαστήματα στα οποία το γήπεδο… κατηφορίζει ανεξήγητα.
Αδυνατεί να κρατήσει μπάλα, επιτρέπει στον αντίπαλό του να κυριαρχήσει και γενικά παρουσιάζει μια εικόνα λες και φοβάται τις συνέπειες μιας πιθανής ήττας. Η νοοτροπία αυτή δεν άλλαξε ούτε με τον Ένινγκ, τουλάχιστον όχι ως τώρα. Με τον Παναιτωλικό, ο Άρης ανησύχησε για ένα διάστημα, ενώ με τον Αστέρα… κοψοχόλιασε από το 40′ ως το 90+5′!
Φυσικά αυτό το «κουσούρι» για τον σύλλογο υφίσταται εδώ και χρόνια, ενώ έχει να κάνει και με την ποιότητα των παικτών που διαθέτεις και την προσωπικότητα που εκείνοι διαθέτουν. Άρα δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του Ένινγκ, την ώρα που υπάρχουν και τα «χτυπητά» κενά στο ρόστερ.
Μιλάμε όμως για το φτωχό επίπεδο της Super League 1. Δεν γίνεται μέσα στο Βικελίδης η ΑΕΛ να σου γυρίζει τούμπα το ματς από το 2-0 (στον πάγκο ήταν τότε ο Τερζής) και τελικά να χάνεις. Δεν γίνεται ενώ έχεις δύο γκολ διαφορά με τον Παναιτωλικό, αντί να τα αυξάνεις να αγχώνεσαι.
Δεν γίνεται επίσης να παίζεις στην σχεδόν άδεια Νέα Σμύρνη με τον «ημιθανή» Πανιώνιο, να είσαι τόσο νωθρός σχεδόν σε όλο το ματς και να ξυπνάς μετά το 80′ και όταν έχεις φάει γκολ. Ούτε φυσικά επιτρέπεται στο Β΄ μέρος του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, η κατοχή της μπάλας να έχει διαμορφωθεί κάποια στιγμή στο 19%-81% υπέρ των Αρκάδων!
-Εξάλλου, κάποια ατομικά λάθη στην άμυνα εξακολουθούν να γίνονται, ενώ γενικότερα ο Ένινγκ πρέπει να βρει λύση με την αμυντική λειτουργία της δεξιάς του πλευράς. Σούντγκρεν και Φετφαζίδης δεν είναι και οι φανατικότεροι της άμυνας, με τον Άρη να δεινοπαθεί στα περισσότερα ματς, με τους αντίπαλους προπονητές να τον έχουν… καταλάβει.
– Πρέπει επίσης να σταθούμε στην αργή αντίδραση του Γερμανού στο ματς με τον Αστέρα όσον αφορά τις διορθωτικές κινήσεις. Η ομάδα είχε μπει…στραβά εξ αρχής στο Β’ μέρος και μέχρι το 60′ η Τρίπολη είχε χάσει 2-3 ευκαιρίες μαρς για να κάνει το 2-2. Η είσοδος του Αμπού Μπα ήταν η ενδεδειγμένη κίνηση, όμως γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο 71′ ώστε να μπει ο Γάλλος και «συμμαζέψει» την κατάσταση;
-Επιπλέον ο Άρης πρέπει να γίνει πιο ουσιαστικός στην τελική προσπάθεια. Είναι κρίμα να χαραμίζει τόσες ευκαιρίες, ενώ έχει την ποιότητα να τις φτιάξει.
-Η τριάδα Ντικινί, Γκάμα Φετφατζίδης λειτουργεί στα περισσότερα ματς πολύ καλά. Όμως δεν φαίνεται να αποδίδει το ίδιο καλά όταν ο Ντιγκινί παίζει αριστερά και ο Γκάμα πίσω από τον φορ. Όπως μάλιστα έχουν δηλώσει οι ίδιοι προτιμούν να αγωνίζονται ακριβώς αντίθετα. Αυτό πρέπει να το δει ο Γερμανός.
Ο Άρης φτάνει στη διακοπή έχοντας μια καλή συγκομιδή (15 βαθμοί) σε σχέση με το που βρισκόταν προ της έλευσης Ένινγκ. Πρέπει όμως ο Γερμανός να δουλέψει πάνω στις αδυναμίες έτσι ώστε οι «κίτρινοι» να παρουσιαστούν «διορθωμένοι» κατά το περισσότερο δυνατό στο κομβικό ματς με την ΑΕΚ.
Στη διάθεσή του υπάρχει ο χρόνος πλέον καθώς χωρίς ματς έχει την ηρεμία (μετά και τη νίκη της Κυριακής) να δουλέψει απερίσπαστος.
Τέλος κομβικό σημείο για την ομάδα είναι οι προσθήκες και οι αποχωρήσεις που θα γίνουν τον Ιανουάριο. Ποιότητα υπάρχει στο ρόστερ, όμως χρειάζεται να γίνουν κάποιες προκειμένου ο Άρης να μπορέσει να να ανέβει επίπεδο και να βγάλει στο γήπεδο αυτό μπορεί.
Και σε αυτό ο Μίχαελ Ένινγκ θα έχει καθοριστική συμβολή, καθώς θα είναι οι πρώτες του εισηγήσεις και παρεμβάσεις πάνω στο έμψυχο δυναμικό.
Κάντε follow στο Sportime
Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook
Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram