TOPS

World Football: Τραγωδίες που συγκλόνισαν τον πλανήτη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το αεροπορικό δυστύχημα της Σαπεκοένσε, το sportime.gr θυμάται κάποιες από τις πιο «μαύρες» σελίδες στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου
World Football: Τραγωδίες που συγκλόνισαν τον πλανήτη

Το ποδόσφαιρο δεν περιλαμβάνει μόνο συναισθήματα χαράς, θριάμβου και λαμπρότητας, αλλά και τραγωδίες, με τον χρόνο να σταματά, τις λέξεις να περιττεύουν και τη σιωπή να καλύπτει τα πάντα.

Μια τέτοια έγινε πριν από ακριβώς τρία χρόνια, όταν η πτήση 2933 των αερογραμμών της LaMia που ξεκινούσα από τη Σάντα Κρους ντε λα Σιέρα της Βολιβίας, δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό της.

Μέσα στο αεροσκάφος βρισκόταν σύσσωμη η ομάδα της Σαπεκοένσε, η οποία κατευθυνόταν στο Μεντεγίν της Κολομβίας για να παίξει στον τελικό του Copa Sudamericana. Ωστόσο, μια διαρροή καυσίμων στοίχησε τη ζωή 71 ανθρώπων από τους 77 συνολικά επιβαίνοντες.

Η τραγική κατάληξη συγκλόνισε όλο τον πλανήτη και ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ ξεκληρήστηκε. Από το 2016, η «Σάπε» ακόμα δεν έχει κατορθώσει να σταθεί στα πόδια της και μία μέρα πριν από τη «μαύρη» επέτειο της 28ης Νοεμβρίου, υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία της Βραζιλίας για πρώτη φορά στην ιστορία της, έπειτα από την οδυνηρή ήττα με 1-0 από τη Μποταφόγκο.

Δυστυχώς, τραγωδίες σαν και αυτή της Σαπεκοένσε υπήρξαν πολλές. Η μοίρα αποδείχτηκε σκληρή ξεκληρίζοντας ομάδες, μεγάλες προσωπικότητες και διαμόρφωσε με τραγικό τρόπο τις ισορροπίες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Το sportime.gr σας θυμίζει μερικές από τις πιο «μαύρες» σελίδες που γράφτηκαν στον αθλητισμό και προκάλεσαν παγκόσμια θλίψη.

World Football: Το δυστύχημα στο Μόναχο

Πριν από 61 χρόνια, το χιονισμένο αεροδρόμιο του Μονάχου έζησε ένα αεροπορικό δυστύχημα με τραγικούς πρωταγωνιστές μέλη της ομάδας και του επιτελείου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και δημοσιογράφοι. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1958, 23 από τους 44 επιβαίνοντες του αεροσκάφους έχασαν τη ζωή τους και μια από τις πιο ταλαντούχες ομάδες που γνώρισε το ποδόσφαιρο χάθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το 1968, μέλη εκείνης της ομάδες σήκωσαν το πρώτο Κύπελλο Πρωταθητριών.

Η τραγωδία της Σουπέργκα

Σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα, το αεροπλάνο που μετέφερε τους παίκτες της «μεγάλης Τορίνο» από τη Λισαβόνα προς την πόλη του Τορίνο προσέκρουσε με ταχύτητα 180 χλμ/ώρα στο πίσω μέρος της εκκλησίας της Σουπέργκα, στερώντας τη ζωή και των 31 επιβατών. Μια από τις τραγωδίες που άλλαξε άρδην το σκηνικό στο ιταλικό ποδόσφαιρο, καθώς η «τόρο» μεσουρανούσε εκείνη την εποχή στη Serie A.

Αλιάνσα Λίμα: Το «μαύρο» 1987

Οι τραγωδίες συνεχίστηκαν και τη δεκαετία του 1980 με θύματα αυτή τη φορά ολόκληρο το επιτελείο της περουβιανικής ομάδας, Αλιάνσα Λίμα. Ένα εξαιρετικό σύνολο το οποίο είχε απογειωθεί από την πόλη της Πουκάλπα για να επιστρέψει ύστερα από ένα ματς πρωταθλήματος στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ωστόσο η βλάβη στον κινητήρα στοίχισε τη ζωή στα 43 από τα 44 άτομα που βρίσκονταν μέσα στο αεροσκάφος. Τραγική ειρωνεία, μέσα στο ήδη τραγικό συμβάν είναι ότι μόνο ο πιλότος του αεροσκάφους κατάφερε να βγει ζωντανός από τα συντρίμια. Η Αλιάνσα εκείνη τη χρονιά δεν αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα, καθώς παλαίμαχοι παίκτες (Τεόφιλο Κουμπίγιας και Σέσαρ Κουέτο), νέοι από την ακαδημία και δανεικοί από την Κόλο Κόλο, την ενίσχυσαν ως ένδειξη σεβασμού στους νεκρούς μιας από τις πιο πολύνεκρες τραγωδίες που γνώρισε το ποδόσφαιρο.

Εθνική Ζάμπια: Ένας τίτλος, πολλές τραγικές μνήμες

Το ημερολόγιο έγραφε 27 Απριλίου του 1993. Τότε, το αεροπλάνο της εθνικής ομάδας της Ζάμπια έπεσε στον Ατλαντικό Ωκεανό, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της πρωτεύουσας της Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ. Κανείς δεν κατόρθωσε να επιζήσει, με το συμβάν να προκαλεί εθνικό πένθος στη Ζάμπια.

Έπειτα από 19 χρόνια, στον τελικό του Copa Africa η εθνική ομάδα βρέθηκε ξανά στο Λιμπρεβίλ και το στάδιο όπου αγωνίστηκε απείχε ελάχιστα από το σημείο του δυστυχήματος. Η Ζάμπια κέρδισε τον θεσμό και αφιέρωσε την επιτυχία σε όλα τα αδικοχαμένα μέλη της τότε ομάδας.

Εμιλιάνο Σάλα: Μια μεταγραφή που εξελίχθηκε σε τραγωδία

Πιο πρόσφατο τραγικό περιστατικό που αφορούσε τον χώρο του ποδοσφαίρου ήταν αυτό που έγινε μέσα στο 2019. Ο Αργεντινός επιθετικός Εμιλιάνο Σάλα, ύστερα από τέσσερα όμορφα χρόνια στη Ναντ, δέχτηκε πρόταση από την Κάρντιφ για να αγωνιστεί στην Αγγλία.

Όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει προπονήσεις με τη νέα του ομάδα. Όμως, στις 21 Ιανουαρίου, το αεροπλάνο που μετέφερε τον 28χρονο στην Ουαλία εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.

Οι ενδείξεις για μια τραγική κατάληξη επιβεβαιώθηκαν λίγες εβδομάδες αργότερα και οι φίλαθλοι της παλιάς, αλλά και της νέας του ομάδας τίμησαν τον αδικοχαμένο ποδοσφαιριστή.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «World Football: Τραγωδίες που συγκλόνισαν τον πλανήτη», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.