Κατέρρευσε η Wall Street: Η μεγαλύτερη πτώση μετά το κραχ του 1987!
Πανικός από την ταξιδιωτική καραντίνα που επέβαλε ο Τραμπ στην Ευρώπη έφερε μεγάλη πτώση στην Wall Street παρά την ένεση ρευστότητας 1,5 τρισ. δολαρίων από τη FED. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέρρευσε χθες, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση του μετά το κραχ του Οκτωβρίου του 1987, μέσα σε...Πανικός από την ταξιδιωτική καραντίνα που επέβαλε ο Τραμπ στην Ευρώπη έφερε μεγάλη πτώση στην Wall Street παρά την ένεση ρευστότητας 1,5 τρισ. δολαρίων από τη FED.
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέρρευσε χθες, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση του μετά το κραχ του Οκτωβρίου του 1987, μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένου πανικού που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Dow Jones κατέρρευσε κατά 9,99%, κλείνοντας στις 21.200,47 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 9,43% στις 7.201,80 μονάδες και ο S&P 500 βυθίστηκε κατά 9,51% στις 2.480,73 μονάδες.
Η ανακοίνωση της FED
Προσωρινή αποδείχθηκε η αντίδραση των δεικτών της Wall Street στην ανακοίνωση της Fed για παροχή ρευστότητας ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων στην αμερικανική οικονομία. Παρότι περιόρισαν για λίγο τις απώλειές τους στο 6,5% περίπου, γρήγορα επέστρεψαν στο επίπεδο του 7% και πλέον βρίσκονται πάνω από αυτό.
Συγκεκριμένα ο Dow Jones σημείωνε νωρίτερα πτώση κατά 1.936 μονάδες ή σε ποσοστό 8,15%. Ο δείκτης S&P500 σημειώνει πτώση κατά 7,59% και ο δείκτης Nasdaq καταγράφει απώλειες κατά 7,39%.
Νωρίτερα παρά τη δεκαπεντάλεπτη διακοπή στην αρχή της συνεδρίασης οι δείκτες όχι μόνο διεύρυναν τις απώλειές τους αλλά πλέον έχουν και οι τρεις εισέλθει σε «bear market», έχοντας, δηλαδή, υποστεί απώλειες άνω του 20% από τα υψηλά τους.
Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή ταξιδιωτικής καραντίνας σε ολόκληρη την Ευρώπη (με την εξαίρεση της Μεγάλης Βρετανίας) απέτυχε παταγωδώς να καθησυχάσει τις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει.
Ηδη στην έναρξη της συνεδρίασης ο S&P 500 βρέθηκε να χάνει πάνω από 7%, γεγονός που ενεργοποίησε το μηχανισμό 15λεπτης διακοπής. Αυτή ήταν η δεύτερη διακοπή της συνεδρίασης σε διάστημα μίας εβδομάδας. Ωστόσο μετά την επανέναρξη της συνεδριάσης οι δείκτες όχι μόνο δεν ανέκοψαν την πτώση τους αλλά τη διεύρυναν. Πλέον και οι τρεις δείκτες έχουν εισέλθει σε bear market.
Ενδεικτικό είναι ότι ο δείκτης Cboe Volatility (VIX), ο επονομαζόμενος και δείκτης φόβου, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, σημειώνοντας άνοδο κατά 66 μονάδες.
Οι ώλειες της Wall Street σηματοδότησαν την είσοδο του δείκτη Dow Jones σε bear market και ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης οι αναλυτές προέβλεπαν ότι την ίδια τύχη θα έχει και ο S&P 500. Η εξέλιξη όμως της συνεδρίασης τους διαψεύδει καθώς και οι τρεις βασικοί δείκτες έψουν πλέον εισέλθει στην bear market.
Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης τα futures έδειχναν πτώση στα όρια του 5% για τους δείκτες