EURO 2020: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της αναβολής
Η διεξαγωγή του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2021 που αλλάζει το μομέντουμ στην τελική φάση, αλλά και τη διαδικασία των μπαράζΕγχώριες και διεθνείς συλλογικές διοργανώσεις – EURO 2020 σημειώσατε «άσσο». Η τηλεδιάσκεψη της UEFA έβγαλε ετυμηγορία, η οποία διαφύλαξε την ολοκλήρωση πρωταθλημάτων, κυπέλλων και θεσμών όπως το Champions και το Europa League, ενώ προκαλεί ντόμινο αλλαγών ως προς το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Η αναβολή του EURO για το καλοκαίρι του 2021 (12/06-12/07), ήταν η αναμενόμενη λύση, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή όλων των υπολοίπων τουρνουά μέσα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2019-2020. Μια αναγκαία «θυσία», η οποία όμως με λίγο «τρέξιμο», αναμένεται να επαναφέρει την κανονικότητα, εφόσον υπάρξει σωστή αντιμετώπιση για την εξάπλωση του κορονοϊού.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, η χρονική μετάθεση της εν λόγω ποδοσφαιρικής γιορτής, αναμένεται να επιφέρει και αρκετές αλλαγές ως προς το μομέντουμ τόσο ως προς την τελική φάση, όσο και ως προς τα μπαράζ της διοργάνωσης. Αποτέλεσε εξάλλου μια κίνηση που αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά για κάποια αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, αλλά και να «φρενάρει» κάποια άλλα.
Αναβολή EURO 2020: Οι μεγάλοι κερδισμένοι
Ιταλία – Ισπανία
Αμφότερες βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού. Ιταλία και Ισπανία μπορεί να εξασφάλισαν με περίσσια ευκολία το εισιτήριο για την τελική φάση του EURO 2020, όμως η αναβολή για έναν χρόνο αργότερα, αναμφισβήτητα τις λύτρωσε. Κι αυτό διότι, αν η UEFA αποφάσιζε την πραγματοποίηση της διοργάνωσης το φετινό καλοκαίρι, τότε «squadra azzurra» και «furia roja» θα αντιμετώπιζαν τεράστιο πρόβλημα στη στελέχωση του ρόστερ, λόγω των αρκετών κρουσμάτων που και οι δύο έχουν.
Συνεπώς, μπορεί σε έναν χρόνο από τώρα τα πάντα να είναι ρευστά από την οπτική της αγωνιστικής κατάστασης των ομάδων, αλλά σίγουρα θα διαθέτουν γεμάτο οπλοστάσιο για να αντλήσουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές.
Οι αδύναμοι των μπαράζ
Τα τέσσερα εναπομείναντα εισιτήρια που αναμενόταν να κριθούν στο τέλος του Μαρτίου, θα πρέπει να παραμείνουν λίγο ακόμα χωρίς κάτοχο. Κι αυτό διότι, όπως και κάθε άλλη διοργάνωση, τα μπαράζ για το EURO, θα πάνε πιο πίσω χρονικά. Κάτι που ασφαλώς σημαίνει ένα πράγμα. Αρχικά, οι ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας αποκτούν αυτομάτως περισσότερες πιθανότητες για την υπέρβαση (π.χ Ουγγαρία (Path A), Ιρλανδία (Path B), Ισραήλ (Path C), Κόσοβο (Path D), μιας και τα φαβορί μοιραία θα χάσουν τον ρυθμό και το μομέντουμ στο οποίο βρέθηκαν τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο.
Επομένως, η τράπουλα μοιράζεται ξανά και όλοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Γεγονός που παραδοσιακά ευνοεί τις εκπλήξεις.
Αναλυτικά τα ζευγάρια από τα 4 μονοπάτια που οδηγούν σε ένα εισιτήριο για το EURO:
Path A:
Βουλγαρία-Ουγγαρία, Ισλανδία-Ρουμανία
Path B:
Βοσνία-Βόρεια Ιρλανδία, Σλοβακία-Ιρλανδία
Path C:
Νορβηγία-Σερβία, Σκωτία-Ισραήλ
Path D:
Γεωργία-Λευκορωσία, Βόρεια Μακεδονία-Κόσοβο
Το πρότζεκτ της Γερμανίας
Μια εθνική ομάδα που ανήκει στις ευνοημένες είναι φυσικά και τα «panzer» του Γιόακιμ Λεβ. Η Γερμανία βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης και δημιουργίας ενός νεανικού κορμού (Βέρνερ, Χάβερτς, Γκνάμπρι, κτλ). Το ταλέντο ναι μεν υπάρχει, αλλά χρειάζεται χρόνο για να μεστώσει. Χρονικά περιθώρια που μπορεί να μην αρκούσαν, στο σενάριο που το Ευρωπαϊκό ξεκινούσε κανονικά. Επομένως, το φιλόδοξο πρότζεκτ της «Νationalmannschaft» έχει μιάμιση αγωνιστική περίοδο, ώστε να προσφέρει στο κάθε μέλος του ρόστερ το απαραίτητο «ψήσιμο».
Αναβολή EURO 2020: Οι μεγάλοι χαμένοι
Αγγλία
Θέλει και ρώτημα; Σχεδόν αψεγάδιαστη στα προκριματικά με κυριαρχικές εμφανίσεις, στην καλύτερη δυνατή κατάσταση μετά από αρκετά χρόνια και με την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μέσα στο «σπίτι» της (ημιτελικά και τελικός στο Wembley), η Αγγλία φλέρταρε με τον παρθενικό της τίτλο στη διοργάνωση. Ακόμα κι αν ο Κέιν, ο πρώτος σκόρερ των προκριματικών, προέρχεται από τραυματισμό και δεν απολαμβάνει τον τελευταίο καιρό τη συνύπαρξή του με τον Ζοσέ Μουρίνιο στην Τότεναμ, μια τέτοια διοργάνωση θα του έφτιαχνε την ψυχολογία. Του χρόνου, ο παράγοντας έδρα θα είναι ξανά με το μέρος της, αλλά τα «τρία λιοντάρια» ίσως να μη βρίσκονται σε τέτοια τρομακτική φόρμα. Συν τοις άλλοις, το ψυχολογικό βάρος της πίεσης θα έχει αυξηθεί. Επομένως, η αναβολή δεδομένα τη «φρενάρει».
Βέλγιο
Τι κι αν ο Εντέν Αζάρ θα ήταν στα «πιτ». Το Βέλγιο αποδεικνύει πως έχει μια αστείρευτη δεξαμενή ταλέντου που μπορεί να υπερκεράσει ακόμα και το εμπόδιο μιας τέτοιας απουσίας. Λουκάκου, Μέρτενς, Ντε Μπρόινε είναι μερικοί από τους απόλυτους πρωταγωνιστές στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ειδικά ο KDB μαζί με τον θηριώδη στράικερ της Ίντερ, βρίσκονται σε τρομερή κατάσταση, ίσως στην καλύτερη της καριέρας τους, ικανοί να διαλύσουν κάθε άμυνα. Κατά συνέπεια ούτε οι Βέλγοι θα πρέπει να είναι χαρούμενοι με τη διεξαγωγή του EURO το 2021.
Οι ομάδες με «παλιοσειρές»
Ο λόγος πάει αυτόματα σε δύο εθνικά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα που βρίσκονται ήδη στα τελικά της διοργάνωσης. Κροατία και Πορτογαλία μπορεί να μην είναι από τα πρώτα φαβορί για την κατάκτηση του θεσμού. Ωστόσο, οι μεν Κροάτες είναι δευτεραθλητές κόσμου και διαθέτουν στις τάξεις τους τον άνθρωπο που έσπασε το δίπολο Μέσι-Ρονάλντο στη «Χρυσή Μπάλα». Ο Λούκα Μόντριτς είναι game changer, αλλά του χρόνου θα βρίσκεται στα 36 του χρόνια.
Ήδη από φέτος φαίνεται ότι «κατεβάζει» ταχύτητα και η εθνική του ομάδα θα τον ήθελε όσο το δυνατόν πιο φορμαρισμένο. Κάτι που κανείς δεν γνωρίζει αν θα ισχύει ένα χρόνο αργότερα.
Ακριβώς ίδια περίπτωση και η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο CR7 συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, αλλά και σε αυτή την «παλιοσειρά», ο χρόνος θα δείξει τη δύναμή του. Μπορεί προς το παρόν ο Ρονάλντο να τον έχει κάνει να φαίνεται… σχετικός, αλλά σίγουρα σε μερικούς μήνες, η ιδέα της απόσυρσης από την ενεργό δράση, ίσως αρχίζει να μπαίνει στο μυαλό του μυθικού Πορτογάλου.
Περιπτώσεις που εφόσον επιβεβαιωθούν, αποδυναμώνουν πολύ αμφότερες και θα τις κάνει να εύχονται να έπαιζαν τη διοργάνωση το 2020.