25η Μαρτίου: Για την Ελευθερία και την Ορθοδοξία
Η Επανάσταση του 1821 και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου25η Μαρτίου: Μία ημερομηνία που συμβολίζει την Ελευθερία και αποτελεί ύψιστη γιορτή για την Ορθοδοξία.
Τόμοι ολόκληροι έχουν γραφτεί για την Επανάσταση του 1821 και τους ηρωισμούς των Ελλήνων για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.
Έπειτα από δεκάδες εξεγέρσεις που καταπνίγηκαν στο αίμα, το 1814 δημιουργήθηκε στην Οδησσό η Φιλική Εταιρεία.
Ο Διαφωτισμός είχε πολύτιμη συμβολή και επιρροή στους Έλληνες της διασποράς. Μορφές των γραμμάτων και της ποίησης όπως ο Αδαμάντιος Κοραής ή ο Ρήγας Φεραίος, πέταξαν στους φοβισμένους συμπατριώτες τους τον γλυκό σπόρο της Ελευθερίας.
Εμμανουήλ Ξάνθος, Αθανάσιος Τσακάλωφ και Νικόλαος Σκουφάς αναφέρονται από τους παλιότερους ιστορικούς ως οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας.
Σκοπός της ήταν η προετοιμασία της Επανάστασης των υπόδουλων Ελλήνων με όραμα τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.
Τον Φεβρουάριο του 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης εισέβαλε στη Μολδοβλαχία, ενώ τον επόμενο μήνα οι Φιλικοί δημιούργησαν επαναστατικές εστίες από τη Μακεδονία ως την Κρήτη.
Τα πρώτα δείγματα ήταν αρνητικά. Οι Ιερολοχίτες συνετρίβησαν στο Δραγατσάνι και, παράλληλα, οι Οθωμανοί προέβησαν σε αντίποινα, με αποκορύφωμα τη θανάτωση του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’.
Ωστόσο, η φλόγα που άναψε στον Μοριά (Πελοπόννησος) και τη Ρούμελη (Στερεά Ελλάδα) δεν έσβησε.
Ο Παπαφλέσσας με τους χειρισμούς του… υποχρέωσε τους προεστούς και τους κοτζαμπάσηδες να συμβάλουν. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Νικηταράς, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και τόσοι ακόμα (επώνυμοι και ανώνυμοι), υπηρέτησαν πιστά τους όρκους της Φιλικής Εταιρείας και της φράσης Ελευθερία ή Θάνατος.
25η Μαρτίου: Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Η Επανάσταση άρχισε νωρίτερα, όμως η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως επίσημη ημερομηνία έναρξης, προκειμένου να ταυτιστεί με μία μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας: τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Είναι η ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού.
Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Λουκά (α’ 26-38), ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συνέβη έξι μήνες μετά τη θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννη του Προδρόμου από την Ελισάβετ, τη γυναίκα του Ζαχαρία, όταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ στάλθηκε από τον Θεό προς την Παρθένο Μαριάμ (Μαρία) για να της ανακοινώσει ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού.