Πάσχα στην Ελλάδα του 1937: Τα απίστευτα έθιμα σε διάφορες πόλεις
Έθιμα για το Πάσχα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ανακαλύψαμε σε ρεπορτάζ εφημερίδας το 1937. Για βρείτε την πόλη σας μήπως υπάρχουν ακόμαΣε ρεπορτάζ και αφιερώματα του ελληνικού Τύπου, το 1937, βρήκαμε ορισμένα έθιμα για το Πάσχα, που επικρατούσαν εκείνη την εποχή σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Για δείτε και πείτε μας αν διατηρούνται ακόμα εφόσον βρείτε την πόλη σας μέσα στις περιγραφές.
Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο περιγράφονται τα έθιμα και αυτά ακριβώς θα σας παρουσιάσουμε: Επαναλαμβάνουμε, έχουμε γυρίσει τον χρόνο 83 χρόνια πίσω.
Τι γινόταν λοιπόν το Πάσχα του 1937; Κάποια πράγματα παραμένουν ανεξήγητα. Όπως οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για το ποιος θα κρατήσει την εικόνα της Παναγίας, που κατέληγαν σε μαχαιρώματα στην Κέρκυρα. Ή το κάψιμο των μαλλιών στα Καλάβρυτα. Κάποια άλλα είναι πραγματικά όμορφα.
Φέτος, όμως, για το Πάσχα λόγω του κορονοϊού έχουμε άλλα… έθιμα!!!
Οι περιγραφές ανήκουν στην εφημερίδα «Ελληνικό Μέλλον» κι έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Σας τις μεταφέρουμε αυτούσιες. Με μετατροπή φυσικά από την καθαρεύουσα στην δημοτική.
Γενικά αν ψάχνεις τα παλιά, όλο και κάτι βρίσκεις…
Πάσχα στην Κέρκυρα το 1937, που κατέληγε σε… φασαρίες
Στην Κέρκυρα επικρατεί το έθιμο να στρώνεται τη νύχτα του Πάσχα το τραπέζι και να μη ξεστρώνεται ίσα με την Κυριακή του Θωμά. Στη μέση του τραπεζιού βρίσκεται το Χριστόψωμο που μένει εκεί μια ολόκληρη εβδομάδα και δεν κόβεται παρά μόνο όταν ξεραθεί καλά, την Κυριακή του Θωμά.
Όλη την εβδομάδα που ακολουθεί το Πάσχα, στα κερκυραϊκά χωριά γίνονται λιτανείες και μεταφέρεται η εικόνα της Παναγίας σε κάποιο ξωκλήσι για να λειτουργηθεί. Την τιμή του να μεταφέρουν την εικόνα την διεκδικούν τα παλικάρια του χωριού με πλειοδοσία υπέρ του ταμείου της εκκλησίας (!!!) και συχνά ο ιερός αυτός ζήλος καταλήγει σε καβγάδες που τον πρώτο ρόλο παίζουν οι κουμπούρες και οι φαλτσέτες».
Δεν είμαστε καθόλου καλά…
Πάσχα στα Καλάβρυτα: Έκαιγαν τα… μαλλιά
«Στα Καλάβρυτα μόλις οι εκκλησιαζόμενοι ανάψουν της λαμπάδες συνηθίζουν να… καίνε για λίγο τα μαλλιά των γειτόνων τους. Μάλιστα οι χωρικοί που είχαν μακριά μαλλιά αναγκάζονταν κα καταφεύγουν σε χίλια δύο μέσα για να προστατευτούν! Κι αναγκάζονταν ακόμα και μέσα στην εκκλησία να μη βγάζουν το σκούφο τους για να μην τους κάψουν τα μαλλιά… Ή ακόμα να αλείφουν τα μαλλιά με ξύδι, λίπος, νερό κ.τ.λ για να τα προστατεύουν από το κάψιμο»…
Μάλιστα όπως διαβάζουμε, έκρυβαν την λαμπάδα του Επιταφίου και την χρησιμοποιούσαν ως γιατρικό σε διάφορες ασθένειες. Ενώ θεωρούσαν ότι αποτελούν βάλσαμο ωστε να καταπραΰνουν τον πόνο ετοιμόγεννων γυναικών!!!
Επίσης στα Καλάβρυτα θεωρούσαν μεγάλο κακό ότι θα συμβεί σε όποια οικογένεια δεν έσφαζε αρνί για το Πάσχα. Και έλεγαν ότι μέσα σε ένα χρόνο κάποιο μέλος της οικογένειας θα πεθάνει!!!
Τέλος το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης οι νέες και ανύπαντρες κοπέλες άπλωναν την προίκα τους. Ήταν ένα πρωτότυπο κάλεσμα μήπως βρισκόταν κάποιος γαμπρός.
Μεγάλη Πέμπτη σήμερα (16/4). Για περάστε από τα Καλάβρυτα κάποιοι ανύπαντροι κι αν δείτε ρούχα απλωμένα… τολμήστε!!!