SPECIALS

Τζιμ Λόντος: Όταν η επιδημία του Δάγκειου τον λύγισε

Το 1928 ο Τζιμ Λόντος χτυπήθηκε από τον Δάγκειο Πυρετό. Μετά από 92 χρόνια, Έλληνες του αθλητισμού χτυπήθηκαν από την επιδημία του COVID-19
Τζιμ Λόντος: Όταν η επιδημία του Δάγκειου τον λύγισε

Ο Τζιμ Λόντος ήταν ο πλέον δημοφιλής Έλληνας αθλητής κατά τις δεκαετίες του 1920 και 1930. Ήταν κάτι σαν Εθνικός Ήρωας… Κι όταν χτυπήθηκε από την επιδημία του Δάγκειου Πυρετού, πριν από 92 χρόνια, στην Ελλάδα ανησύχησαν.

Ο Τζιμ Λόντος ήταν παλαιστής παγκοσμίου φήμης. Εγκατεστημένος μόνιμα στις ΗΠΑ από το 1911 (όταν ήταν 14 ετών) είχε κάνει τους Έλληνες να παραληρούν κάθε φορά που διάβαζαν για τα κατορθώματά του.

Ο Λόντος ήταν ο πανίσχυρος Έλληνας, που ισοπέδωνε όποιον αντίπαλο βρισκόταν μπροστά και οι Έλληνες στο πρόσωπό του και στα επιτεύγματά του έβλεπαν τις… ηρωικές καταβολές του Έθνους.

Παλαιστής παγκοσμίου φήμης, εγκατεστημένος μόνιμα στις ΗΠΑ από το 1911 (όταν ήταν 14 ετών) είχε κάνει τους Έλληνες να παραληρούν κάθε φορά που διάβαζαν για τα κατορθώματά του.

Κι όμως, αυτός ο ανίκητος άνθρωπος, αυτό το τέρας δύναμης, ο εθνικός ήρωας της Ελλάδας, όταν ήρθε στην πατρίδα του το 1928 για να αντιμετωπίσει στο Παναθηναϊκό Στάδιο τον αήττητο ως τότε πρωταθλητή Ευρώπης, Πολωνοαμερικανό, Κάρολ Ζιμπίσκο, χτυπήθηκε από την επιδημία του Δάγκειου πυρετού!

Σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε το θέμα με αφορμή το γεγονός ότι η πανδημία του COVID-19 έχει χτυπήσει διάφορες μορφές του ελληνικού αθλητισμού. Όπως είχε πάθει ο Λόντος στην επιδημία του Δάγκειου, πριν από 92 χρόνια!

Τα κατάφερε, βέβαια και βγήκε αλώβητος απ’ αυτή την ιστορία. Συνήλθε κι έδωσε τον αγώνα, όμως ο Δάγκειος πυρετός που τον «χτύπησε» δημιούργησε θέματα. Τον Οκτώβριο του 1928, που είχε έρθει στην Αθήνα ο Λόντος, η επιδημία βρισκόταν σε ύφεση. Αλλά μέχρι τότε είχε αφήσει χιλιάδες νεκρούς πίσω της στην πρωτεύουσα και στον Πειραιά.

Διαβάστε το ρεπορτάζ που είχε κάνει το Sportime για την επιδημία του Δάγκειου Πυρετού το 1928, που άφησε χιλιάδες νεκρούς σε Αθήνα και Πειραιά

Αυτός ήταν ο Τζιμ Λόντος

Ας κάνουμε τις συστάσεις αρχικά. Ο Τζιμ Λόντος γεννήθηκε ως Χρήστος Θεοφίλου στο Κουτσοπόδι του Άργους στις 2 Ιανουαρίου του 1897. Ήταν ο μικρότερος από 13 αδέρφια και σε ηλικία 14 ετών, το 1911 εγκαταστάθηκε μόνιμα στις ΗΠΑ. Για να βγάλει λεφτά έκανε διάφορες δουλειές: Αχθοφόρος, καμαρότος αλλά και μοντέλο για ζωγράφους και φωτογράφους. Παράλληλα άρχισε να επιδίδεται και στην ελευθέρα πάλη και μάλιστα μετά από τρία χρόνια ήταν στους κορυφαίους ερασιτέχνες παλαιστές στην περιφέρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Αφού δούλεψε ως κατσέρ, ακολούθως μεταπήδησε στην επαγγελματική πάλη. Αρχικά εμφανιζόταν ως «The Wrestling Plasterer» Christopher Theophelus και αργότερα καθιέρωσε το Τζιμ Λόντος. Σύντομα έγινε ειδωλο και ειδικά όταν καθιέρωσε το «αεροπλανικό κόλπο» με το οποίο «τελείωνε» τους αντιπάλους του.

Είχε ύψος 1,68 μέτρα και βάρος 88 κιλά. Κέρδισε πολλές διακρίσεις στην πάλη και σύντομα τα επιτεύγματά του έγιναν γνωστά στην Ελλάδα. Κάπως έτσι άρχισε να αποκτά φήμη και στη γενέτειρά του. Απ’ όσα διάβαζαν οι Έλληνες, ο Λόντος έγινε… ημίθεος!

Όλος ο κόσμος στο πλευρό του

Κάπως έτσι το 1928, επισκέφτηκε την Ελλάδα στο τέλος του Οκτωβρίου για να προπονηθεί και να αντιμετωπίσει στο Καλλιμάρμαρο τον Καρλ Ζιμπίσκο. Ο Τύπος της εποχής έδινε χαρακτήρα… ζωής ή θανάτου στον αγώνα καθώς διακυβευόταν ο… παγκόσμιος τίτλος. Η αναμέτρηση είχε οριστεί για τις 18 Νοεμβρίου και κάθε προπόνηση του Λόντου συγκέντρωνε πάνω από δύο χιλιάδες θεατές που τον αποθέωναν και του έδιναν θάρρος.

Όμως δέκα μέρες πριν την αναμέτρηση «έσκασε» η είδηση στις εφημερίδες: «Ο επάρατος Δάγκειος δεν εφείσθη ούτε του πρωταθλητού μας, Τζιμ Λόντου» ανέφερε στον βασικό τίτλο. «Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής ευρίσκεται κλινήρης από τετραημέρου. Η συνάντησις Λόντου και Ζιμπίσκο αναβάλλεται για την άλλη Κυριακή».

Η αναμέτρηση ορίστηκε για τις 25 Νοεμβρίου αλλά η καταρρακτώδης βροχή στην Αθήνα, οδήγησε σε νέα αναβολή. Να φανταστείτε ότι παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες είχαν μαζευτεί 20 χιλιάδες θεατές (!!!) στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Τελικά ο αγώνας ορίστηκε για τις 2 Δεκεμβρίου, με διαιτητή τον Δημήτρη Τόφαλο. Μπροστά σε 40 χιλιάδες θεατές, ο Λόντος νίκησε τον Ζιμπίσκο μετά από μία ώρα και 14 λεπτά. «Ζήτω ο Ελληνικός αθλητισμός, ζήτω ο Τζιμ Λόντος» έγραφε η εφημερίδα «Αθλητική».

Ο Λόντος αν και χτυπήθηκε από Δάγκειο, την επιδημία που σάρωνε τότε (1928) την Αθήνα, τα κατάφερε και παρέμεινε (πολύ) δυνατός ώστε να κατατροπώσει τον Πολωνό πρωταθλητή Ευρώπης.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τζιμ Λόντος: Όταν η επιδημία του Δάγκειου τον λύγισε», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College