Αποκάλυψη – «βόμβα»: Το σχέδιο της Τουρκίας για σύγκρουση με την Ελλάδα
Σε μία σημαντική αποκάλυψη προχώρησε γνωστό ΜΜΕ. Σε νέα έγγραφα που έβγαλε στη δημοσιότητα, περιγράφει το σχέδιο Τούρκων στρατιωτικών για κρίση στο Αιγαίο με την κωδική ονομασία «Suga». Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο είχε αποκαλυφθεί και στο παρελθόν, σήμερα όμως έρχονται νέα στοιχεία στη δημοσιότητα. Πιο συγκεκριμένα το τουρκικό Επιτελείο μαζί με το σχέδιο Βαριοπούλα...Σε μία σημαντική αποκάλυψη προχώρησε γνωστό ΜΜΕ. Σε νέα έγγραφα που έβγαλε στη δημοσιότητα, περιγράφει το σχέδιο Τούρκων στρατιωτικών για κρίση στο Αιγαίο με την κωδική ονομασία «Suga».
Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο είχε αποκαλυφθεί και στο παρελθόν, σήμερα όμως έρχονται νέα στοιχεία στη δημοσιότητα. Πιο συγκεκριμένα το τουρκικό Επιτελείο μαζί με το σχέδιο Βαριοπούλα το 2003, είχε σχεδιάσει τουρκική απόβαση και κατάληψη σε ελληνικά νησιά με την επωνυμία σχέδιο «Suga».
Κατά το τουρκικό σχέδιο, θα καταλαμβάνονταν νησιά από ολιγομελές τμήμα της δύναμης SAT-SAS του τουρκικού Ναυτικού η οποίο θα πραγματοποιούσε αποβατική ενέργεια.
Μαζί με τη δύναμη αυτή θα συμμετείχε και μία ομάδα αμφίβιων καταδρομών, η οποία θα είχε ως αποστολή την καταστροφή των υποδομών και των κέντρων διοίκησης των δύο νησιών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σχέδιο «Suga», προετοιμάστηκε από τον αρχηγό του Τμήματος Σχεδιασμού Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων το 2003, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία.
Σύμφωνα με μια έκθεση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, εκατοντάδες έγγραφα που βρέθηκαν σε σκληρό δίσκο, έδειξαν ότι το σχέδιο είχε πράγματι τεθεί σε κίνηση και ότι είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Oruc Reis: Στη Σύνοδο Κορυφής οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Το σχέδιο όριζε την δημιουργία σκόπιμου προβλήματος μέσω στρατιωτικών ασκήσεων που θα πραγματοποιούνταν στο Αιγαίο Πέλαγος και θα έφερνε την Τουρκία σε σύγκρουση με την χώρα μας.
Το προτεινόμενο επιχειρησιακό σχέδιο απαριθμούσε τρεις υποενότητες – το προπαρασκευαστικό στάδιο, το στάδιο διαμόρφωσης του λειτουργικού περιβάλλοντος και ένα τελικό στάδιο δράσης, με στόχο τη δημιουργία μικρών συγκρούσεων προκειμένου να κλιμακωθεί σταδιακά η ένταση, για να αναγκάσει την τουρκική κυβέρνηση να κηρύξει περιορισμένη στρατιωτική κινητοποίηση σε ορισμένα τμήματα της Τουρκίας, κατά μήκος των ακτών του Αιγαίου και της περιοχής του Μαρμαρά συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης.
Το σχέδιο δράσης ανέφερε την χρησιμοποίηση Τούρκων ψαράδων ως «πιόνια». Αυτό το βλέπουμε και στις μέρες μας, με τους Τούρκους ψαράδες να χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στο Αιγαίο.
Ελληνικά σκάφη θα παρακολουθούνταν από την τουρκική ακτοφυλακή, η οποία θα τους προκαλούσε όταν ήταν απαραίτητο. Στο τελευταίο σημείο, οι στρατιωτικοί κατέστησαν σαφές, ότι όταν θα δινόταν το σύνθημα, θα γίνονταν σκόπιμες δραστηριότητες για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι στρατιωτικοί θα προετοίμαζαν κρίση κατά την διάρκεια της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ». Τουρκικά σκάφη θα παρενοχλούσαν ελληνικά για να δημιουργηθεί κλιμάκωση.
Αν και το σχέδιο εγκρίθηκε από τον Ναύαρχο Örnek, δεν δόθηκε το «πράσινο φως» για ενεργοποίηση από τον τότε Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Hilmi Özkök.
Με βάση νέα ευρήματα, η τότε στρατιωτική ομάδα, είχε θέσει πραγματικά το σχέδιο «Suga» σε εφαρμογή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεσσαλονίκη: Νέο γηροκομείο εστία κορονοϊού – 12 κρούσματα!
Οι στρατιωτικοί συζήτησαν διαφορετικά σενάρια για το πώς να πυροδοτήσουν καλύτερα μια σύγκρουση με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, μια πρόταση προέβλεπε τη δημιουργία της εντύπωσης ότι το τουρκικό ναυτικό επρόκειτο να πραγματοποιήσει μια μεγάλη αμφίβια επίθεση στην ελληνική βάση στη Νήσο Λέρο (eryleryoz Ada στα τουρκικά).
Αμέσως θα σηκωνόντουσαν τουρκικά πολεμικά. Έτσι ήθελαν να μπερδέψουν τις Ελληνικές ΕΔ, να κάνουν αντιπερισπασμό, ούτως ώστε να γίνει σε άλλο σημείο η επίθεση από τις δυνάμεις των Τούρκων.
Άλλα έγγραφα που βρέθηκαν στον καταγεγραμμένο σκληρό δίσκο από τη ναυτική βάση του Gölcük, αποκάλυψαν ενημερωτικές σημειώσεις, μελέτες και αναφορές σχετικά με το σχέδιο «Suga» που φέρει την υπογραφή του Deniz Çora, τότε επικεφαλής του Τμήματος Επιχειρήσεων και Κατάρτισης.
Πηγή: pentapostagma.gr