Ρωσία: Σύντομα πόλεμος Ρωσίας – Τουρκίας λένε Ρώσοι ειδικοί
Ρωσία: Παίζει με την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης και της Τουρκίας ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν; Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτικών Συμβούλων Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Ρωσίας, Ιγκόρ Μιντούσοφ υποστήριξε πως «η ουδέτερη θέση της Ρωσίας, ως ο κύριος ειρηνοποιός στην Υπερκαυκασία σχετικά με τη διευθέτηση του προβλήματος του Καραμπάχ, έχει γίνει εξαιρετικά ευάλωτη». Σημείωσε ότι...Ρωσία: Παίζει με την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης και της Τουρκίας ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν;
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτικών Συμβούλων Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Ρωσίας, Ιγκόρ Μιντούσοφ υποστήριξε πως «η ουδέτερη θέση της Ρωσίας, ως ο κύριος ειρηνοποιός στην Υπερκαυκασία σχετικά με τη διευθέτηση του προβλήματος του Καραμπάχ, έχει γίνει εξαιρετικά ευάλωτη».
Σημείωσε ότι «έχει σχηματιστεί μια στρατηγική συμμαχία μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν» και πως η θέση της Άγκυρας σε αυτήν τη σύγκρουση σχετικά με την υποστήριξη του Μπακού «πολύ σύντομα μπορεί να οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση» μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.
Αναφερόμενος στους οικονομικούς λόγους που οδήγησαν στην επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, ο Μίντουσοφ υπενθύμισε ότι «τον Μάιο-Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ο Ερντογάν σταμάτησε τον αγωγό φυσικού αερίου Ρωσίας – Τουρκίας και η Ρωσία προμήθευσε 41% λιγότερο αέριο στην Τουρκία από ό, τι την ίδια περίοδο πέρυσι.».
Ο Ρώσος αναλυτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε πληροφορίες ότι η Άγκυρα «αντικατέστησε το ρωσικό φυσικό αέριο με προμήθειες από το Αζερμπαϊτζάν».
Πολλοί αναλυτές επίσης υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν, με την ένταση αυτή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έστρεψε την τουρκική κοινή γνώμη μακριά από την Ανατολική Μεσόγειο, όπου τα πράγματα δεν πήγαν όπως υπολόγιζε στην ένταση με την Ελλάδα.
Αντίθετα Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα ευνοήθηκε από την συγκεκριμένη εξέλιξη, γιατί ο πόλεμος Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας λειτούργησε αποτρεπτικά σε μία κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία όπως υποστηρίζουν δεν θα ευνοούσε την Αθήνα στην παρούσα φάση (σ.σ. δεν έχει αγοράσει τα Rafale και δεν έχει εξελίξει τον στόλο της).