ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Στέφανος Τσιτσιπάς: Όταν η υπέρβαση γίνεται συνήθεια

Η «χρυσή» παρακαταθήκη για το μέλλον, το... σκάκι με τον Τζόκοβιτς και η «κατάρα» της επιτυχίας
Στέφανος Τσιτσιπάς: Όταν η υπέρβαση γίνεται συνήθεια

Μια νύχτα στο Παρίσι, αλλιώτικη από τις άλλες. O Στέφανος Τσιτσιπάς «ψήλωσε» ακόμα περισσότερο στον θαυμαστό κόσμο του τένις και οι απανταχού φίλοι του αθλήματος έγιναν μάρτυρες σκηνών από το εγγύς… μέλλον.

Ο Έλληνας πρωταθλητής απέδειξε ότι διαθέτει στόφα νικητή, αλλά και ότι οι θρύλοι τελικά μπορούν να «ματώσουν». Γιατί αυτό έπαθε ο τεράστιος Νόβακ Τζόκοβιτς βλέποντας τον «Tsitsifast» να πραγματοποιεί ένα ασύλληπτο ντεμαράζ, το οποίο όμως δεν είχε την ευτυχέστερη δυνατή κατάληξη.

«Ο Στέφανος θα φτάσει σε πέμπτο σετ τον ημιτελικό του Ρολάν Γκαρός κόντρα στον «Νόλε». Κάτι τέτοιο έμοιαζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας μέχρι τις αρχές του τρίτου σετ απέναντι στον μυθικό αντίπαλό του. Ο Σέρβος είχε «καθαρίσει» με συνοπτικές διαδικασίες τα δύο πρώτα και άρχιζε να σκέφτεται την αναμέτρηση με τον Ραφαέλ Ναδάλ.

Στο τερέν του «Φιλίπ Σατριέ» όμως, ο Τσιτσιπάς ήταν έτοιμος για ακόμα μια υπέρβαση. Και δεν θα ήταν η πρώτη στο τουρνουά. Αυτές είχαν ξεκινήσει ήδη από τον πρώτο γύρο, όταν και έπρεπε να ανατρέψει το εις βάρος του 2-0 σετ από τον Ισπανό Χάουμε Μουνάρ. Τελικώς, πρόκριση… τσεκ.

 

Σημαντικότερη υπέρβαση φυσικά, το γεγονός ότι στα προημιτελικά επικράτησε του «κακού του δαίμονα», Αντρέι Ρούμπλεφ. Έχοντας λοιπόν στα μπαγκάζια του αυτές τις εμφανίσεις, ο 22χρονος έκανε την αντεπίθεσή του. Δεν είναι εύκολο να φέρεις τον Τζόκοβιτς στα όριά του. Κι όμως, ο μικρός τα κατάφερε.

Το 2-2 έγινε, ο κάτοχος 17 Grand Slam προς ώρας σάστισε και άπαντες πίστεψαν ότι το come-back του θα ολοκληρωνόταν με τον πιο ονειρώδη τρόπο. Γιατί πολύ απλά, ο Στέφανος έχει κατορθώσει να μετατρέψει την υπέρβαση σε (λατρεμένη) συνήθεια. Ότι θα κερδίσει έναν ακόμα πόντο, game ή set κόντρα στις πιθανότητες.

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο ημιτελικός κρίθηκε στο… σκάκι

Ωστόσο, κάπου εκεί, η μάχη με τον Τζόκοβιτς υπερέβη το αμιγώς τεχνικό και αγωνιστικό κομμάτι και κρίθηκε στο ψυχολογικό. Λένε ότι ένας τενίστας θα πρέπει να διαθέτει δύναμη πυγμάχου, αντοχή μαραθωνοδρόμου και μυαλό σκακιστή, ώστε να γευτεί την επιτυχία. Τα τρεξίματα, όπως και η δύναμη στα χτυπήματά του δεν τον εγκατέλειψαν λεπτό. Όμως η έλλειψη πνευματικής διαύγειας ήταν εκείνη που στοίχισε στον νεαρό πρωταθλητή. Ο «Νόλε», όντας στα 33 του, έχει βρεθεί εκατοντάδες φορές σε τέτοιες ειδικές καταστάσεις και γνωρίζει πως ακριβώς να τις διαχειριστεί.

Από την άλλη, ο Έλληνας πρωταθλητής, φιλόδοξος αλλά άπειρος συγκριτικά με τον αντίπαλό του, όχι μόνο πίστεψε ότι είχε το πάνω χέρι, αλλά ότι ήδη του είχε κάνει ρουά ματ. Στην ουσία, ήταν εκείνος που είχε πέσει στην παγίδα του Σέρβου, γεγονός που αποδείχθηκε μισή ώρα αφότου ξεκίνησε το πέμπτο σετ. Ο νεαρός δεν ηττήθηκε ούτε από ένα κακό backhand, ούτε από ένα ανέβασμα στο φιλέ, ούτε από ένα double fault. Ηττήθηκε στο… σκακιστικό κομμάτι του αθλήματος.

Όπως λέει και μια ψυχή, στο τένις μπορεί να μην υπάρχει χρόνος, αλλά ο ίδιος ο χρόνος μπορεί να σε κάνει να χαθείς στις σκέψεις σου και να σου στοιχίσει έναν τίτλο ή μια πρόκριση.

Αυτό συνέβη με τον Τσιτσιπά που μέχρι εκείνο το σημείο είχε κατορθώσει να… πειράξει το μυαλό του αντιπάλου του. Η συγκέντρωση χάθηκε και χωρίς να το καταλάβει βρέθηκε με ένα 5-1 στην πλάτη. Χαρακτηριστικό της κατάρρευσης ήταν το τελευταίο game του ματς, όπου ο Τζόκοβιτς έκανε τρία winner από απάντηση στο σερβίς του Στέφανου. Κάτι που δεν είχε κάνει σε όλο το υπόλοιπο ματς.

Η ιστορία και η «κατάρα»

Ο τελικός Grand Slam θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμα για τον Τσιτσιπά, ο οποίος σε λίγα εικοσιτετράωρα θα βρίσκεται στο Νο 5 της παγκόσμιας κατάταξης. Μια θέση που του αξίζει και που αναμένεται να είναι… προσωρινή, στον δρόμο για την κορυφή.

Ήδη, ο 22χρονος είχε γράψει ιστορία πριν αντιμετωπίσει τον Τζόκοβιτς. Έγινε εξάλλου ο πρώτος Έλληνας που έφτασε σε τέτοια απάτητα επίπεδα, σε έναν ημιτελικό Grand Slam. Πριν από μια δεκαετία, όποιος τολμούσε να κάνει μια τέτοια υπόθεση, θα εισέπραττε χλεύη. Σήμερα, ο «Tsitsifast» απολαμβάνει το μεγαλύτερο κτήμα του. Την ευχαρίστηση ότι έβαλε μια ολόκληρη χώρα στο court, δημιουργώντας τη δική του παράδοση.

Παρόλα αυτά, η αμφισβήτηση, η χαιρεκακία, αλλά και η ζήλεια «πλημμύρισαν» λίγο μετά τον αγώνα τα social media. Είναι ψυχοφθόρος η παραμονή στην κορυφήμ ειδικά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις σχόλια εμποτισμένα με ανθρώπινο δηλητήριο. Όμως αυτή είναι η «κατάρα» ενός γεννημένου νικητή και ο Στέφανος Τσιτσιπάς το γνωρίζει απόλυτα. Άλλωστε, σε αυτόν τον μοναχικό και στρωμένο με αγκάθια δρόμο έχει επιλέξει να πορευτεί.

Η μονομαχία με τον «Νόλε» ήταν απλώς μια σκηνή από τα… προσεχώς. Η παρακαταθήκη που έχει αφήσει για τον εαυτό του, αλλά και για το ελληνικό τένις δεν μπορεί να ερμηνευθεί την στιγμή που αυτή συντελείται. Ο Στέφανος δημιουργεί νέες «χρυσές» σελίδες στον ελληνικό αθλητισμό και ελάχιστοι μοιάζουν ικανοί να συλλάβουν το μέγεθος των κατορθωμάτων του που αργά αλλά σταθερά, θα τον οδηγήσουν στη μέθη της επιτυχίας ενός Grand Slam. Η στιγμή που θα σηκώσει μια ολόκληρη χώρα στο πόδι, δεν αργεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο τραυματισμός που του στέρησε την πρόκριση στον τελικό (vid)

#Tags για το άρθρο με τίτλο «Στέφανος Τσιτσιπάς: Όταν η υπέρβαση γίνεται συνήθεια».
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
World Football: Σαουδική Αραβία: Η νέα ποδοσφαιρική Γη της Επαγγελίας

Σαουδική Αραβία: Η νέα ποδοσφαιρική Γη της Επαγγελίας

Το Sportime.gr αναλύει τους λόγους για τους οποίους η Σαουδική Αραβία μπορεί να γίνει ο απόλυτος ποδοσφαιρικός προορισμός τα επόμενα χρόνια

World Football
Μπάσκετ: Euroleague: Επτά τελικοί έξι τρόπαια ο Παναθηναϊκός, μόλις έναν στους τρεις ο Ολυμπιακός

Euroleague: Επτά τελικοί έξι τρόπαια ο Παναθηναϊκός, μόλις έναν στους τρεις ο Ολυμπιακός

Περί χαμένων τελικών...

Μπάσκετ
Ποδόσφαιρο: Πελέ: Το «μαύρο διαμάντι» που μας δίδαξε τι θα πει «G.O.A.T»

Πελέ: Το «μαύρο διαμάντι» που μας δίδαξε τι θα πει «G.O.A.T»

Πριν ξεκινήσουν τα debate για το ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία, ο Πελέ είχε ήδη κερδίσει επάξια αυτόν τον χαρακτηρισμό

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει λύση με τους ξένους – Εκτός Αγκιμπού και Ντε Λα Φουέντε;

Ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει λύση με τους ξένους – Εκτός Αγκιμπού και Ντε Λα Φουέντε;

Οι δύο παίκτες που... ξέμειναν και ο Ολυμπιακός που αντιμετωπίζει επανειλημμένα το πρόβλημα της δημιουργίας

Ποδόσφαιρο
Σπύρος Γιαννόπουλος: O Λεονάρντο Σπινατσόλα δεν έχει αχίλλειο πτέρνα

O Λεονάρντο Σπινατσόλα δεν έχει αχίλλειο πτέρνα

Ο Ιταλός μπακ επέστρεψε από τραυματισμό – μαμούθ και απέδειξε ότι είναι φτιαγμένος από ατσάλι

Σπύρος Γιαννόπουλος
Specials: Κρίστοφερ Ενκουνκού: Το απόλυτο επιθετικό υβρίδιο της νέας εποχής

Κρίστοφερ Ενκουνκού: Το απόλυτο επιθετικό υβρίδιο της νέας εποχής

Η break-out σεζόν, η προσωπική δικαίωση, το χαμηλό «ταβάνι» της Λειψίας και ο επόμενος σταθμός που πλησιάζει για τον 24χρονο πολυδιάστατο Γάλλο

Specials
Σπύρος Γιαννόπουλος: Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο «πρίγκιπας» που έφερε μια νέα τάξη πραγμάτων

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο «πρίγκιπας» που έφερε μια νέα τάξη πραγμάτων

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς φέρνει μια νέα, «γαλανόλευκη» κανονικότητα μέσα στο προπύργιο των Ισπανών τενιστών

Σπύρος Γιαννόπουλος
Σπύρος Γιαννόπουλος: Μπαρτσελόνα: Μήπως το παρακάνει με τις ρήτρες;

Μπαρτσελόνα: Μήπως το παρακάνει με τις ρήτρες;

Μετά τους Φάτι και Πέδρι, η διοίκηση της Μπαρτσελόνα είναι αποφασισμένη να «δέσει» με ανορθόδοξο τρόπο και τον Ρόναλντ Αραούχο

Σπύρος Γιαννόπουλος
Σπύρος Γιαννόπουλος: Εθνική Ιταλίας: Το γυαλί ράγισε, αλλά ο Ρομπέρτο Μαντσίνι θα το κολλήσει ξανά

Εθνική Ιταλίας: Το γυαλί ράγισε, αλλά ο Ρομπέρτο Μαντσίνι θα το κολλήσει ξανά

Η αναγέννηση της «Σκουάντρα ατζούρα» από τις ίδιες στάχτες, η στελέχωση του μέλλοντος και οι νέοι Τότι - Ντελ Πιέρο που «αγνοούνται».

Σπύρος Γιαννόπουλος
Specials: Γιόχαν Κρόιφ: Όταν το ποδόσφαιρο παντρεύτηκε την ποίηση

Γιόχαν Κρόιφ: Όταν το ποδόσφαιρο παντρεύτηκε την ποίηση

Μια ωδή στον μυθικό Ολλανδό που άλλαξε την ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον πλανήτη

Specials
Σπύρος Γιαννόπουλος: Τόμας Βάτσλικ: Το «ρομπότ» που γέμισε τα γάντια του Σα

Τόμας Βάτσλικ: Το «ρομπότ» που γέμισε τα γάντια του Σα

Ο Τόμας Βάτσλικ που έχει φορμαριστεί στο κατάλληλο σημείο και η απάντηση στο καλοκαιρινό ερώτημα για το αν είναι κατάλληλος διάδοχος του Σα

Σπύρος Γιαννόπουλος
Σπύρος Γιαννόπουλος: Ολυμπιακός: Η Ρόμα του έδειξε τον δρόμο

Ολυμπιακός: Η Ρόμα του έδειξε τον δρόμο

Ο Ολυμπιακός πρέπει να ακολουθήσει τον.... δωρεάν οδηγό των «τζαλορόσι» απέναντι στην Αταλάντα

Σπύρος Γιαννόπουλος
Σπύρος Γιαννόπουλος: Ολυμπιακός: Η κακή βραδιά οδήγησε στην υπεροχή της Άιντραχτ, όχι το αντίθετο

Ολυμπιακός: Η κακή βραδιά οδήγησε στην υπεροχή της Άιντραχτ, όχι το αντίθετο

Ο Σπύρος Γιαννόπουλος γράφει για το λάθος του Ολυμπιακού κόντρα στην Άιντραχτ και για τους Γερμανούς που πάτησαν πάνω στην κακή βραδιά των «ερυθρολεύκων»

Σπύρος Γιαννόπουλος
Σπύρος Γιαννόπουλος: Ολυμπιακός: Μετά τη Βρέμη, η Φρανκφούρτη

Ολυμπιακός: Μετά τη Βρέμη, η Φρανκφούρτη

Ο Σπύρος Γιαννόπουλος γράφει για την ιστορική ευκαιρία που έχει ο Ολυμπιακός στη Φρανκφούρτη για να πιστοποιήσει την πλήρη αλλαγή στο ευρωπαϊκό του πρόσωπο

Σπύρος Γιαννόπουλος
Σπύρος Γιαννόπουλος: Αγκιμπού Καμαρά: Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Αγκιμπού Καμαρά: Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ο Σπύρος Γιαννόπουλος γράφει για τον νεαρό άσο από την Γουϊνέα που μοιάζει να βγάζει σε ένα ενενηντάλεπτο δύο διαφορετικούς εαυτούς

Σπύρος Γιαννόπουλος