Μάριο Γκέτσε: Ένας παγκόσμιος πρωταθλητής απειλεί τον ΠΑΟΚ
Γκέτσε: Ο ήρωας της Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 κάνει μια νέα αρχή στην Ολλανδία, με τη φανέλα της PSVΉταν μια δικιά του στιγμή υψηλής ποδοσφαιρικής καλλιτεχνίας που έστεψε παγκόσμια πρωταθλήτρια τη Γερμανία το 2014. Ήταν αυτός που χαρακτηρίστηκε ως «ταλέντο του αιώνα». Ο Μάριο Γκέτσε όμως, δεν ανταποκρίθηκε ποτέ πλήρως στο μέγεθος των προσδοκιών. Ούτε στην Μπάγερν ούτε αργότερα, όταν επέστρεψε στην Ντόρτμουντ.
Έτσι, στα 28 του, θεωρητικά δηλαδή στην καλύτερη ηλικία για ποδοσφαιριστή, έμεινε ελεύθερος από τους Βεστφαλούς. Δεν έμεινε πάντως και στα αζήτητα. Ο Γκέτσε πήγε στην Αϊντχόφεν. Και κάπως έτσι, τον φέρνει ο δρόμος σήμερα απέναντι στον ΠΑΟΚ.
Έχει αρχίσει καλά στην Ολλανδία. Το ήμισυ του παντός; Ας μη βιαζόμαστε. Αν κάτι μάθαμε για τον Γερμανό μεσοεπιθετικό είναι να μην κάνουμε προβλέψεις για το πώς θα τα πάει. Ευθύνεται σαφώς και ο ίδιος. Δεν θωρακίστηκε όσο έπρεπε για να αντέξει στην πίεση του υψηλότερου επιπέδου, ίσως και να μην ήταν καμωμένος και από αυτό το υλικό.
Έχει όμως και μια πολύ καλή δικαιολογία. Το 2017 διαγνώστηκε με μυοπάθεια, πάθηση που σχετίζεται με απορρύθμιση στο μεταβολισμό. Για ένα μέσο άνθρωπο, θα ήταν απλώς κάτι που θα έπρεπε να προσέχει και να μάθει να ζει μαζί του. Για έναν επαγγελματία αθλητή ωστόσο, θεωρείται σχεδόν καταδικαστικό. Είναι λοιπόν τεράστια υπόθεση ότι κατάφερε και νίκησε την πρόγνωση, ότι δεν σταμάτησε δηλαδή το ποδόσφαιρο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλη αυτή η περιπέτεια δεν του κόστισε. Η πρόοδος του ανακόπηκε. Εξηγείται επίσης γιατί είναι (πάρα) πολύ επιρρεπής τους τραυματισμούς. Δεν είναι πάντως «σακάτης», όπως χαιρέκακα λένε ορισμένοι. Στη PSV έχει αποκτήσει μια νέα, άλλου τύπου και προοπτικών, ευκαιρία. Φεύγοντας για πρώτη φορά από τη Γερμανία, έχει τη δυνατότητα να απελευθερωθεί ψυχολογικά προκειμένου να συναντήσει το καλύτερο δυνατό που του έχει φυλαγμένο η μοίρα. Ο,τι και αν είναι αυτό. Μακριά από την πίεση του να πρέπει να συγκρίνεται συνεχώς με τον παίκτη που νόμιζαν ότι θα γίνει όχι με αυτόν που τελικά έγινε.
Φορτώθηκε με μεγαλύτερα βάρη από όσα του αναλογούσαν. Μια συνεχής υπερβολή, την οποία δεν ήταν αρκετά εγωιστής ώστε να υπηρετήσει, να μην αφήσει να τον καταπλακώσει. Για να το πούμε αλλιώς, δεν ήταν «καλύτερος από τον Μέσι» όπως του έλεγε πριν τον τελικό του Μουντιάλ του 2014 ο Γιόαχιμ Λεβ για να τον «ντοπάρει» ψυχολογικά. Άντε, με εξαίρεση εκείνη τη βραδιά. Την ευλογία και την κατάρα του.
Η γερμανική λέξη «Γκέτσε» χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Λούθηρο, τον 16ο αιώνα, στη μετάφραση που έκανε στη Βίβλο. Σημαίνει «ψεύτικός θεός». Υπό μία έννοια και με δόση υπερβολής ήταν λες και το όνομά του όρισε το πεπρωμένο του.
Μαγνήτης κριτικής
Όλα αυτά τα χρόνια, ο Γκέτσε ήταν κάτι σαν μαγνήτης κριτικής. Κατάσταση που ενίσχυσε με ορισμένες πολύ λάθος αποφάσεις όπως τη δημοσιοποίηση ότι θα πήγαινε στην Μπάγερν λίγες ώρες πριν τον ημιτελικό με τη Ρεάλ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Πολλοί φαν της Ντόρτμουντ εμφανίστηκαν σε αυτό το παιχνίδι με φανέλες που είχαν σβησμένο το όνομα του. Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου με τους Βαυαρούς φόρεσε φανέλα Nike, της δικής του δηλαδή εταιρείας-χορηγού, όταν η Μπάγερν σπονσοράρεται και είναι συνυφασμένη με την Adidas.
Καλλιεργούσε την αίσθηση ότι προσέχει περισσότερο την εικόνα του παρά την απόδοσή του. Ακόμα και όταν δούλευε σαν τρελός για να βρει τον καλό του εαυτό, ελάχιστη επιείκεια συναντούσε ως ανταπόδοση. Τον καιρό του στην Μπάγερν έκανε πολύωρα ειδικά προπονητικά προγράμματα, δίαιτες, σάουνα, γιόγκα….Αλλά με το που έπαιζε ένα άσχημο ματς, έβγαιναν ένας ένας και τον έκραζαν για «τεμπέλη». Λίγο λίγο αυτή η κατάσταση τον κούρασε. Πολύ.
Φάνηκε και από τα λόγια του αμέσως μετά το 2ετές συμβόλαιο που υπέγραψε με την Αϊντχόφεν. «Είχα πολλές προτάσεις, αλλά είμαι άνθρωπος του συναισθήματος και αποφασίζω εγώ για το μέλλον μου. Ένιωσα ότι χρειαζόμουν κάτι διαφορετικό και είμαι πεπεισμένος ότι θα ανταποκριθώ στη μετάβαση». Με άλλα λόγια; Ήθελε να ξεφύγει, να αλλάξει παραστάσεις. Κατανοητό όσο και απαραίτητο. Ελπιδοφόρο, επίσης. Αλλά ας κάνει ένα… break απόψε, στη Θεσσαλονίκη.