Σύνοδος Κορυφής: Απορρίπτεται το σενάριο επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία!
Απίστευτο και όμως αληθινό. Απορρίπτεται το σενάριο επιβολής εμπάργκο όπλων στην ΤουρκίαΗ Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι οι μόνες χώρες που αντιδρούν στις προκλήσεις Ερντογάν. Ο Γάλλος Πρόεδρος που επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο του Ερντογάν, θα ασκήσει πιέσεις στην καγκελάριο αλλά είναι αμφίβολο πόσο θα καταφέρει να την επηρεάσει.
Και αυτό γιατί η Άνγκελα Μέρκελ συνεχίζει να αντιστέκεται υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα που θα προκαλέσουν ρήξη στις σχέσεις με την Άγκυρα και θα την στρέψουν μακριά από τη Δύση. Στο πλαίσιο αυτό προβάλει το επιχείρημα ότι η ΕΕ πρέπει να περιμένει να αναλάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν, ώστε να υπάρξει συντονισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης για κοινή στάση έναντι της Τουρκίας.
Εν τω μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα FAZ περιγράφει ένα κλίμα που δεν ευνοεί καθόλου την Γερμανία σε μια ενδεχόμενη επιλογή της να ρίξει στα μαλακά την Τουρκία. «Η γερμανική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στη σκληρότερη οδό – δικαιολογημένα» αναφέρει η FAZ. «Κι αυτό διότι στο παρελθόν παρόμοιες απειλές και συμβολικές κυρώσεις έπεφταν συνεχώς στο κενό.
Ο Ερντογάν δεν απέκλινε από τις σταθερές πολιτικές θέσεις του». Αλλά πλέον « ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει» τονίζει. «Προκειμένου να παραμείνει αξιόπιστη η ΕΕ, δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις. Το τραγικό είναι όμως, ότι ακόμη κι αυτές δεν θα αλλάξουν τη στάση της Άγκυρας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνοτουρκικά: Νέα αποστολή στη Μεσόγειο για το ελληνικό «EMB-145 AE&C»
Ποιες χώρες στηρίζουν την Τουρκία
Φαίνεται ότι η Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ουγγαρία αλλά και η Γερμανία θέλουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με την Τουρκία. Θα υπάρξουν κάποιες υποτυπώδεις κυρώσεις αλλά άνευ ουσίας περισσότερο ως τροχιοδεικτική προειδοποίηση παρά ως μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας. Επίσης φαίνεται ότι απορρίπτεται το σενάριο επιβολής embargo όπλων στην Τουρκία καθώς οι περισσότερες χώρες διάκεινται αρνητικά.
Τα στρατόπεδα της Ε.Ε.
Στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου υπέρ μιας πιο σκληρής γραμμής, δηλαδή επιβολής κυρώσεων, τάσσονται η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, αλλά και το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία.
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων μίλησαν υπέρ των κυρώσεων επίσης η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής. Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σοβαρά μέτρα προβάλλει η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα.
Αρνητικά διακείμενες προς τις κυρώσεις είναι επίσης η Πολωνία και η Ουγγαρία. Το τρίτο στρατόπεδο είναι των «αδιάφορων» ή ουδέτερων κρατών, που θεωρούν ότι δεν τις αγγίζει το θέμα. Αυτές είναι οι: Πολωνία, Κροατία, Σουηδία, Ρουμανία και Τσεχία.
Πηγή: Pentapostagma.gr