ΑΤΖΕΝΤΑ

23/12 1975: Σαν σήμερα το πρώτο «χτύπημα» της «17 Νοέμβρη» (vid)

Σαν σήμερα (23/12) στις 23 Δεκεμβρίου του 1975 αρχίζει η δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Πρώτο θύμα της ο σταθμάρχης (αρχηγού) της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς, ο οποίος δολοφονήθηκε.
23/12 1975: Σαν σήμερα το πρώτο «χτύπημα» της «17 Νοέμβρη» (vid)

Σαν σήμερα (23/12) στις 23 Δεκεμβρίου του 1975 αρχίζει η δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Πρώτο θύμα της ο σταθμάρχης (αρχηγού) της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς, ο οποίος δολοφονήθηκε.

«17 Νοέμβρη»: Εκείνο το μοιραίο βράδυ, ο Γουέλς ήταν καλεσμένος στην αμερικάνικη πρεσβεία μαζί με τη σύζυγό Μαρία – Χριστιάνα ο οποίος παρέθετε δεξίωση ενόψει των Χριστουγέννων.

Μετά την αποχώρησή του από την γιορτή των Χριστουγέννων, το ζεύγος έχει σκοπό να επιστρέψει στο σπίτι του. Την ώρα που το όχημα που τους μεταφέρει σταματάει έξω από την έπαυλη, εμφανίζεται ένα άλλο αυτοκίνητο, από το οποίο αποβιβάζονται τρεις ένοπλοι μασκοφόροι. Αφού απομακρύνουν τον οδηγό και τη γυναίκα και εκτελούν τον τότε 45χρονο διπλωμάτη με τρεις πυροβολισμούς.

Μάλιστα στον τόπο της επίθεση θα αφήσουν και μία προκήρυξη, με την οποία η πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη» αναλαμβάνει την ευθύνη. Επιπλέον Η ίδια προκήρυξη αποστέλλεται τρεις ημέρες αργότερα και στις εφημερίδες, χωρίς όμως να δημοσιευθεί κατόπιν εισαγγελικής απαγόρευσης.

Οι εκτιμήσεις των Αρχών θα υποβαθμίσουν το γεγονός καθώς οι περισσότεροι θεωρήσουν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ πρακτόρων της CIA.

Να σημειωθεί ότι το όνομα του Pίτσαρντ Γουέλς είχε δημοσιευθεί ένα μήνα νωρίτερα (25 Νοεμβρίου), στην αγγλόφωνη εφημερίδα Athens News, ο οποίος αναφερόταν στην κορυφή καταλόγου στελεχών της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με έδρα την Αθήνα.

O κατάλογος αυτός, που εστάλη από μυστηριώδη ελληνοαμερικανική επιτροπή, αποκάλυπτε τον ρόλο του Γουέλς ως επικεφαλής του κλιμακίου της CIA στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (23/12)

Πάντως η ιδιότητά του, όμως, ως σταθμάρχης της CIA, στη Λίμα του Περού, είχε αποκαλυφθεί από τον Ιανουάριο του 1975, σε κατάλογο της ανεξάρτητης αμερικανικής πολιτικής επιθεώρησης «Counter Spy» (Αντικατασκοπία).

Αυτή η λεπτομέρεια έκανε την αμερικανική κυβέρνηση να κατηγορήσει την «Counter Spy» ως υπεύθυνη.

Ένα χρόνο μετά όμως, η εκτίμηση περί ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ πρακτόρων θα καταπέσει. Κι αυτό ύστερα από δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Liberation», στις 24 Δεκεμβρίου του 1976. Συγκεκριμένα το εν λόγο έντυπο θα δημοσιεύσει ένα πρωτότυπο κείμενο της «17N», που έλαβε μια «πηγή».

Μέσω αυτής η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία Γουέλς, περιγράφοντας μάλιστα με χαρακτηριστική ακρίβεια την παρακολούθηση του στόχου και την οργάνωση της δολοφονίας του.

Η εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» το καλοκαίρι του 2002, θα φέρει νέα στοιχεία στην υπόθεση η οποία ως τότε είχε «παγώσει» ως τότε. Συγκεκριμένα ο Παύλος Σερίφης θα καταθέσει στην ανακρίτρια της υπόθεσης ότι συμμετείχε στην ομάδα που δολοφόνησε τον Γουέλς. Μάλιστα θα υποστηρίξει ότι δράστης της δολοφονίας ήταν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Εν συνεχεία όμως, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αναίρεσε την κατάθεσή του, ισχυριζόμενος ότι ήταν προϊόν ψυχολογικής βίας.

Τελικά κανείς δεν δικάστηκε για τη δολοφονία του Γουέλς, καθώς είχαν περάσει παραπάνω από 20 χρόνια από την τέλεση του εγκλήματος και είχε παραγραφεί.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «23/12 1975: Σαν σήμερα το πρώτο «χτύπημα» της «17 Νοέμβρη» (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.