Πρόστιμα 300 ευρώ: «Παγώνουν» και κρίνεται η νομιμότητα τους!
Πρόστιμα 300 ευρώ: «Παγώνουν» προσωρινά όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας για τα πρόστιμα των 300 ευρώ που επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού. Πρόστιμα 300 ευρώ: Με πράξη της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εισήχθη να επιλυθεί ως...Πρόστιμα 300 ευρώ: «Παγώνουν» προσωρινά όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας για τα πρόστιμα των 300 ευρώ που επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.
Πρόστιμα 300 ευρώ: Με πράξη της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εισήχθη να επιλυθεί ως πρότυπη-πιλοτική δίκη. Θέμα το ζήτημα της συνταγματικότητας και νομιμότητας των διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ που επιβάλλονται από την ΕΛΑΣ. Αυτό αφορά όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού, στις δημόσιες συναθροίσεις και όχι μόνο.
Στη Θεσσαλονίκη, την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου 2020) πραγματοποιήθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις. Επιβλήθηκαν από την ΕΛΑΣ 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ, τα οποία επιβλήθηκαν καθώς παραβιάστηκε η από 13.11.2020 απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως ανέφερε, για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας (κίνδυνος διασποράς κορονοϊού COVID-19)», αποφασίσθηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο σύνολο της επικράτειας, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα από 15 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 06:00 π.μ. έως και τις 18 Νοεμβρίου 2020 ώρα 21:00.
Κατόπιν αυτού, 46 κάτοικοι Θεσσαλονίκης σε βάρος των οποίων κόπηκαν τα πρόστιμα των 300 ευρώ, κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακυρώσεις των προστίμων.
Παράλληλα κατέθεσαν και αντιρρήσεις (ενδικοφανή προσφυγή) κατά των πράξεων επιβολής των προστίμων, οι οποίες απορρίφθηκαν. Στη συνέχεια οι 46, επικαλούμενοι τον νόμο 3900/2010, κατέθεσαν αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έτσι οι υποθέσεις τους θα εκδικαστούν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπες δίκες (πιλοτικές δίκες) και όχι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.
Επικαλέστηκαν, αντισυνταγματικότητες ως προς την επιβολή των διοικητικών προστίμων. Τελικά, η πρόεδρος του ΣτΕ Ειρήνη Σάρπ συγκάλεσε, κατ΄ επιταγήν του νόμου 3900/2010, την αρμόδια τριμελή επιτροπή (συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι Μαρία Καραμανώφ και Ιωάννης Γράβαρης). Αυτή έκανε δεκτό το αίτημα και οι υποθέσεις εισήχθησαν στο ΣτΕ ως πιλοτικές δίκες.
Πηγή: Dikaiologitika.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορονοϊός – Ελλάδα: 293 διασωληνωμένοι και 1.410 νέα κρούσματα
Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία στέλνει τα drone πλοία ULAQ στο Oruc Reis
Λεωνίδας Καλφαγιάννης: «Εσείς που με κοιτάτε, ξέρετε τι μου έχετε κάνει»!