SPECIALS

Retro: Το 1905 οι Έλληνες μαθαίνουν λάθος το ποδόσφαιρο

Στις αρχές του 20ου αιώνα το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ήταν κάτι εντελώς άγνωστο ως εξωπραγματικό αφού κανείς δεν ήξερε πως παίζεται.
Retro: Το 1905 οι Έλληνες μαθαίνουν λάθος το ποδόσφαιρο

Στις αρχές του 20ου αιώνα το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ήταν κάτι εντελώς άγνωστο ως εξωπραγματικό αφού κανείς δεν ήξερε πως παίζεται.

Κι μόνο πως παίζεται το ποδόσφαιρο αλλά και τι είναι! Φανταστείτε ότι η εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ σε φύλλα του Απριλίου του 1937 μας έδωσε μερικά ωραία αφιερώματα σχετικά με την είσοδο του φουτ-μπολ στη χώρα μας. Και μας γύρισε ακόμα πιο πίσω. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και συγκεκριμένα στο 1905.

Τότε που η νεολαία της εποχής είχε τρία σημεία για γυμναστική. Πρώτο, ο Πανελλήνιος που τότε βρισκόταν στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αλεξάνδρας. Αργότερα σ’ εκείνο το σημείο φτιάχτηκε… δημοτική πισίνα για τα παιδιά. Δεύτερο, το ερειπωμένο τότε γυμναστήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου στη Λεωφόρο Κηφισίας. Πριν ο ιστορικός σύλλογος μεταφερθεί εκεί που βρίσκεται ακόμα και σήμερα, στο Ζάππειο.

Το τρίτο γυμναστήριο το είχε ο Πειραιάς και φεύγουμε λίγο από την Αθήνα. Εκεί συναντάμε τον ιστορικό Πειραϊκό Σύνδεσμο. Έναν από τους ιστορικότερους συλλόγους στην Ελλάδα και μάλιστα από τους πρώτους που καλλιέργησαν το ποδόσφαιρο.

Πάντως οι πρώτοι ποδοσφαιριστές εμφανίστηκαν στο γυμναστήριο του Εθνικού Γ.Σ. Εκεί πήγαιναν οι νέοι της εποχής, άφηναν το μπαστουνάκι και το καπέλι, έβγαζαν και το σκληρό κολάρο. Κι έκαναν οργανική γυμναστική.

Κάμποσοι είχαν σπουδάσει στο εξωτερικό. Κι εκεί είχαν συναντήσει το νέο άθλημα, το ποδόσφαιρο! Τους άρεσε και προσπάθησαν να το φέρουν στην Ελλάδα. Το μετέφεραν λοιπόν στο γυμναστήριο του Εθνικού. Οι υπόλοιποι αθλούμενοι όπως και οι γυμναστές ενδιαφέρθηκαν. Κι όταν ένας εκ των αριστοκρατών έφερε μια μπάλα μαζί του και τους εξήγησε τους κανονισμούς θέλησαν να παίξουν.

Μόνο που κάτι δεν κατάλαβαν καλά! Ή μάλλον… πολλά δεν κατάλαβαν. Το άθλημα που περιγράφεται, έτσι όπως παιζόταν στο γυμναστήριο του Εθνικού δεν έμοιαζε με ποδόσφαιρο. Ξεκινούσε να μοιάζει με… πόλο, συνέχισε να θυμιζει ποδόσφαιρο, κατέληγε σε ράγκμπι. Και στο τέλος την πλήρωνε ο τερματοφύλακας.

Οι αριστοκράτες νέοι που ήξεραν το ποδόσφαιρο και παρακολουθούσαν, κουνούσαν το κεφάλι… «Μα δεν παίζεται έτσι το φουτ-μπολ» μονολογούσαν.

Τι ακριβώς έβλεπαν; Χάος… Πως έπαιζαν αυτό το κάτι σαν ποδόσφαιρο;

Διαβάστε τη συνέχεια της ιστορίας στο nikosgrafei.blogspot.com

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Retro: Το 1905 οι Έλληνες μαθαίνουν λάθος το ποδόσφαιρο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College