ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αμερική- Τουρκία: Σιγή ασυρμάτου σε «ψυχροπολεμικό» κλίμα! Το… τηλεφώνημα που δεν έγινε μέχρι σήμερα!

Κλειστός ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Σε αναμμένα κάρβουνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις σχέσεις των δύο χωρών.
Αμερική- Τουρκία: Σιγή ασυρμάτου σε «ψυχροπολεμικό» κλίμα! Το… τηλεφώνημα που δεν έγινε μέχρι σήμερα!

Αμερική- Τουρκία: Κλειστός ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Σε αναμμένα κάρβουνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Του Δημήτρη Φιλιππίδη*

Αμερική- Τουρκία:Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αγκύρας και Ουάσινγκτον παραμένουν κλειστοί την ώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών δείχνουν να βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών. Παρά τις προσπάθειες του Ερντογαν να βρει κοινό σημείο επαφής με τη νέα Κυβέρνηση των ΗΠΑ, αυτό δεν έχει σταθεί δυνατό. Χαρακτηριστικό είναι το ότι δεν έχει υπάρξει ούτε το εθιμοτυπικό τηλεφώνημα από τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό Πρόεδρο προς τον Τούρκο ομόλογο του, παρά μόνο μία επικοινωνία του ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν προς τον Τσαβούσογλου.

Και μπορεί πολλοί να αποδίδουν στον Πρόεδρο Τραμπ καλές σχέσεις με τον Ερντογάν, όμως την περασμένη τετραετία έγιναν πολλά που ζημίωσαν τις σχέσεις των δύο χωρών και τελικά μόνο προς όφελος του Ερντογάν δεν ήταν. Η δημιουργία του East Med Act και η ενδυνάμωση της συμμαχίας Ισραήλ-Ελλάδος-Κύπρου Αιγύπτου και ΗΠΑ., η ακύρωση της πώλησης των F 35 κυρώσεις του περασμένου Δεκεμβρίου σε βάρος της Τουρκίας, η άρση του εμπάργκο στην πώληση αμυντικών όπλων στην Κύπρο και αρκετές ακόμα κινήσεις δημιούργησαν ένα βαρύ κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Σούζαν Φρέηζερ του Associated Press, σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο, με τίτλο « Call me? US-Turkey reset faces long list of hurdles» παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να επαναπροσεγγίσει τις ΗΠΑ, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατόν και οι λόγοι είναι πολλοί.

Οι ΗΠΑ είναι σφόδρα ενοχλημένες από συγκεκριμένες παραμέτρους

Η στάση της Τουρκίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται ως αποσταθεροποιητική με τρις προκλήσεις κυρίως σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδος και Κύπρου. Το τελευταίο που θα επιθυμούσαν οι Αμερικανοί την δεδομένη χρονική στιγμή θα ήταν η ένταση και η κρίση στην περιοχή ιδίως την ώρα που το ενεργειακό αποτελεί και βασική προτεραιότητα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η στάση της Τουρκίας στις σχέσεις της με την Μόσχα καθώς η αγορά και χρήση των S-400 αποτέλεσε τον λόγο της επιβολής Αμερικανικών κυρώσεων προς την Άγκυρα πριν μερικές εβδομάδες ενώ σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας ο Ερντογάν αφήνει να εννοηθεί πως θα συνεχίσει διαπραγματεύσεις για περαιτέρω συνεργασία με τους Ρώσους. Είναι δεδομένο ότι ο Μπάιντεν θα επιθυμούσε να αποκόψει την Τουρκία από την Ρωσία, όμως κάτι τέτοιο με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται ιδιαίτερά εφικτό.

Το πρόσφατο επεισόδιο με τους 13 νεκρούς Τούρκους στρατιώτες έριξε εκ νέου λάδι στη φωτιά καθώς η Τουρκία ούτε λίγο ούτε πολύ απαίτησε από την Αμερική να αναγνωρίσει άμεσα το ΠΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση. Η Κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται αποφασισμένη εξάλλου να αποκαταστήσει τις καλές σχέσεις με τους παραδοσιακούς συμμάχους στην περιοχή, τους Κούρδου, συμμαχία που επλήγη από την πολιτική Τραμπ στην Συρία. Τέλος ένας αστάθμητος παράγοντας είναι και η εξέλιξη με τα σενάρια περί θανάτου του ηγέτη του ΠΚΚ Αμπμτουλάχ Οτσαλάν, καθώς αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, τότε ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και το μεγάλο ερωτηματικό θα είναι η στάση την οποία θα κρατήσει η Ουάσινγκτον σε μία κρίση και σύγκρουση που φαντάζει αναπόφευκτη!

Η δυσφορία της Αμερικής

Η Αμερική δείχνει να δυσφορεί με την παρουσία και συμπεριφορά των Τούρκων στη Συρία, όπου εκεί ο Ερντογάν κινείται ως βασιλικότερος του Βασιλέως, αμφισβητώντας εν πολλοίς την Αμερικανική κυριαρχία.

Ο παράγοντας Μενέντεζ επιπροσθέτως αποτελεί αγκάθι για την Τουρκία, καθώς ο Αμερικανός Φιλέλληνας Γερουσιαστής αναβαθμίστηκε ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί persona non grata για τον Ερντογάν. Μάλιστα ο Μπομπ Μενέντεζ, ήδη προωθεί νομοσχέδιο για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Γερουσία των ΗΠΑ, κάτι για το οποίο είχε δεσμευθεί ο Πρόεδρος Ομπάμα αλλά ποτέ δεν ολοκλήρωσε. Ταυτόχρονα ο Μενέντεζ φέρεται αποφασισμένος να πιέσει και για νέες κυρώσεις.

Θα μπορούσε κάποιος να σταθεί και στην ρητορική του νέου ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν ο οποίος χαρακτήρισε την Τουρκία αυτό ακριβώς που είναι τα τελευταία χρόνια, μία «υποθετική σύμμαχος». Και σε όλα αυτά κρέμεται ως Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από τα κεφάλια της Τουρκικής Κυβέρνησης η επικείμενη δικαστική διαμάχη στην Αμερικανική Δικαιοσύνη για την Halk Bank. Αν πραγματικά προχωρήσει η υπόθεση αυτή, τότε οι συνέπειες για την Τουρκική Οικονομία θα είναι καταστροφικές και πιθανότατα μη αναστρέψιμες. Αυτό ουσιαστικά αποτελεί ίσως και έναν από τους λόγους που το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να ρίξει τους τόνους. Ο Ερντογάν ακόμα και μέσα στον μεγαλοϊδεατισμό του και την παράνοια του, πιθανόν έχει κατανοήσει ότι τα μέτωπα που άνοιξε είναι πολλά και οι λύσεις πλέον πολύ λίγες!

*Ο Δημήτρης Φιλιππίδης είναι συνεργάτης του Sportime, Διευθυντής του Hellas FM και μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Διαβάστε επίσης

Τούρκοι: Οι S-400 απέναντι από την Κύπρο – Να ελέγχουμε την Αν. Μεσόγειο

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αμερική- Τουρκία: Σιγή ασυρμάτου σε «ψυχροπολεμικό» κλίμα! Το… τηλεφώνημα που δεν έγινε μέχρι σήμερα!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Δημήτρης Φιλιππίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.