SPECIALS

Ο αθλητισμός στην Ελλάδα πριν το 1821

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια από τον ξεσηκωμό εναντίον του τούρκικου ζυγού κι εμείς ασχολούμαστε με ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο θέμα.
Ο αθλητισμός στην Ελλάδα πριν το 1821

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια από τον ξεσηκωμό εναντίον του τούρκικου ζυγού κι εμείς ασχολούμαστε με ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο θέμα.

Πως ήταν ο αθλητισμός στην Ελλάδα, λοιπόν, πριν το 1821; Ομολογουμένως πρωτότυπο κι ενδιαφέρον το θέμα το οποίο ανακαλύψαμε με τη βοήθεια της εφημερίδας ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ του 1932.

Οπωσδήποτε είναι ένας θησαυρός γνώσεων τον οποίο είχε φέρει στην επιφάνεια η εφημερίδα από το «Υπόμνημα της νήσου Ψαρών». Ο φημισμένος πυρπολητής και κατόπιν Ναύαρχος, Νικόδημος, έδωσε πολλές πληροφορίες σχετικά με τις αθλητικές επιδόσεις των Ψαριανών στη «μαύρη περίοδο» του οθωμανικού ζυγού.

Οι πληροφορίες που αντλήσαμε ήταν τρομερές. Μέχρι και ότι το 1770 ένας Ψαριανός είχε πηδήξει κοντά στα 20 μέτρα στο άλμα τριπλούν. Παρεμπιπτόντως το παγκόσμιο ρεκόρ στο τριπλούν το 1932 που γράφτηκε το ρεπορτάζ, ήταν στα 16 μέτρα…

Υπάρχουν και αναφορές στα αθλήματα με τα οποία ασχολούνταν τότε. Οι λεγόμενες «αθλητικές επιδείξεις» που συνέβαιναν κάθε Κυριακή. Με τον ανταγωνισμό να είναι ιδιαίτερα έντονος και τα βραβεία να είναι… πρωτότυπα. Θα τα δείτε παρακάτω όμως αυτά.

Βεβαίως υπάρχουν αφηγήσεις για τα ανδραγαθήματα των Ψαριανών αθλητών στην πάλη. Στην τούρκικη πάλη για την ακρίβεια, όπου άλειφαν όλο το κορμί τους με λάδι. Και οι γιγαντόσωμοι αθλητές απαντούσαν σε κάθε τούρκικη πρόκληση για πάλη κι έκαναν έστω και για λίγες στιγμές, υπερήφανους τους σκλαβωμένους Έλληνες. Που βέβαια πολλές φορές έτρεχαν να κρυφτούν μην τυχόν κι αντιμετωπίσουν την οργή από την εκδικητική μανία των Οθωμανών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον θηριώδη παλαιστή Νικολάρα τον οποίο θαύμασε ο Σουλτάνος μόλις τον αντίκρισε, φωνάζοντας: «Βάι βάι!!! Νε μπεχλιβάν βαρ!!! Φτου φτου»! Δηλαδή «πω πω, τι παλαιστής είναι αυτός, φτου φτου»

Οι περιπέτειες του Νικολάρα αλλά και του Κωνσταντάκη Αμίρισα, ενός άλλου παλαιστή μαζί με τα υπόλοιπα αθλητικά ανδραγαθήματα των Ελλήνων πριν το 1821 έχουν ενδιαφέρον.

Και μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τη συνέχεια στο nikosgrafei.blogspot.com

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο αθλητισμός στην Ελλάδα πριν το 1821», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College