ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Suddeutsche Zeitung για την Ελληνική Επανάσταση: «Είμαστε όλοι Έλληνες»!

Μέχρι τη Γερμανία έχει φτάσει η είδηση ότι στις 25 Μαρτίου η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την ένδοξη Ελληνική Επανάσταση. Όπως φαίνεται η Ελληνική Επανάσταση δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορα της Ελλάδας, αλλά προκαλεί θαυμασμό και αποτελεί παράδειγμα και σε ξένα κράτη. Οπως η Γερμανία. Υπό τον τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», η Sueddeutsche...
Suddeutsche Zeitung για την Ελληνική Επανάσταση: «Είμαστε όλοι Έλληνες»!

Μέχρι τη Γερμανία έχει φτάσει η είδηση ότι στις 25 Μαρτίου η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την ένδοξη Ελληνική Επανάσταση.

Όπως φαίνεται η Ελληνική Επανάσταση δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορα της Ελλάδας, αλλά προκαλεί θαυμασμό και αποτελεί παράδειγμα και σε ξένα κράτη. Οπως η Γερμανία.

Υπό τον τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», η Sueddeutsche Zeitung φιλοξενεί ολοσέλιδο ιστορικό αφιέρωμα στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. «Η δημιουργία της Ελλάδας με τη βοήθεια τριών Ελβετών», είναι ο τίτλος εκτενούς αφιερώματος και της Neue Zuercher Zeitung, η οποία αναφέρεται στην συμμετοχή των Ελβετών Ιωάννη – Γαβριήλ Εϋνάρδου, Αμαδαίου-Εμμανουήλ Χαν και Ιωάννη – Ιακώβου Μάιερ στον ελληνικό αγώνα.

Τιμώντας την ελληνική επέτειο, το Μόναχο θα φωτίσει στις 25 Μαρτίου τα Προπύλαια, τα οποία χτίστηκαν από τον Λουδοβίκο Α’ ως Μνημείο για την Ελληνική Επανάσταση και ως σύμβολο φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βαυαρίας και τον Ολυμπιακό Πύργο, ο οποίος κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.

Η εφημερίδα της Βαυαρίας ξεκινά το αφιέρωμα για τι 1821 από την Αγία Λαύρα και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και αναδεικνύει το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» που συνόδευσε την εξέγερση των Ελλήνων. Αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, έπειτα από 400 χρόνια κυριαρχίας των Οθωμανών, ενώ καταγράφει τα ορόσημα των επαναστατικών προσπαθειών στο εξωτερικό, με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και την Φιλική Εταιρία και με τις φιλελληνικές δράσεις στην Γερμανία, την Αγγλία, την Ελβετία, την Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

«Ο ενθουσιασμός τροφοδοτείται από έναν θαυμασμό για την κλασική αρχαιότητα, όπως αυτόν του Γιόχαν φον Γκαίτε, του Λόρδου Βύρωνα ή του βρετανού ρομαντικού ποιητή Πέρσι Σέλλεϋ», ο οποίος το 1821, με το δραματικό θεατρικό του «Ελλάς» φιλοδοξεί να συγκεντρώσει κεφάλαια στήριξης της Φιλικής Εταιρίας. «Είμαστε όλοι Έλληνες», γράφει σε αυτό ο Σέλλεϋ και τονίζει ότι χωρίς τα επιτεύγματα που έφερε στον ευρωπαϊκό πολιτισμό η αρχαία Ελλάδα, «θα ήμασταν πιθανώς ακόμη όλοι άγριοι ή και ειδωλολάτρες».

Ειδική μνεία γίνεται ακόμη στην θρησκευτική παράμετρο της επανάστασης, ενώ καταγράφονται καθοριστικές στιγμές της περιόδου, όπως ο τραγικός θάνατος του Πατριάρχη Γηγορίου Ε’, οι προσπάθειες για το πρώτο Σύνταγμα και η Έξοδος του Μεσολογγίου, με ειδική αναφορά στον διάσημο πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου». «Από τον πίνακα μπορεί να διαβάσει κανείς την διχοτομία μεταξύ καλού και κακού, πολιτισμού και βαρβαρότητας, Χριστιανισμού και Ισλάμ», γράφει η ιστορικός Μαρί-Ζανίν Κάλιτς.

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στον ρόλο των ξένων δυνάμεων στον ελληνικό Αγώνα Ανεξαρτησίας, στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου, στον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και στην δολοφονία του το 1831, αλλά και στην συμφωνία Γάλλων, Ρώσων και Βρετανών στο πρόσωπο του βαυαρού Όθωνα ως «Βασιλέως των Ελλήνων», η ιδέα του οποίου για μια σύγχρονη Ελλάδα βασισμένη σε εξιδανικευμένες ιδέες της αρχαίας Ελλάδας προκάλεσε «μόνο περιορισμένο ενθουσιασμό». Πολλοί εμφορούνταν από την «Μεγάλη Ιδέα» για ένα ελληνικό κράτος στα όρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, ενώ υπήρχε δυσαρέσκεια για την απολυταρχική συμπεριφορά του, εξηγεί ο συντάκτης και περιγράφει τα γεγονότα που οδήγησαν στην εκδίωξή του από την Ελλάδα το 1862.

Ως επίλογο ο συντάκτης της SZ επιλέγει απόσπασμα από το ποίημα του Λόρδου Βύρωνα, «Τελευταία λόγια για την Ελλάδα»: «Τόσο παράφορη η λαχτάρα μου για σένα, τόσο δυνατή η μαγεία σου ή τόσο αδύναμος έχω πια καταντήσει».

Η Neue Zuercher Zeitung από την άλλη πλευρά επισημαίνει το γεγονός ότι πολλές από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω κορονοϊού, αλλά αναφέρεται στην στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου και στους υψηλούς προσκεκλημένους από Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία.

Περιγράφοντας την αρχή της ελληνικής εξέγερσης, η συντάκτρια της ΝΖΖ αναφέρεται στις ιδέες του Διαφωτισμού που έφτασαν πρώτα στους Έλληνες της διασποράς και στο ισχυρό φιλελληνικό κύμα της εποχής, που ενισχύθηκε από διανοούμενους όπως ο Γκαίτε, ο Λόδρος Βύρων και ο Σίλερ. «Παντού, περιλαμβανομένης και της Ελβετίας, δημιουργήθηκαν κύκλοι υποστήριξης, ενώσεις βοήθειας, εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων. Οι Έλληνες, οι οποίοι έπρεπε να απελευθερωθούν από τον βάρβαρο ζυγό των Τούρκων, θεωρούνταν απευθείας διάδοχοι των αρχαίων Ελλήνων», σημειώνει η εφημερίδα της Ζυρίχης και αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έμπνευση που προσέφερε ο αγώνας των Ελλήνων, αλλά και στα προβλήματα της Επανάστασης, η οποία, όπως αναφέρεται, κινδύνευσε πολλές φορές να αποτύχει. Και σε αυτό το αφιέρωμα η Ναυμαχία του Ναυαρίνου περιγράφεται ως η αρχή του τέλους της οθωμανικής κυριαρχίας.

Η εφημερίδα εξιστορεί ακόμη, πώς μεγάλα τμήματα της Ελλάδας παρέμειναν αρχικά σε τουρκικό έλεγχο, ακόμη και μετά την αναγνώριση του ελληνικού κράτους. «Αρκετά νησιά, η Κρήτη και η βόρεια Ελλάδα, με την σημαντική πόλη της Θεσσαλονίκης – αυτό αποτέλεσε εκρηκτική ύλη για περαιτέρω διαμάχες, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα, αν ληφθεί υπ’ όψιν η τρέχουσα επεκτατική πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν», τονίζει η συντάκτρια.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο του Όθωνα, η ΝΖΖ γράφει ότι «η εξωτερική βοήθεια έμελλε να κοστίσει ακριβά στην Ελλάδα, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις παρενέβησαν στην ίδρυση του ελληνικού κράτους και καθόρισαν την πορεία της πολιτικής του». Στα θετικά της περιόδου καταγράφει το σύγχρονο νομικό σύστημα, την διοίκηση, αλλά και το πρώτο …ζυθοποιείο, της «Fix».

Η συντάκτρια αναφέρεται ακόμη σε «ασυγκράτητο φιλελληνισμό» και στην Ελβετία στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο πλούσιος τραπεζίτης Ιωάννης – Γαβριήλ Εϋνάρδος είναι ίσως ο πιο διάσημος Ελβετός φιλέλληνας, ο οποίος συγκέντρωνε μεγάλα χρηματικά ποσά, πυρομαχικά, φάρμακα και τρόφιμα για τους αγωνιστές στην Ελλάδα και βοήθησε στην ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ο Αμαδαίος – Εμμανουήλ Χαν ήταν στρατιωτικός, ο οποίος συμμετείχε στις ελληνικές μάχες και κατόπιν απέκτησε τον βαθμό του στρατηγού στο νέο ελληνικό κράτος. Ο Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ, γιατρός στο Μεσολόγγι, στήριξε την έκδοση της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» μαζί με τον Λόρδο Βύρωνα, ο οποίος, όπως έγραψε ο Μάγερ, πέθανε στα χέρια του. Ο ίδιος έχασε τη ζωή του στην Πολιορκία του Μεσολογγίου.

Πηγή dikaiologitika.gr

#Tags για το άρθρο με τίτλο «Suddeutsche Zeitung για την Ελληνική Επανάσταση: «Είμαστε όλοι Έλληνες»!».
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: ΠΣΑΕ ΜΜΕ : Στο «Καφέ Σχεδία» η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας

ΠΣΑΕ ΜΜΕ : Στο «Καφέ Σχεδία» η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα στο Καφέ Σχεδία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΠΣΑΕ ΜΜΕ

ExtraTime
Κοινωνία: Τα 10 κοινά στοιχεία των δύο ανθρωπογενών καταστροφών πού ανέδειξαν την ανυπαρξία τού “επιτελικού Κράτους”

Τα 10 κοινά στοιχεία των δύο ανθρωπογενών καταστροφών πού ανέδειξαν την ανυπαρξία τού “επιτελικού Κράτους”

Χθες τα #Τέμπη λέγονταν #Μάτι (#Μάνδρα, #Βαρυμπόμπη, #Πάρνηθα, #Βόρεια_Εύβοια, #Έβρος, #Ρόδος, #...)

Κοινωνία
Κοινωνία: Δ. Ξανθόπουλος, πατέρας Αγ. Παΐσιου στη σειρά: «Η πίστη μας είναι αγάπης και συγχώρεσης, κάτι που δυσκολευόμαστε να κάνουμε»

Δ. Ξανθόπουλος, πατέρας Αγ. Παΐσιου στη σειρά: «Η πίστη μας είναι αγάπης και συγχώρεσης, κάτι που δυσκολευόμαστε να κάνουμε»

Ο Δημήτρης Ξανθόπουλος μίλησε για τη συμμετοχή του στη σειρά «Άγιος Παΐσιος» και την πίστη του στον Θεό.

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλλαγή Ώρας: Πότε επιστρέφουμε στη θερινή;

Αλλαγή Ώρας: Πότε επιστρέφουμε στη θερινή;

Και όμως η αλλαγή ώρας είναι και πάλι πολύ κοντά!

Κοινωνία
Κοινωνία: Συντάξεις Μαρτίου: Πότε θα δείτε χρήματα στους λογαριασμούς σας!

Συντάξεις Μαρτίου: Πότε θα δείτε χρήματα στους λογαριασμούς σας!

Πότε θα μπουν οι συντάξεις Μαρτίου;

Κοινωνία
Ατζέντα: Εορτολόγιο Σάββατο 15 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Σάββατο 15 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Σάββατο 15 Φεβρουαρίου η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Ονήσιμου του Απόστολου.

Ατζέντα
Ηλεκτρονική έκδοση: e-sportime (15/2) : Για την Ειρήνη και όλους τους μικρούς ήρωες που δίνουν μάχη με τον παιδικό καρκίνο

e-sportime (15/2) : Για την Ειρήνη και όλους τους μικρούς ήρωες που δίνουν μάχη με τον παιδικό καρκίνο

Αφιερωμένη στην Ειρήνη η e-sportime (15/2) που ως άγγελος βοηθάει από ψηλά τους μικρούς ήρωες που δίνουν τη μάχη τους κατά του παιδικού καρκίνου.

Ηλεκτρονική έκδοση
Ελευθέριος Ανδρώνης: Χριστόφορος Ζαραλίκος: Η τρισάθλια αφίσα της παράστασής του, που χλευάζει τον Χριστό – Όπου δεν χωρούν ταλέντο – χωρούν τη βλασφημία

Χριστόφορος Ζαραλίκος: Η τρισάθλια αφίσα της παράστασής του, που χλευάζει τον Χριστό – Όπου δεν χωρούν ταλέντο – χωρούν τη βλασφημία

Χριστιανοφοβικός ρατσισμός - Εμπαίζει τον Χριστό ένας κωμικός που υποτίθεται ότι μάχεται για τα Τέμπη - ενώ πολλές οικογένειες θυμάτων στηρίζονται στον Θεό

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: ΗΠΑ: Τα «σπασμένα» του αντι – «τραμπιστή» Μητσοτάκη πληρώνει ο λαός – 600.000 δολάρια σε λόμπι για να προσεγγίσoυν τον Τραμπ!

ΗΠΑ: Τα «σπασμένα» του αντι – «τραμπιστή» Μητσοτάκη πληρώνει ο λαός – 600.000 δολάρια σε λόμπι για να προσεγγίσoυν τον Τραμπ!

Διπλωματικό βατερλώ με τις ΗΠΑ - Ο Μητσοτάκης βρέθηκε στη λάθος πλευρά της ιστορίας και παρέσυρε μια ολόκληρη χώρα στη διεθνή απομόνωση

Κοινωνία
Κοινωνία: Προσκυνητής: Ένας ψηφιακός οδηγός στα κορυφαία Θρησκευτικά μνημεία του κόσμου

Προσκυνητής: Ένας ψηφιακός οδηγός στα κορυφαία Θρησκευτικά μνημεία του κόσμου

Ο ιστότοπος έχει σαν απώτερο σκοπό την ενημέρωση σχετικά με τα θρησκευτικά μνημεία (Ναοί, Μονές, Προσκυνήματα, Μοναστήρια) της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανά τον κόσμο.

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέμπη: Τραγικά fake news περί «γνήσιων» βίντεο της εμπορικής – Πανηγυρίζουν για το πόρισμα – φιάσκο ενώ δεν απαντήθηκε τίποτα

Τέμπη: Τραγικά fake news περί «γνήσιων» βίντεο της εμπορικής – Πανηγυρίζουν για το πόρισμα – φιάσκο ενώ δεν απαντήθηκε τίποτα

Το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων δεν πιστοποιεί τη γνησιότητα των βίντεο - Είναι οι ίδιοι που απέδωσαν στα... έλαια σιλικόνης την έκρηξη 80 μέτρων!

Κοινωνία
Κοινωνία: Πως η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλγόριθμοι μπορούν να ελέγξουν αν ένα βίντεο είναι fake ή αληθινό με αφορμή το θέμα των Τεμπών…

Πως η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλγόριθμοι μπορούν να ελέγξουν αν ένα βίντεο είναι fake ή αληθινό με αφορμή το θέμα των Τεμπών…

Ο Καθηγητής Στρατιωτικών Σχολών και Σύγχρονων Τεχνολογιών Μάριος Παπαευσταθίου Καλεσμένος στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Kontra Channel με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο : Η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι Αλγόριθμοι για τον Έλεγχο Αυθεντικότητας Βίντεο

Κοινωνία
Κοινωνία: Καύση νεκρών: Μια μαρτυρία που συγκλονίζει – «Πριν γίνει αποτέφρωση βλέπω το σώμα να έρχεται πιο κοντά στο κακό και τη σήψη»

Καύση νεκρών: Μια μαρτυρία που συγκλονίζει – «Πριν γίνει αποτέφρωση βλέπω το σώμα να έρχεται πιο κοντά στο κακό και τη σήψη»

Ρίγος προκαλεί η μαρτυρία ενός ιδιοκτήτη γραφείου τελετών - «Η σήψη να γίνεται τόσο γρήγορη που δεν πιστεύω στα μάτια μου. Το έχω βιώσει»

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέμπη: Oύτε στην Ουγκάντα αυτά – Παραμένει άφαντος για 2 χρόνια ο υπάλληλος που «ανακάλυψε» τα βίντεο της εμπορικής!

Τέμπη: Oύτε στην Ουγκάντα αυτά – Παραμένει άφαντος για 2 χρόνια ο υπάλληλος που «ανακάλυψε» τα βίντεο της εμπορικής!

Η εταιρεία φύλαξης Insterstar δεν έχει κατονομάσει τον υπάλληλο φάντασμα - Έχει κληθεί να καταθέσει εδώ και 8 μήνες αλλά παραμένει «εξαφανισμένος»!

Κοινωνία
Κοινωνία: Μήνυση – βόμβα της Μ. Καρυστιανού κατά του εφέτη ανακριτή: Δεν έβαλε στη δικογραφία 649.000 αρχεία από Hellenic Train, ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Μήνυση – βόμβα της Μ. Καρυστιανού κατά του εφέτη ανακριτή: Δεν έβαλε στη δικογραφία 649.000 αρχεία από Hellenic Train, ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Κρίσιμα αρχεία ήχου και εικόνας κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στον Σωτήρη Μπακαΐμη, αλλά δεν υπάρχουν στη δικογραφία

Κοινωνία