EUROLEAGUE

Μπασκόνια: Κακός δαίμονας του Παναθηναϊκού

Έτσι απλά, η Μπασκόνια είναι η ομάδα που έχει αποκλείσει δύο φορές τον Παναθηναϊκό στα πλέι οφ κι έχει προκαλέσει την απόλυση δύο προπονητών του!
Μπασκόνια: Κακός δαίμονας του Παναθηναϊκού

Έτσι απλά, η Μπασκόνια είναι η ομάδα που έχει αποκλείσει δύο φορές τον Παναθηναϊκό στα πλέι οφ κι έχει προκαλέσει την απόλυση δύο προπονητών του!

Μάλιστα το εντυπωσιακό είναι ότι η Μπασκόνια πανηγύρισε και τις δύο προκρίσεις επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ. Η πρώτη ήταν τη σεζόν 2005-2006 όταν στο τρίτο και καθοριστικό ματς επικράτησε με 74-71. Με 2-1 (τότε δεν ήταν best of 5) πήρε την πρόκριση για το φάιναλ φορ στην Πράγα αφήνοντας απ’ έξω τους «πράσινους». Σε μια σεζόν γεμάτη φιλοδοξίες.

Η δεύτερη ήταν την περίοδο 2015-2015 όταν με 84-75 έκανε το 3-0 επί του Παναθηναϊκού (είχαν προηγηθεί δύο νίκες στην Βιτόρια) και προκρίθηκε στο φάιναλ φορ του Βερολίνου. Λίγο μετά τη λήξη αυτού του αγώνα, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόλυση του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς.

Ήταν η δεύτερη απόλυση προπονητή που «προκάλεσε» η Μπασκόνια. Η πρώτη ήταν στις 7 Μαρτίου 2014 όταν οι Βάσκοι πέρασαν με 68-61 από το ΟΑΚΑ για την Κανονική Περίοδο. Την επόμενη μέρα οι «πράσινοι» ανακοίνωσαν τη λύση της συνεργασίας με τον Αργύρη Πεδουλάκη.

Κι επειδή η ζωή κάνει κύκλους, ο Πεδουλάκης επανήλθε στον Παναθηναϊκό όταν απολύθηκε ο Τζόρτζεβιτς μετά τον αποκλεισμό από την Μπασκόνια!

Θα πρέπει να επισημάνουμε πάντως ότι και στους δύο αποκλεισμούς, προπονητής της Μπασκόνια ήταν ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς πάντως αντιμετώπισε πολλές φορές τον Παναθηναϊκό κατά το παρελθόν ως προπονητής των Βάσκων. Μάλιστα ο Ιβάνοβιτς έχει ρεκόρ 3-5 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό ως κόουτς της Μπασκόνια.

Συνολικά σε 29 αγώνες (οι 2 από την εποχή της FIBA) o Παναθηναϊκός έχει 16 νίκες και η Μπασκόνια 13 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Οι Βάσκοι έχουν να νικήσουν στο ΟΑΚΑ από τις 19 Απριλίου 2016 (από τα τότε πλέι οφ δηλαδή). Ενώ συνολικά μετρούν μόλις τρεις νίκες στην έδρα των «πράσινων». Και στις δύο από τις τρεις προκάλεσαν… απόλυση του προπονητή του Παναθηναϊκού.

Η μία νίκη του Παναθηναϊκού πάντως στις 4 Μαϊου του 2007 ήταν καθοριστική. Μετά το 67-53 είχε προκριθεί στον τελικό του φάιναλ φορ στο ΟΑΚΑ όπου και νίκησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατακτώντας το τέταρτο ευρωπαϊκό.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μπασκόνια: Κακός δαίμονας του Παναθηναϊκού», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College