Θανάσης Βέγγος: Δέκα χρόνια χωρίς τον καλό μας άνθρωπο (vids)
Στις 3 Μαΐου του 2011 ο αγαπημένος ηθοποιός, Θανάσης Βέγγος φεύγει για το αιώνιο ταξίδι σε ηλικία 83 χρονών, αφήνοντας πίσω του τον κινηματογραφικόΣτις 3 Μαΐου του 2011 ο αγαπημένος ηθοποιός, Θανάσης Βέγγος φεύγει για το αιώνιο ταξίδι σε ηλικία 83 χρονών, αφήνοντας πίσω του τον κινηματογραφικό μύθο, που μεγάλωσε γενιές.
Ο Θανάσης Βέγγος με το ταλέντο του και τον χαρακτήρα του κατάφερε να μπει στις καρδιές όλων μας. Διακρίθηκε και στην κωμωδία, αλλά και σε δραματικούς ρόλους.
Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Βέγκος, αλλά το έγραφε με «γγ» όταν έγινε ηθοποιός γιατί φαινόταν καλύτερα στο μάτι, όπως είχε πει. Γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο στις 29 Μαΐου του 1927. Ήταν μοναχοπαίδι του Βασίλη και της Ευδοκίας Βέγγου. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού και ήρωας της Αντίστασης.
Μετά τον πόλεμο εκδιώχθηκε από τη δουλειά του, εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Έτσι, ο Θανάσης άρχισε να εργάζεται από μικρός για να βοηθήσει την οικογένειά του, από την οποία «κληρονόμησε» και τα δικά του πολιτικά φρονήματα. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την επεξεργασία δερμάτων, ενώ έκανε θελήματα για τους γείτονες για να εξασφαλίζει ένα χαρτζιλίκι.
Το 1948 ξεκίνησε τη θητεία του στη Μακρόνησο μέχρι το 1950 όπου και γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Αυτή η γνωριμία οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1954, στην ταινία Μαγική Πόλη. Στη συνέχεια εμφανίστηκε σε ταινίες που έγραψαν Ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο, όπως «Ο δράκος», «Διακοπές στην Αίγινα», «Μανταλένα», «Ο Ηλίας του 16ου», «Ποτέ την Κυριακή». Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος ήταν πλάι στον Νίκο Σταυρίδη στην ταινία «Οι δοσατζήδες» το 1960. Τελευταία ταινία του ήταν «Το πέταγμα του κύκνου» του Νίκου Τζήμα.
Την περίοδο που γυριζόταν «Ο Δράκος» παντρεύτηκε την Ασημίνα Βέγγου με την οποία ήταν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του, αποκτώντας μαζί της δύο γιους, τον Βασίλη και τον Χάρη.
Ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος είχε πει για τον Βέγγο: «Η “Μαγική Πόλη” και όλο αυτό το φτωχικό νεορεαλιστικό ντεκόρ της στον Βέγγο οφειλόταν. Θυμάμαι όταν πρωτοπήγα σπίτι του στο Φάληρο… Τέτοια φτώχεια δεν είχα ξανασυναντήσει στη ζωή μου εγώ, ο γόνος μεγαλοαστών που μεγάλωσε στο Κολωνάκι. Γύρισα σπίτι θυμάμαι κι έπιασα τη μάνα μου. Με είχε ταράξει η φτώχεια μαζί με την καλοσύνη του Θανάση. Τότε, είπα: «Εγώ μ’ αυτούς τους ανθρώπους θέλω να καταπιαστώ, τον πόνο και την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων θέλω να δείξω…». Και το έκανα, πιστεύω».
Ο Θανάσης Βέγγος ή διαφορετικά ο καλός μας άνθρωπος αγαπήθηκε όσο λίγοι ηθοποιοί. Νοσηλεύτηκε από τον Δεκέμβριο του 2010 στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου. Κατέληξε λίγο πριν κλείσει τα 84 χρόνια του, μια μέρα σαν σήμερα το 2011.