EURO 2020

Καρίμ Μπενζεμά: Πώς έγινε και τι φέρνει η επιστροφή του στην εθνική Γαλλίας

Ο Καρίμ Μπενζεμά κλήθηκε ξανά στην εθνική Γαλλίας έπειτα από σχεδόν 6 χρόνια. Mega γεγονός, αλλά με τι προεκτάσεις;
Καρίμ Μπενζεμά: Πώς έγινε και τι φέρνει η επιστροφή του στην εθνική Γαλλίας

Ο Καρίμ Μπενζεμά κλήθηκε ξανά στην εθνική Γαλλίας έπειτα από σχεδόν 6 χρόνια. Mega γεγονός, αλλά με τι προεκτάσεις;

Ο χρόνος, λένε, είναι ο καλύτερος γιατρός. Απαλύνει πάθη, δίνει νέες ευκαιρίες. Κι ας παν’ στην ευχή τα παλιά. Δεν είναι πάντα έτσι, αλλά είναι ωραίο όταν συμβαίνει. Και να που ο Καρίμ Μπενζεμά επιστρέφει στην εθνική Γαλλίας. Έπειτα από σχεδόν 6 χρόνια. Κανείς δεν περίμενε ότι αυτό θα συνέβαινε με τον Ντιντιέ Ντεσάν στον πάγκο. «Υπέκυψε στην πίεση ενός ρατσιστικού μέρους της Γαλλίας», είχε πει το 2016 ο φορ της Ρεάλ Μαδρίτης όταν είχε μάθει ότι δεν ήταν στη λίστα για το Euro εκείνου του καλοκαιριού. Από τότε και έπειτα ήταν ενοχλητική για τον Γάλλο εκλέκτορα ακόμα η αναφορά του ονόματος του παίκτη.

Οι λόγοι της μεταστροφής του Ντιντιέ Ντεσάν

Τι άλλαξε τώρα και ο Καρίμ Μπενζεμά είναι μέλος των 26 παικτών της αποστολής για το Euro 2020; Πέρασε ο καιρός και «μαλάκωσε» ο «Ντεντέ» αποφασίζοντας να τον συγχωρέσει; Άκουσε ο 52χρονος προπονητής το αίτημα της πλειονότητας της φίλαθλης κοινής γνώμης; Κατέληξε ότι δεν έχει νόημα να στερεί άλλο από την ομάδα του ένα επιθετικό υπερόπλο, που μπορεί να την κάνει αχτύπητη στο δρόμο προς την κούπα; Δεν έχει άλλο καθαρόαιμο γκολτζή αυτή τη στιγμή στο 100%; Όλα τα παραπάνω έχουν βάση, όλα τα παραπάνω απαντάνε στο βασικό ερώτημα.

Αλήθεια είναι ότι με τέτοια σεζόν που έχει κάνει (και) φέτος ο 33χρονος επιθετικός, καθώς επίσης και τη θέληση που δεδομένα θα έχει να δείξει ότι άξιζε την κλήση, η προοπτική φαντάζει εξαιρετική. Αλήθεια είναι επίσης ότι ο Ντεσάν έχει δώσει δεύτερες ευκαιρίες και σε άλλους παίκτες που υπέπεσαν σε «αμαρτήματα» – Αντριάν Ραμπιό, Χατέμ μπεν Αρφά και Αντρέ-Πιέρ Ζινιάκ είναι χαρακτηριστικές όσο και ενδεικτικές περιπτώσεις. Κανείς, όμως, δεν είχε υποπέσει στο παράπτωμα του Μπενζεμά. Που θυμίζουμε ότι είχε έρθει σε συνέχεια της σκοτεινής υπόθεσης εκβιασμού στην οποία πρωταγωνίστησε και είχε ως συνέπεια να διαλυθεί η σχέση του με τον νυν παίκτη του Ολυμπιακού, Ματιέ Βαλμπουενά. Αποφασίζοντας να μείνει πιστός σε παιδικούς του φίλους, που ήταν πίσω από αυτήν την ιστορία, έχασε σχεδόν σε όλα τα άλλα…

Τα μυστικά της συμφιλίωσης Καρίμ Μπενζεμά – Ντιντιέ Ντεσάν

«Δεν μου ανήκει η εθνική Γαλλίας, η ομάδα είναι πάνω από το άτομο. Μιλήσαμε πολύ ώρα με τον Καρίμ από κοντά και λύσαμε το πρόβλημα. Δε συνηθίζω να στέκομαι στο παρελθόν, με ενδιαφέρει πάντα περισσότερο το σήμερα και το αύριο», είπε ο Ντεσάν.  Με άλλα λόγια, τα… εν οίκω μη εν δήμω. Τα μιλήσανε, το ξεπεράσανε. Σύμφωνα με την «L’Equipe» η συνάντησή τους έγινε στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ενώ ο Ντεσάν ρώτησε πολλούς διεθνείς αν θα είχαν πρόβλημα με ενδεχόμενη επιστροφή του Μπενζεμά – κανείς δεν του είπε κάτι τέτοιο. Ούτε ο Ολιβιέ Ζιρού, που αγωνιστικά είναι το μεγαλύτερο θύμα αυτής της εξέλιξης. Πριν από λίγο καιρό, η «Marca» είχε χαρακτηρίσει «έγκλημα» το ενδεχόμενο «αυτός ο παίκτης να λείψει από το Euro». Βέβαια ποτέ δεν ήταν θέμα αγωνιστικό. Δεν υπάρχει προπονητής που θα άφηνε εκτός των επιλογών του το αφεντικό της Ρεάλ Μαδρίτης, ρόλο που έχει πάρει επ’ ώμου ο Μπενζεμά μετά τη φυγή του Κριστιάνο Ρονάλντο. Έναν από τους πληρέστερους και αποτελεσματικούς επιθετικούς εκεί έξω. Ο ίδιος ο Καρίμ ποτέ του δεν είχε εγκαταλείψει ως ελπίδα την εθνική. Περίμενε υπομονετικά τη στιγμή του. Η δικαίωση ήρθε. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Φουλ υποσχόμενο, αλλά…

Μένει να δούμε τι θα φέρει αυτή η εξέλιξη στο γήπεδο. Στα χαρτιά και προφανώς, αποτελεί εξαιρετικό νέο για τους Γάλλους και το ποδόσφαιρο. Μαζί με Κιλιάν Εμπαπέ και Αντουάν Γκριεζμάν σχηματίζουν μία εκπληκτική τριάδα στην επίθεση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει και ότι δεν προκύπτουν διάφορα ζητήματα. Ένας παίκτης, όσο καλός και αν είναι, υπάρχει μόνο μέσα στο σύνολο. Έξι χρόνια είναι μεγάλο διάστημα και αυτήν την περίοδο η ομάδα έμαθε να λειτουργεί χωρίς τον Καρίμ. Αλλάζουν οι ισορροπίες, αλλάζει η ιεραρχία, ίσως δεν ήταν αυτό το καλύτερο χρονικά και πρακτικά σημείο για κάτι τέτοιο. Είναι δηλαδή ένα ερώτημα το αν έπρεπε να γίνει νωρίτερα αυτή η επιστροφή, σε λιγότερο πιεστικό πλαίσιο. Δεν είναι ότι έλειπαν δα οι ευκαιρίες (Nation’s League, Προκριματικά Μουντιάλ 2022). Όσο εξαιρετική και αν είναι η Γαλλία από τη μέση και μπροστά, πρέπει να βρεθεί η σωστή φόρμουλα. Μια πολυσύνθετη διαδικασία που σε ένα τουρνουά όπως το Euro δεν έχει την πολυτέλεια της πίστωσης χρόνου.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Καρίμ Μπενζεμά: Πώς έγινε και τι φέρνει η επιστροφή του στην εθνική Γαλλίας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.