Υβριστοφιλία: Γιατί ερωτεύονται ένα φυλακισμένο εγκληματία;
Η υβριστοφιλία ερμηνεύεται ως ερωτική έλξη για όσους διαπράττουν εγκλήματα και αρκετοί ψυχολόγοι προσπαθούν να ρίξουν λίγο φως σε μια κατάσταση διόλου εύκολη ώστε να την αντιληφθείς.Η υβριστοφιλία ερμηνεύεται ως ερωτική έλξη για όσους διαπράττουν εγκλήματα και αρκετοί ψυχολόγοι προσπαθούν να αναλύσουν μια κατάσταση διόλου εύκολη ώστε να την αντιληφθεί ο καθένας.
Η υβριστοφιλία εμφανίζεται αλλιώς και ως «σύνδρομο Μπόνι και Κλάιντ». Από το γνωστό δίδυμο εγκληματιών που έδρασαν στις ΗΠΑ από το 1931 ως το 1935, την εποχή της «Μεγάλης Ύφεσης». Φυσικά σ’ εμάς τους Έλληνες γίνεται αντιληπτό ότι ο όρος προέρχεται από τη λέξη «ύβρις» και σύνθετα φτάνει στην τελική ονομασία της.
Δεν έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως είναι δυνατόν να προκαλείται έντονη ερωτική έλξη για εγκληματίες διαβόητους; Που κανονικά θα έπρεπε να προκαλούν τρόμο; Και φυσικά δεν είναι λίγες οι φορές που θαυμαστές ή θαυμάστριες αυτών των εγκληματιών έχουν προχωρήσει σε… γάμο με το αντικείμενο του πόθου τους.
Ας μην κρυβόμαστε, η υβριστοφιλία συναντάται περισσότερο σε γυναίκες. Κι αρκετές θεωρίες έχουν αναπτυχθεί σχετικά με την αιτία της.
Η Κάθριν Ράμσλαντ, καθηγήτρια ιατροδικαστικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο DaSales , μέσα από την έρευνά της αναφέρει ότι οι γυναίκες που έχουν ερωτευτεί ή παντρευτεί κατά συρροή δολοφόνους, συνήθως χαρακτηρίζονται από:
-Χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη πατρικής φιγούρας
-Έντονη αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να αναλάβουν έναν άνθρωπο σκληρό και ισχυρό και να τον αλλάξουν.
-Τη διατήρηση της εικόνας του μικρού αγοριού που κάποτε είχε ο δολοφόνος και προσπαθούν έτσι να βγάλουν θετικά συναισθήματα προς τα έξω.
-Φυσικά την ανάγκη να βρεθούν στο επίκεντρο των ΜΜΕ ή ακόμα να γίνουν… βιβλίο ή ταινία! Όχι με το θάνατό τους βέβαια…
-Την ανάγκη του «τέλειου συντρόφου»! Μη βιαστείτε… Με τη λογική ότι ανά πάσα στιγμή γνωρίζει που βρίσκεται ο φίλος της (στη φυλακή) και είναι σίγουρη ότι τη σκέφτεται. Παράλληλα αποφεύγει καθημερινότητα και τριβή. Όπως και υποχρεώσεις καθώς δεν είναι υποχρεωμένη ούτε να πλένει, ούτε να μαγειρεύει για εκείνον. Ούτε φυσικά να του δίνει λόγο για το τι κάνει!
Άλλοι επιστήμονες που ασχολούνται με θέματα ψυχικής υγείας θεωρούν ανασφαλείς τις γυναίκες που διακατέχονται από υβριστοφιλία. Εκτιμούν ότι είτε πρόκειται για περιπτώσεις ατόμων που δε μπορούν να βρουν αγάπη με φυσιολογικό τρόπο. Είτε για άτομα (γυναίκες κατά συντριπτική πλειοψηφία όπως προαναφέραμε) που αποφεύγουν την αγάπη κι απλώς αναζητούν ρομαντικές σχέσεις που ποτέ δε θα ολοκληρωθούν.
Γενικά είναι μεγάλη η κουβέντα.
Που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη (και σαφώς πιο παράξενη) αν διαβάσουμε όσα λέει ο ψυχολόγος Λέον Σέλτζερ ο οποίος έχει δώσει εξηγήσεις για την υβριστοφιλία. Κατά την άποψή του οι κατά συρροή δολοφόνοι είναι περιπτώσεις «Alpha Male» που ελκύουν γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή σύμφωνα με την ιστορία της εξέλιξης, ήταν καλοί στην προστασία των γυναικών και των απογόνων τους!
Βεβαιώνει επίσης ότι οι γυναίκες συνειδητοποιούν ότι δεν είναι συνετό να έχουν σχέση με έναν εγκληματία αλλά παρόλ’ αυτά δημιουργείται ερωτική έλξη.
«Ως επιστήμονας έχω συναντήσει πολλές γυναίκες που θρηνούσαν την αδυναμία τους απέναντι σε κυρίαρχους άντρες και συνειδητά αναγνώρισαν το λάθος τους» έχει πει ο Σέλτζερ.
Μάλιστα υπάρχει κι ένα βιβλίο με τίτλο «Ένα δισεκατομμύριο περίεργες σκέψεις: Τι αποκαλύπτει το μεγαλύτερο πείραμα στον κόσμο για την ανθρώπινη επιθυμία». Ο καθηγητής Σέλτζερ συζητά με τους συγγραφείς που καταθέτουν το επιχείρημα ότι αυτή η φαντασίωση είναι η κυρίαρχη πλοκή των περισσότερων ερωτικών ή ρομαντικών μυθιστορημάτων και ταινιών. Που γράφονται βέβαια για γυναίκες αλλά υπογραμμίζεται ότι αυτή η «αρσενική κυριαρχία» είναι υπό όρους. Και ότι δεν αντιπροσωπεύει πραγματικά τον εσωτερικό κόσμο του άντρα.
Οι περιπτώσεις που προκαλούν ανατριχίλα: Τεντ Μπάντι
Ο Τεντ Μπάντι υπήρξε ένας από τους πλέον διαβόητους εγκληματίες στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι έκανε τριάντα εγκλήματα αλλά είναι γεγονός ότι υπολογίζονται σε πολλά περισσότερα τα οποία δεν ομολόγησε. Ήταν ένας σαδιστής κοινωνιοπαθής. Ένα άτομο χωρίς συνείδηση που έπαιρνε ευχαρίστηση από τον πόνο που προκαλούσε. Κάποτε περιέγραψε τον εαυτό του ως «το πιο ψυχρόαιμο κάθαρμα που έχεις συναντήσει ποτέ». Ο δικηγόρος Πόλι Νέλσον, που ήταν στην υπεράσπισή του τον χαρακτήρισε ως «τον απόλυτο ορισμό του άκαρδου κακού». Ο Μπάντι εκτελέστηκε το 1989, σε ηλικία 43 ετών στην ηλεκτρική καρέκλα.
O Μπάντι είχε λάβει εκατοντάδες γράμματα από ερωτευμένες γυναίκες και τελικά μέσα στη φυλακή παντρεύτηκε την Κάρολ Αν Μπουν. Η τελευταία γέννησε μια κόρη που εικάζεται ότι είναι του Μπάντι
Τζέφρι Ντάμερ: Υβριστοφιλία για έναν κανίβαλο βιαστή και δολοφόνο αγοριών
Ο Ντάμερ ήταν ένας κατά συρροή δολοφόνος, ομοφυλόφιλος που υπoλογίζεται ότι από το 1978 ως το 1991 σκότωσε 17 αγόρια και άντρες. Το 1994, σε ηλικία 34 ετών χτυπήθηκε μέχρι θανάτου από τον συγκρατούμενό του, Κρίστοφερ Σκάρβερ. Ο Ντάμερ βίασε και σκότωσε αγόρια και άντρες από ηλικίες 14 ως 32 ετών! Μάλιστα ήταν νεκρόφιλος αλλά και κανίβαλος ενώ λίγο πριν τη σύλληψή του είχε άλλο μακάβριο χόμπι: Να διατηρεί τα μέρη του σώματος των θυμάτων του για να συναρμολογεί σκελετό!
Αν και ομοφυλόφιλος, όπως αναφέραμε έλαβε δεκάδες ερωτικά γράμματα από γυναίκες.
Ρίτσαρντ Ραμίρεζ: Του έστειλε 75 γράμματα πριν την παντρευτεί
Ο Ρίτσαρντ Ραμίρεζ καταδικάστηκε σε θάνατο για 13 δολοφονίες, 5 απόπειρες δολοφονίας, 11 περιπτώσεις βιασμών και 14 ένοπλης ληστείας! Είχε τα πάντα στο φρικτό βιογραφικό του αλλά ουδέποτε μετάνιωσε για τις πράξεις του. Στο δικαστήριο γελούσε και ειρωνευόταν τους συγγενείς των θυμάτων του. Ο δικαστής που τον καταδίκασε είπε ότι στον Ραμίρεζ βρήκε «σκληρότητα, εχθρότητα και κακία, πέρα από κάθε ανθρώπινη αντίληψη».
Όμως αυτός ο φρικτός τύπος είχε και μεγάλη πέραση στις γυναίκες. Έλαβε εκατοντάδες γράμματα στη φυλακή. Η Ντορίν Λιόι του είχε γράψει 75 ερωτικές επιστολές και τελικά τον έπεισε να την παντρευτεί το 1996 μέσα στη φυλακή. Η Λιόι απειλούσε ότι θα αυτοκτονούσε αν εκτελούσαν τον Ραμίρεζ αλλά το 2009 το έβαλε στα πόδια. Ο λόγος; Μέσω της εξέτασης του DNA επιβεβαιώθηκε ότι ο Ραμίρεζ είχε βιάσει και σκοτώσει την 9χρονη Μέρι Λιουνγκ. Πάντως μέχρι το θάνατό του (το 2013 από καρκίνο) είχε προλάβει να αρραβωνιαστεί την κατά 30 χρόνια μικρότερή του, 23χρονη συγγραφέα, Κριστίνα Λι.
Άντρες με υβριστοφιλία: Οι περιπτώσεις Μπόμπιτ και Μπέμπενεκ
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις γυναικών που διέπραξαν εγκληματική πράξη και προσέλκυσαν άντρες. Ο Λορένα Μπόμπιτ έμεινε στην ιστορία επειδή έκοψε το μόριο του άντρα της για να τon τιμωρήσει επειδή τη χτυπούσε και την κακοποιούσε σεξουαλικά! Η Μπόμπιτ τελικά κρίθηκε αθώα και άρχισε να λαμβάνει πολλές ερωτικές εξομολογήσεις από άντρες που της έκαναν πρόταση γάμου.
Η Λόρι Μπέμπενεκ, το 1981, δολοφόνησε την πρώην σύζυγο του άντρα της. Ο λόγος; Θεωρούσε ότι η διατροφή που πλήρωνε στην πρώτη γυναίκα του ο σύζυγός της, περιόριζε τη δική της ποιότητα ζωής.. Η Μπέμπενεκ καταδικάστηκε σε ισόβια αλλά το 1990 κατάφερε να αποδράσει. Ποιος τη βοήθησε; Ο Ντόμινικ Γκουγκλιέτι, αδερφός της συγκρατούμενης που μοιράζονταν το ίδιο κελί και τον οποίο είχε αρραβωνιαστεί ενώ ήταν μέσα στη φυλακή! Μάλιστα άλλαξε την ταυτότητά της σε «Τζένιφερ Γκατζάνα» κι έπιασε δουλειά ως σερβιτόρα.
Τελικά επέστρεψε στη φυλακή στις 22 Απριλίου του 1991 και στις 9 Δεκεμβρίου του 1992 αποφυλακίστηκε. Το 2010 πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια.
Τι ανέφεραν τα γράμματα!
Κι εδώ φτάνουμε σε ένα άλλο level. Η αμερικάνικη ιστοσελίδα listverse.com συγκέντρωσε 10 αποσπάσματα από γράμματα που είχαν λάβει οι εγκληματίες.
Για τον Τεντ Μπάντι σας γράψαμε παραπάνω. Μια κοπέλα με το όνομα Τζάνετ του είχε στείλει δεκάδες γράμματα. Ο Μπάντι της απάντησε σε ένα. Η απάντησή της: «Το φίλησα παντού και το κράτησα. Δεν με πειράζει να σου πω ότι κλαίω. Απλώς δε βλέπω το πώς μπορώ να το αντέξω πια. Σ’ αγαπάω πάρα πολύ Τεντ».
Ο Τζέιμς Χολμς μπήκε σε ένα θέατρο στο Κολοράντο το 2012 και εκτέλεσε 12 άτομα! Μια γυναίκα του έστειλε το εξής γράμμα: «Πιστεύω ότι είσαι καλά Τζέιμς. Μόνο εσένα σκέφτομαι. Για την ακρίβεια έχω ένα όνειρο με εσένα: Να σου κάνω μασάζ»
Μια άλλη κοπέλα του έγραψε: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι μπούκλες σου έχουν φύγει. Μου αρέσουν. Μου αρέσει πολύ η εμφάνισή σου. Είσαι όμορφος. Έχεις δυνατά χέρια και υπέροχο μούσι. Έχεις πολύ ωραία μάτια»!
Για τον περιβόητο Ρίτσαρντ Ραμίρεζ που γράψαμε παραπάνω υπάρχει μια περίπτωση που το… τερμάτισε. Η Σίντι Χάνσεν τον επισκεπτόταν συχνά για να του πει πόσο τον αγαπούσε. Μάλιστα μια φορά πήγε μαζί με τους γονείς της στη φυλακή για να γνωρίσουν τον… έρωτά της!
Ο μακελάρης της Νορβηγίας, Άντερς Μπρέιβικ που σκότωσε 77 άτομα το 2011 λαμβάνει κατά μέσο όρο 88 ερωτικές επιστολές το χρόνο.
Υβριστοφιλία: Οι περιπτώσεις στην Ελλάδα
Και στην Ελλάδα όμως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις υβριστοφιλίας που μπορούμε να αναφέρουμε.
-Η περίπτωση της ψυχολόγου των φυλακών, Όλγας Ατζαμόγλου με τον 34χρονο Αμερικανό ισοβίτη, Πίτερ Σέντομ. Τον βοήθησε να αποδράσει και τον ακολούθησε στη Λατινική Αμερική, το 2002. Λίγους μήνες αργότερα βρέθηκε νεκρή στην Κολομβία, από υπερβολική δόση ναρκωτικών.
-Ο Κυριάκος Παπαχρόνης, ο διαβόητος «Δράκος της Δράμας» που συνελήφθη το 1982 για πέντε δολοφονίες, τρεις απόπειρες και δύο βιασμούς έπαιρνε εκατοντάδες ερωτικά γράμματα. Οι θαυμάστριες του δήλωναν τρελά ερωτευμένες μαζί του.
-Τα ίδια ισχύουν και με τον αρχηγό των σατανιστών της Παλλήνης, Μάκη Κατσούλα.
-Ο διαβόητος Κώστας Πάσσαρης, λέγεται ότι έχει δεχτεί πάνω από τρεις χιλιάδες ερωτικές επιστολές.