ΚΟΙΝΩΝΙΑ

AstraZeneca:Τα περιστατικά με θρομβώσεις και οι κίτρινες κάρτες

Πέντε είναι τα περιστατικά θρομβώσεων στην Ελλάδα που συσχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.
AstraZeneca:Τα περιστατικά με θρομβώσεις και οι κίτρινες κάρτες

Πέντε είναι τα περιστατικά θρομβώσεων στην Ελλάδα που συσχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

AstraZeneca: Μετά και τον τελευταίο θάνατο μιας 63χρονης γυναίκας στη Λέσβο μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca, η ανησυχία των πολιτών γίνεται όλο και μεγαλύτερη αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αλλά και τη δημιουργία παρενεργειών.

Την ίδια στιγμή, μελέτες του ΕΟΦ, ανάμεσα σε 1.500 κίτρινες κάρτες ανέδειξαν πέντε περιστατικά θρομβώσεων στην Ελλάδα που συσχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της AstraZeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε», ανέφερε η χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Τα πέντε περιστατικά θρομβώσεων στη χώρα μας είναι τα εξής:

Γυναίκα 61 ετών πέθανε στο Γ. Γεννηματάς

Η πρώτη περίπτωση σημειώθηκε στην Αθήνα στην αρχή των εμβολιασμών, πριν από περίπου 2,5 μήνες και είχε μοιραία κατάληξη. Η ασθενής, την 7η ημέρα μετά τον εμβολιασμό της με το συγκεκριμένο εμβόλιο, παρουσίασε έντονο πονοκέφαλο και την 9η μέρα, εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από θρόμβωση, με ταυτόχρονη θρομβοπενία.

Νοσηλεύθηκε στο Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”, ενώ στη συνέχεια υπέστη δεύτερη θρόμβωση σε κεντρική αρτηρία του ενός κάτω άκρου και υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες των γιατρών, η ασθενής κατέληξε.

Αυτό είναι το πρώτο και μοναδικό περιστατικό που έχει δηλωθεί από την πλευρά της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ως σχετιζόμενο με το εμβόλιο της AstraZeneca.

35χρονος άνδρας από την Ιεράπετρα της Κρήτης

Νεαρός άνδρας, μόλις 35 ετών, από την Ιεράπετρα της Κρήτης εμφάνισε 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του, στις 29 Απριλίου, πονοκέφαλο, μυαλγίες και στο τέλος θρόμβο και παράλυση στο πόδι. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του σε νοσοκομείο της Κρήτης εντοπίστηκε και δεύτερη θρόμβωση στην αριστερή καρωτίδα.

Το πρόβλημα της υγείας του πλέον έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς και έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

47χρονη γυναίκα από την Κρήτη

Μια 47χρονη γυναίκα από την Κρήτη, μητέρα δύο παιδιών ήταν το επόμενο περιστατικό που αναστάτωσε την τοπική κοινωνία. Η γυναίκα έκανε το εμβόλιο στις 3 Μαΐου και την ίδια μέρα εμφάνισε υψηλό πυρετό και έντονο πονοκέφαλο που δεν υποχωρούσε.

Στις 11 Μαΐου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και μία ημέρα μετά, παρουσίασε θρόμβο στον εγκέφαλο που της προκάλεσε εγκεφαλικό επεισόδιο και ταυτόχρονη παράλυση από τη μία πλευρά του σώματός της.

Πλέον μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) και μεγάλη αγωνία, η γυναίκα εμφανίζει βελτίωση στην κλινική της εικόνα, ενώ μόλις χθες με τη βοήθεια του φυσιοθεραπευτή κατάφερε να σηκωθεί από το κρεβάτι και να περπατήσει. Οι γιατροί είναι αισιόδοξοι.

44χρονη πιθανόν εγκεφαλικά νεκρή

Μια 44χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών, μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο της Κρήτης στις 12 Μαΐου, έξι μέρες μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Εμφάνισε συμπτώματα θρομβοπενίας και εισήχθη για νοσηλεία στην αιματολογική κλινική.

Στις 20 Μαΐου εμφάνισε επιδείνωση και έκανε επιληπτική κρίση. Οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), όπου μεταφέρθηκε αναγκάστηκαν να τη διασωληνώσουν, ενώ η αξονική τομογραφία έδειξε ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Η εξάπλωση του αιματώματος στον εγκέφαλο, που δεν μπορούσε να περιοριστεί ήταν η χειρότερη εξέλιξη. Πλέον οι γιατροί αναμένουν τα τεστ που πιθανότατα θα πιστοποιήσουν τον εγκεφαλικό θάνατό της.

36χρονη από τη Μυτιλήνη

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Λέσβο, μια 36χρονη γυναίκα που υπέστη θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της.

Η γυναίκα υπέφερε από έντονους πονοκεφάλους, ενώ οι εξετάσεις της στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου μεταφέρθηκε από τους συγγενείς της, έδειξαν χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, δηλαδή το συγκεκριμένο σπάνιο σύνδρομο θρομβοπενίας, με την ταυτόχρονη παρουσία θρόμβου.

Η γυναίκα λαμβάνει θεραπεία και προς το παρόν δείχνει να έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εμβόλιο AstraZeneca – Δημόπουλος: «Όποιος έχει κάνει την 1η δόση δεν θα έχει πρόβλημα με παρενέργειες στη 2η»

Νέες σοβαρές συστάσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca για τις θρομβώσεις

AstraZeneca: Συντετριμμένος ο σύζυγος της 44χρονης που εμφάνισε θρόμβωση

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «AstraZeneca:Τα περιστατικά με θρομβώσεις και οι κίτρινες κάρτες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.