Αφγανοί ήθελαν να αγοράσουν βίλες στα ελληνικά νησιά
Μέλη της αφγανικής κυβέρνησης φαίνεται πως ήθελαν να αγοράσουν βίλες στα ελληνικά νησιά σύμφωνα με όσα είπε ο ιδρυτής και διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.Να αγοράσουν βίλες σε ελληνικά νησιά φαίνεται πως σχεδίαζαν στελέχη της Κυβέρνησης του Αφγανιστάν σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο ιδρυτής και διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, τη στιγμή που έχει σημάνει συναγερμός στην Αθήνα με τους πρόσφυγες.
Ο Γιονούς Μοχαμαντί είναι Ελληνας πολίτης με αφγανική καταγωγή, ιδρυτής και διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων αλλά και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης και ασύλου.
Όπως δήλωσε ο κ. Μοχαμαντί, στο παρελθόν Αφγανοί αναζητούσαν πολυτελείς κατοικίες στα ελληνικά νησιά, ενώ ο πρώην πρεσβευτής αγόρασε βίλα στην Εκάλη έναντι 1 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά τα όσα είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε:
Τι εικόνες σας ξυπνούν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν;
Ποτέ δεν έχει φύγει από το μυαλό μου ο εφιάλτης από το σφαγείο των Ταλιμπάν. Είναι κομμάτι της ζωής μου και δεν μπορώ να το διαγράψω. Τον Φεβρουάριο ταξίδεψα στο Αφγανιστάν και πέρασα από τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Στην αρχή είπα ψέματα ότι ήμουν εργάτης, μετά ότι έχω μαγαζιά και στη συνέχεια ότι έχει πεθάνει η μητέρα μου στην Καμπούλ και πάω να φέρω τη σορό της. Στην άκρη του δρόμου υπήρχαν δύο πτώματα. Ένα αεροπλάνο των Αμερικανών άνοιξε πυρ και μας είπαν να φύγουμε.
Επειτα από 30 χρόνια που επέστρεψα στο Αφγανιστάν πέρασα πάλι ξυστά από τον θάνατο. Οι Ταλιμπάν είναι αυτό που πάντα ήταν,τουλάχιστον το μεγαλύτερο κομμάτι τους.
Πώς εξέλαβε η αφγανική κοινωνία όσα ακούστηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν;
Ηταν ανέλπιστα όσα είπαν περί αμνηστίας και κυβέρνησης που θα τους εκπροσωπεί όλους. Οσα ακούστηκαν για τις γυναίκες και τα ΜΜΕ συνοδεύτηκαν με ένα «αλλά», καθώς τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστός ο νόμος της Σαρία και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. Αυτές οι αναφορές είναι το καμπανάκι που μας δείχνει ότι έρχεται σιγά σιγά στην επιφάνεια το πραγματικό πρόσωπο των Ταλιμπάν, οι οποίοι απαρτίζονται από δύο κομμάτια. Το ένα πορεύεται με βάση τον σκοταδισμό και το άλλο έχει ολοκληρώσει σπουδές και αντιλαμβάνεται τον ρόλο των μίντια. Οι τελευταίοι εκπροσωπούν τους Ταλιμπάν και γι’ αυτό είναι τόσο προσεκτικοί. Από πίσω βέβαια κρύβονται άλλα πράγματα. Οταν μπει ο ηγέτης τους Αγκουντζαντά στην Καμπούλ θα δούμε τι θα γίνει.
Οπότε θεωρείτε τακτικισμό το εξευγενισμένο προφίλ που λανσάρουν;
Προσπαθούν να αποκτήσουν την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας επειδή έχουν πείρα από την προηγούμενη φορά που ανέλαβαν τα ηνία. Δεύτερον, φοβούνται τη νέα γενιά του Αφγανιστάν. Περισσότεροι από 12 εκατ. πολίτες έχουν πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στη δεκαετία του ’90, όταν οι Ταλιμπάν είχαν κατακτήσει ξανά τη χώρα, ο αναλφαβητισμός του πληθυσμού έφτανε το 98%. Αυτήν τη στιγμή 3 εκατ. γυναίκες και περίπου 10 εκατ. άντρες έχουν σπουδάσει και γνωρίζουν έστω και στοιχειωδώς τι σημαίνει δημοκρατία. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί το πραγματικό τους πρόσωπο με σκηνές αποτροπιασμού εις βάρος των γυναικών και των μειονοτήτων.
Ποια δικαιώματα αναγνωρίζει η Σαρία στις γυναίκες;
Μακάρι όταν οι Ταλιμπάν μιλούν για το ισλάμ και τη Σαρία να εννοούν την πραγματική αποτύπωσή τους. Γιατί, σύμφωνα με τη δική τους Σαρία, η γυναίκα πρέπει να μείνει σπίτι κι αν βγει έξω πρέπει να φορά μπούρκα και να συνοδεύεται από άντρα. Ως προς την εκπαίδευση, οι γυναίκες μπορούν να διδαχτούν το Κοράνι ή ιατρικά επαγγέλματα, αλλά θα πρέπει να σπουδάσουν χωριστά από τους άντρες. Θεωρούν ότι στην κοινωνία χρειάζονται γυναίκες γιατροί γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο γυναικείος πληθυσμός θα πρέπει να απευθυνθεί σε άντρες για να εξεταστεί. Ετσι σκέφτονται. Γι’ αυτούς οι γυναίκες δεν έχουν άλλα δικαιώματα. Εχουν δημιουργηθεί κινήματα και οργανώσεις γυναικών και πολλά από αυτά θα εξαφανιστούν.
Ενώ υπάρχουν αναφορές για συνεργασία σε κάποιες περιφέρειες με την Αλ Κάιντα, οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι η χώρα δεν θα μετατραπεί ξανά σε εκκολαπτήριο τρομοκρατών. Τι να πιστέψουμε;
Οι Ταλιμπάν προέρχονται από την ίδια μήτρα με την Αλ Κάιντα. Τρία πράγματα θα συμβούν. Θα δούμε απάνθρωπες σκηνές με θύματα όσους αντιδρούν. Δεύτερον, το Αφγανιστάν θα γίνει πάλι το σπίτι των τρομοκρατών και ιδιαίτερα της Αλ Κάιντα. Σίγουρα θα δούμε ότι κι άλλες χώρες θα επηρεαστούν από όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν. Τρίτον, πολλοί Αφγανοί δεν θα αντέξουν και θα φύγουν από τη χώρα.
Πώς κρίνετε ότι η ΕΕ προτίθεται να κάτσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Ταλιμπάν αλλά παράλληλα υποστηρίζει ότι δεν τους αναγνωρίζει;
Επειδή οι ευρωπαϊκές αρχές αποτελούνται από συντηρητικές δυνάμεις σκέφτονται από τώρα τους τρόπους που θα διώξουν τους Αφγανούς, οι οποίοι βάσει του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών κανόνων δικαιούνται άσυλο. Και θέλουν να συζητήσουν με τους Ταλιμπάν επειδή ακριβώς έχουν στο μυαλό τους ότι πρέπει να στείλουν μήνυμα στους Αφγανούς να μην έρθουν. Αυτό είναι απάνθρωπο. Δεν κινδυνεύουν τα σύνορα της Ευρώπης από τους πρόσφυγες. Το Αφγανιστάν έχει περίπου 36 εκατ. πληθυσμό. Ηδη υπάρχουν 6 εκατ. Αφγανοί πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη βρίσκονται περίπου 30.000, οι οποίοι είναι αιτούντες άσυλο και θέλουν να φύγουν. Οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας με καταγωγή από το Αφγανιστάν είναι λιγότεροι από 1.000. Αρα να αφήσουμε τη ρητορική ότι εκατομμύρια Αφγανοί έρχονται εδώ. Ξέρουμε ότι στην Ευρώπη φιλοξενείται λιγότερο από 5% του παγκόσμιου πληθυσμού των προσφύγων. Το βάρος θα πέσει στις γειτονικές χώρες. Ηδη 3 εκατ. είναι στο Πακιστάν και 1,5 εκατ. στο Ιράν, το οποίο έχει κάνει τις ανάλογες προετοιμασίες για να υποδεχτεί πρόσφυγες αλλά πρόκειται για πολύ άγριο καθεστώς. Ενα κομΣτα μάτι των προσφύγων πέρασε στην Τουρκία, στην οποία καθημερινά γίνονται επιχειρήσεις-σκούπα, μαζεύοντας τους Αφγανούς και φυλακίζοντάς τους σε κέντρα κράτησης με σκοπό την απέλαση. Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν 465 απελάσεις από την Τουρκία στο Αφγανιστάν. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει με τους Ταλιμπάν, ενώ ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν θα κλείσει την πρεσβεία στην Καμπούλ. Είναι σίγουρο ότι η Ρωσία θα έχει πολύ καλή σχέση με τους Ταλιμπάν, ενώ η Τουρκία θα είναι κόλαση για τους Αφγανούς.
Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόταση της κυβέρνησης για οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας από την ΕΕ;
Πριν από λίγες μέρες στάλθηκε μια επιστολή των πέντε μεσογειακών χωρών –μεταξύ αυτών και η Ελλάδα– για να αποτραπεί η έλευση των Αφγανών στην Ευρώπη. Οποιος πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα έρθουν οι πρόσφυγες είναι γελασμένος. Η συνεργασία με την Τουρκία επιβάλλεται. Η Τουρκία αυτήν τη στιγμή έχει 3 εκατ. Σύριους, περίπου 200.000 Αφγανούς και παρά τα τείχη στα σύνορα με το Ιράν, δέχεται και από εκεί πρόσφυγες. Αρα η Τουρκία χρειάζεται στήριξη. Από την άλλη, ο Ερντογάν έχει δείξει ότι χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη για τους δικούς του στόχους. Δεν πρέπει να την πληρώσουν πάλι οι άνθρωποι που δικαιούνται διεθνή προστασία ούτε οι χώρες που βρίσκονται στα σύνορα να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη στο φαινόμενο της προσφυγιάς ή της μετανάστευσης, όπως με τις συμφωνίες με Τουρκία, Λιβύη και αλλού. Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή αντίδραση και αντιμετώπιση.
Ποια η πρόβλεψή σας για τη διαχείριση ενός πιθανού προσφυγικού ρεύματος από την κυβέρνηση της ΝΔ;
Ακούω τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και γελάω όταν λέει ότι έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και κλείσαμε τα σύνορα. Τι θα κάνει δηλαδή όταν οι πρόσφυγες φύγουν από τα χέρια των τουρκικών αρχών και έρθουν στα ελληνικά σύνορα; Θα χτυπήσει τους πρόσφυγες; Αυτός είναι ο εχθρός; Η Ελλάδα όντως πρέπει να φυλάξει τα σύνορά της, αλλά όχι από τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν τα μέσα να φέρουν την Τουρκία στο τραπέζι αν θέλουν. Μη βάζουν τους πρόσφυγες στο ίδιο τσουβάλι με το τουρκικό κράτος δηλώνοντας συλλήβδην ότι δεν συνεργάζονται. Αυτήν τη στιγμή οι Αφγανοί κυνηγιούνται από τους τρομοκράτες και γι’ αυτό έρχονται προς τα εδώ. Δεν υπάρχει άλλος λόγος να έρθουν στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθουν, εκτός αν τους σκοτώσουμε και τους πνίξουμε. Αυτό θέλει να κάνει η Ελλάδα; Είδαμε εικόνες που απεικονίζουν την απόγνωση των προσφύγων, όπως αυτή η φωτογραφία που γαντζώνονται στο αεροπλάνο και πέφτουν στο κενό. Εδώ λένε ότι σκοτώθηκαν επτά άτομα, από ενημέρωση που έχω από το Αφγανιστάν λένε για 40 νεκρούς. σύνορα με το Ιράν, αν προσπαθήσουν να περάσουν, τους πυροβολούν κατευθείαν. Δεν νομίζω να φοβηθούν αν θα τους πυροβολήσουν από τη Frontex. Δεν έχουν άλλη λύση.
O Τζο Μπάιντεν πριν από λίγες εβδομάδες δήλωνε ότι είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να κατακτήσουν τη χώρα οι Ταλιμπάν. Τι άλλαξε και μετά την εικοσαετή παρουσία της Δύσης το Αφγανιστάν παραδόθηκε αμαχητί και ο πρόεδρος Γκάνι το έβαλε στα πόδια με τις τσέπες γεμάτες;
Ποτέ δεν σχηματίστηκε μια κυβέρνηση που να εκπροσωπεί, να απαντά και να ικανοποιεί τις αυτονόητες ανάγκες των Αφγανών. Είχε δημιουργηθεί μια φούσκα με την Αμερική και το ΝΑΤΟ, η οποία έσκασε όταν αυτοί αποχώρησαν. Επίσης, οι Ταλιμπάν πήραν δύναμη και αναγνωρίστηκαν από τους ίδιους τους Αμερικανούς τον Φεβρουάριο του 2020 με τη συμφωνία της Ντόχα. Αυτό τους έδωσε ψυχολογική στήριξη για να ανασυγκροτηθούν και να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν με πολλή δύναμη και θάρρος. Από εκεί ξεκίνησε το χάλι. Οι Αφγανοί δεν στήριξαν ποτέ τους Ταλιμπάν. Ο αφγανικός λαός προτίμησε να διατηρήσει τη φούσκα της Δύσης επειδή δεν είχε άλλη επιλογή. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να επιλέξουν ανάμεσα στο κακό και το χειρότερο. Το κακό ήταν η κυβέρνηση και το χειρότερο οι Ταλιμπάν. Με τη συμφωνία της Ντόχα ο λαός απογοητεύτηκε και απέσυρε την εμπιστοσύνη του.
Δηλαδή η παράδοση κομβικών επαρχιών αλλά και της Καμπούλ ήταν αποτέλεσμα της συμφωνίας του 2020;
Ηταν κι αυτό, αλλά μην ξεχνάμε ότι η τελευταία κυβέρνηση τα είχε κάνει μπάχαλο. Ο Γκάνι και η ηγετική ομάδα του είχαν συμφωνήσει με τους Ταλιμπάν να παραδώσουν τη χώρα με αυτό τον τρόπο. Υπάρχουν φήμες –δεν έχουμε στοιχεία να το επιβεβαιώσουμε– για σχέδιο παράδοσης των πολέμαρχων που επρόκειτο να πολεμήσουν στην επαρχία Μαζάρ στους Ταλιμπάν, αλλά το κατάλαβαν κι έφυγαν. Ο κόσμος δεν ήθελε πια να υπερασπίζεται αυτή την κυβέρνηση, τους φύλαρχους και τους πολέμαρχους. Αυτοί έκαναν εμπόριο στο όνομα της φυλής τους και πλούτιζαν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ταλιμπάν δείχνουν τα παλάτια των πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων και τις βίλες τους, που τέτοιες δεν υπάρχουν στην Ευρώπη. Στελέχη της κυβέρνησης του Αφγανιστάν είχαν επικοινωνήσει μαζί μου στο τηλέφωνο γιατί ήθελαν να αγοράσουν βίλες στα ελληνικά νησιά. Τέτοιο θράσος. Εγώ εκνευρίστηκα και δεν με ξαναπήραν, δεν ξέρω τελικά τι έκαναν. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο πρώην πρεσβευτής την Ελλάδα αγόρασε μια βίλα στην Εκάλη με κόστος πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Είναι σίγουρο ότι ο πρόεδρος του Αφγανιστάν γέμισε τις τσέπες και έφυγε. Αν τα τρισεκατομμύρια που ξόδεψαν οι Αμερικανοί πήγαιναν στην ανοικοδόμηση της χώρας και στον λαό, το Αφγανιστάν θα ήταν Παρίσι τώρα.
Διαβάστε επίσης:
Αφγανιστάν: Σοκαριστικός ο απολογισμός των νεκρών από το ποδοπάτημα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (vid)
Αφγανιστάν: Δραματικές στιγμές – Στέλνει 18 εμπορικά αεροσκάφη ο Μπάιντεν
Ολυμπιακός: Ψάχνει για οχτάρι – Λένε πως θα γράψουν ιστορία οι μεταγραφές!