ΠΑΟΚ: Οι χτυπητές αδυναμίες και τα «συν» που χρίζουν βελτίωσης
Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με τρεις ήττες την σεζόν και πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον πως ο Άρης Λυκογιάννης θα βελτιώσει την εικόνα της ομάδας του.Ο ΠΑΟΚ μπορεί να έδειξε καλύτερο πρόσωπο στην Πάτρα, όμως ο Προμηθέας πέτυχε το δύο στα δύο στην Basket League.
Ο ΠΑΟΚ φυσικά παρατάχθηκε με τις σημαντικές απουσίες, του Γιώργου Καμπερίδη και του Ζερμέιν Λοβ. Όμως τα σημεία στα οποία υστερεί φάνηκαν από την πρώτη αγωνιστική κόντρα στο Λαύριο.
Πρώτα απ’ όλα, το σύνολο που προπονεί ο Άρης Λυκογιάννης, όπως και πέρσι έτσι και φέτος έχει πρόβλημα στην δημιουργία. Από την στιγμή που κλασικός πόιντ γκαρντ δεν υπάρχει.
Τον ρόλο αυτό, τον παίζει και φέτος ο Μάλκολμ Γκρίφιν με αρκετή επιτυχία. Όμως από ένα σημείο και μετά κουράζεται, πέφτει η απόδοση του και δεν υπάρχει ο παίκτης να του δώσει τις απαραίτητες ανάσες.
Ο Βασίλης Τολιόπουλος με τον οποίο αγωνίζονται συχνά μαζί στην πεντάδα, μπορεί να βοηθάει επιθετικά την ομάδα του (περισσότερο σίγουρα απ’ ότι πέρσι ο Νώντας Παπαντωνίου), όμως υστερεί σημαντικά στην δημιουργία.
Ενώ επίσης ο Λοβ που πέρσι έπαιξε ρόλο και στην δημιουργία, στον αγώνα με το Λαύριο δεν ήταν απόλυτα έτοιμος, ενώ στα άλλους δύο δεν έπαιξε καθόλου.
Οπότε το κενό φάνηκε ακόμα περισσότερο στα τρία αυτά επίσημα ματς. Την περσινή σεζόν, το πρόβλημα περιορίστηκε όταν αποκτήθηκε ο Τζος Κάρτερ και κατέβηκε ο Έλστον Τέρνερ από το «3» στο «2» στην φυσική δηλαδή του θέση. Ο Τερνερ αρκετές φορές μοίραζε το παιχνίδι, ενώ στο ένας με έναν εκτελούσε, με μεγάλη επιτυχία.
Μέχρι στιγμής ο Γιάνκοβιτς κατά διαστήματα προσφέρει στην δημιουργία από την θέση του σμολ φόργουορντ (πέρα από το σκοράρισμα), όμως δεν αρκεί για να καλυφθεί το μεγάλο κενό που υπάρχει. Οπότε μένει να φανεί τι θα σκεφτεί το προπονητικό επιτελείο του Δικεφάλου για να περιορίσει το πρόβλημα.
Ο δεύτερος… πονοκέφαλος για τον Λυκογιάννη είναι η θέση του πάουερ φόργουορντ. Εκεί ο Ντι Λέο μέχρι στιγμής δείχνει να είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ, όπως ήταν και πέρσι ο Μπο Μπιτς. Με την διαφορά πως ο προκάτοχος του είχε και κάποιες κινήσεις κοντά στο καλάθι.
Πάντως ακόμη και να βελτιωθεί ο Ντι Λέο στο βάθος του χρόνου, όπως και πέρσι ο Μπιτς, το κενό θα συνεχίσει να υπάρχει. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν οι παίκτες που θα έρθουν και θα δώσουν σημαντικές λύσεις από τον πάγκο.
Πέρσι ο έμπειρος Μαργαρίτης και ο… διψασμένος Τσαλμπούρης ήταν πολύτιμες μονάδες. Φέτος οι Μιχάλης Καμπερίδης και Καμαριανός χρειάζεται να δείξουν περισσότερα πράγματα, για να τους πλησιάσουν κάπως σε απόδοση.
Πληρότητα στο «1» και το «5»
Έτσι ενώ υπάρχει έλλειψη πολλών επιλογών στο «1» και το «4». Στο «2» και το «3» παρατηρείται… πολυκοσμία.
Εκεί μπορεί ο Κάρτερ να μην είναι ο περσινός, ο Τολιόπουλος να υστερεί στην δημιουργία και ο Χριστοδούλου να ψάχνεται ακόμα, όμως υπάρχει ποιότητα και ποσότητα.
Στην ίδια θέση ο Γιάνκοβιτς μπορεί να μην έχει πιάσει την καλύτερη του απόδοση, όμως στα καλά του διαστήματα του προσφέρει, ενώ το μεγαλύτερο κέρδος ακούει στο όνομα Γιώργος Καμπεριδης. Φέτος πλέον γνωρίζει τα λημέρια και σε μερικά ματς, μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής και στις δύο πλευρές του παρκέ.
Τέλος στο «5» ο Κακλαμανάκης πέρσι ήταν σταθερός και ο Κονατέ άκρως συμπαθητικός. Όμως οι Μάρβιν Τζόουνς και Ογκμπέιντε έχουν όλα τα φόντα να τους ξεπεράσουν. Ο πρώτος έχει εμπειρία από την Basket League και έδειξε μέρος των ικανοτήτων του κόντρα στον Προμηθέα.
Ο Ογκμπέιντε από την άλλη είναι ένα δυνατό και αθλητικό πεντάρι που μπορεί να αποτελέσει μία βελτιωμένη έκδοση του Κονατέ.
Έτσι με ενδιαφέρον αναμένεται στην συνέχεια πως ο Άρης Λυκογιάννης και οι συνεργάτες του θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις αδυναμίες του ΠΑΟΚ και να εκμεταλλευτούν περισσότερο τα δυνατά του σημεία.