Σεισμός: «Σε διέγερση το νότιο τόξο» – Δηλώσεις φωτιά του Βασίλη Καραστάθη
Σε διέγερση βρίσκεται στο νότιο τόξο όσον αφορά τη σεισμική του δραστηριότητα όπως «έδειξε» ο σεισμός στην Κάρπαθο.Ο σεισμός των 6,1 ρίχτες στην Κάρπαθο που σημειώθηκε την Τρίτη (19/10) κάνει τον διευθυντή ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη να ζητάει την προσοχή των αρμοδίων, αλλά και των πολιτών για το προσεχές διάστημα.
Την ίδια ώρα ο Άκης Τσελέντης έκανε ανάρτηση – φωτιά για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στο Ιόνιο.
Ο Βασίλης Καραστάθης μιλώντας στα «ΝΕΑ»: «Οι σεισμοί σε μια περιοχή δεν γίνονται τυχαία. Χρειάζεται αυξημένη προσοχή στην περιοχή του ελληνικού τόξου»
«Ο σεισμός αυτός που δεν ήταν επιφανειακός αλλά είχε αυξημένο βάθος επιβεβαιώνει ότι η περιοχή του νότιου τόξου αυτή τη στιγμή είναι σε διέγερση. Είχαμε τρία σεισμικά γεγονότα σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε κοντινές σχετικά αποστάσεις μεταξύ τους. Χρειάζεται μια αυξημένη προσοχή ο χώρος, με λεπτομερή παρακολούθηση και καθημερινή ανάλυση της σεισμικότητας και των μεταβολών αυτής. Από τη στιγμή που απελευθερώνονται τόσο μεγάλες και ισχυρές τάσεις στην περιοχή χωρίς να υπάρχουν βλάβες, σίγουρα δεν είναι κάτι αρνητικό, μάλλον θετικό θα έλεγα είναι.
Αμεσα μπορεί να μην έχει κάποια σχέση με τα 6,3 Ρίχτερ της Ζάκρου, όμως όλα αυτά εντάσσονται στην εξέλιξη του ίδιου ευρύτερου φαινομένου», σημειώνει, ενώ αναφορικά με το αν πρόκειται για μετασεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη διευκρινίζει: «Αυτή τη στιγμή γίνεται κάποια ανακατανομή των τάσεων, όμως δεν θα ήταν δόκιμος ο όρος “μετασεισμός” για τον χθεσινό σεισμό. Εχει άλλα χαρακτηριστικά, είναι αρκετά μακρύτερα. Αυτός ο σεισμός, λόγω του αυξημένου βάθους, δεν μπορεί να δημιουργήσει μετασεισμούς, δεν είναι πιθανό να έχει μετασεισμική ακολουθία. Για τα 6,3 Ρίχτερ είμαστε σε μια αναμονή, έχουν υπάρξει και ακολουθίες πιο ήπιες, όμως δεν έχει παρέλθει ο κίνδυνος ενός μεγάλου μετασεισμού».
Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Οι δύο τελευταίες σεισμικές δονήσεις είναι σε γειτονικά ρήγματα του ελληνικού τόξου, πάνω στην περιοχή σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών σε γειτονικά ρήγματα της περιοχής υποβύθισης της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική, δηλαδή την πλάκα στο Αιγαίο. Και ο σεισμός στον θαλάσσιο χώρο της Πύλου της περασμένης εβδομάδας ανήκει στην περιφέρεια του ελληνικού τόξου η οποία ξεκινά από την Κεφαλλονιά, διέρχεται γύρω-γύρω από τη Μεσσηνία, κατεβαίνει κάτω νότια της Κρήτης και καταλήγει στη Ρόδο.
Ολοι αυτοί οι σεισμοί που συμβαίνουν στην περιοχή του τόξου υπόκεινται στους ίδιους κανόνες. Ο χθεσινός σεισμός είναι κι αυτός στο ίδιο πλαίσιο σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών. Το ελληνικό τόξο είναι η γειτονιά του Εγκέλαδου. Είναι η περιοχή που συναντιούνται η ευρασιατική με την αφρικανική πλάκα και ως εκ τούτου εκεί έχουμε κάποιες αυξημένες τάσεις εντός του ελληνικού χώρου και έχουμε τη γένεση ισχυρών σεισμών» καταλήγει ο κ. Καραστάθης.