Εδραιώνουν την λογοκρισία μέσα από τη νομοθεσία για την διασπορά ψευδών ειδήσεων
Μέσα από τη νομοθεσία για την διασπορά ψευδών ειδήσεων εδραιώνεται η λογοκρισιά, με τις αντιδράσεις να είναι πολλές.Έντονες είναι οι αντιδράσεις για την απόφαση να εδραιωθεί η λογοκρισία μέσω νομοθεσίας για την διασπορά ψευδών ειδήσεων, με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, να εκδίδει επίσημη ανακοίνωση με την οποία τάσσεται εναντίον αυτής της απόφασης.
Πιο συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ρύθμιση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να συμπεριληφθεί στον ποινικό κώδικα η αυτεπάγγελτη δίωξη όσων «διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις» μέσω διαδικτύου ή του Τύπου που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, έχει βρει αρκετούς αντιπάλους.
Με επίσημη ανακοίνωση την Πέμπτη (04/11), η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή ως οπισθοδρομική και ως μια ρύθμιση που θα αποτελέσει ένα μεγάλο πρόβλημα στην ελευθερία του τύπου.
Μάλιστα, μέσα στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο μοναδικός στόχος της ρύθμισης είναι να μπει φρένο στις απόψεις που διατυπώνονται κατά την περίοδο της πανδημίας και ασκούν κριτική στην Ελληνική Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.
Παράλληλα, η μεγαλύτερη δικαστική ένωση τόνισε ακόμα και οι ψευδείς ειδήσεις δεν αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο αλλά με την επιστήμη, τον ορθολογισμό, την παιδεία.
Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο 191, όποιος διαδίδει ψευδές ειδήσεις και διασπείρει τον φόβο και την ανασφάλεια στους πολίτες αναφορικά με θέματα δημόσιας υγείας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρές κυρώσεις.
Μάλιστα, την ανακοίνωση των δικαστών επιβεβαιώνει το γεγονός πως «με την προτεινόμενη διάταξη συμπεριλαμβάνεται ρητά και η δημόσια υγεία, προσθήκη αναγκαία, καθώς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού COVID19, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εκτεταμένης διασποράς ειδήσεων και πρόκλησης ανησυχίας και πανικού στους πολίτες ιδίως για θέματα δημόσιας υγείας».
Ακόμη, έντονες αντιδράσεις για το άρθρο που αναμένεται να περάσει από την Βουλή, είχε εκφράσει και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ που είχε αναφέρει σε ανακοίνωση του, πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη και να περιορίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του λόγου και την έκφραση απόψεων για ό,τι συμβαίνει γύρω μας.