Μαραθώνιος Αθήνας 2021: Ο δεύτερος άνεμος στην Τελετή Έναρξης!
Μέλη του ΚΕΘΕΑ και στο πλαίσιο της θεραπείας τους εντάχθηκε η συμμετοχή τους στην Τελετή Έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.Ένας από τους σταθμούς του 38ου Μαραθωνίου είναι η Ραφήνα και η θεραπευτική κοινότητα Παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ, που κάνει το δικό τους αγώνα.
Δεν πρόκειται μόνο για ένα συμβολικό πέρασμα, αλλά και ουσιαστικό.
Οι «μαραθωνοδρόμοι» της κοινότητας διανύουν τα δικά τους χιλιόμετρα προς την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη και στο πλαίσιο της θεραπείας τους εντάχθηκε η συμμετοχή τους στην Τελετή Έναρξης του Μαραθωνίου, καθώς κρίνεται απαραίτητη η αλληλεπίδρασή τους με την κοινωνία.
Τα παιδιά της κοινότητας θα «ντύσουν» ρυθμικά με τα κρουστά τους τη λαμπαδηδρομία που θα ακολουθήσει της Τελετή και θα λάβει χώρα το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στον Τύμβο του Μαραθώνα. Παρουσίασαν δε, μέρος του προγράμματος που ετοίμασαν για την Τελετή στην πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, στην εκπρόσωπο της ομοσπονδίας στην ΕΟΕ, Ξένια Αργειτάκη, στη β’ ειδική γραμματέα, Βούλα Παχατουρίδου και στο μέλος της Επιτροπής Υψηλού Αθλητισμού, Λούλα Καρατζά, η οποία γνωρίζει τις ανάγκες του ΚΕΘΕΑ και των παιδιών και φρόντισε να γίνει η πρώτη γνωριμία με την ομοσπονδία.
Τα μέλη της κοινότητας παρέα με το δάσκαλό τους στη μουσική και μέλος των Encardia, Κώστα Κωνσταντάτος και τα μέλη του ΣΕΓΑΣ τραγούδησαν μαζί τον «Πεχλιβάνη» του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Τα παιδιά είχαν στα χέρια τους τα τύμπανα που τα ίδια κατασκεύασαν και εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την αγκαλιά που τους πρόσφερε ο ΣΕΓΑΣ, όπως και ότι ανυπομονούν να λάβουν μέρος στην Τελετή. «Χαίρομαι πάρα πολύ που θα συμμετάσχετε στο δρώμενο. Για εμάς είναι σημαντικό τόσο για να έχει επιτυχία ο Μαραθώνιος, όσο και για να παρουσιάσουμε διαφορετικά μηνύματα στην κοινωνία. Αυτό πρέπει να κάνει ο αθλητισμός. Να τονίζει τις αρχές και τις διαχρονικές αξίες», είπε η κ. Σακοράφα στα μέλη της κοινότητας.
Η υπεύθυνη του προγράμματος, Δέσποινα Καπετανάκη εξήγησε ότι η πανδημία έβαλε πολλά εμπόδια στο έργο της Παρέμβασης, καθώς σταμάτησε η αλληλεπίδραση των παιδιών με την κοινωνία, ενώ αναγκαστικά τα νέα μέλη μπαίνουν υποχρεωτικά για ένα διάστημα σε καραντίνα. «Κάποια πράγματα έχουν δυσκολέψει το θεραπευτικό μοντέλο. Με εξέπληξε η συνεργασία μας, καθώς δεν είχα άλλη εμπειρία με τέτοιου είδους τελετή και νομίζω ότι έχει πολύ συμβολικό χαρακτήρα δεδομένου ότι ένας μαραθωνοδρόμος χρειάζεται να υπερβεί τον εαυτό του. Σκέφτεται «να τα παρατήσω, να συνεχίσω». Αυτή η διαδικασία ταιριάζει με την προσπάθεια που κάνουν εδώ τα παιδιά, για να φτάσουν στο δικό τους τερματισμό και να επανενταχθούν κοινωνικά», τόνισε η κ. Καπετανάκη και η κ. Σακοράφα συμπλήρωσε: «Είναι μια διαδικασία που γονατίζεις και πρέπει να βρεις δυνάμεις, να σηκωθείς και να συνεχίσεις».
Ο δεύτερος άνεμος που φύσηξε στην καρδιά των μελών της Παρέμβασης
Η καθηγήτρια στα ΤΕΦΑΑ, κ. Αργειτάκη άγγιξε τα παιδιά του προγράμματος με τον ξεχωριστό παραλληλισμό που έκανε ανάμεσα στην προσπάθειά τους και σε αυτή των δρομέων: «Υπάρχει ένα σημείο στον αθλητισμό, στις μεγάλες αποστάσεις, που εμείς το λέμε νεκρό σημείο. Αν αυτό το ξεπεράσει ο αθλητής, είναι σαν να ξεκινάει από την αρχή. Λέγεται δεύτερος άνεμος. Second Wind. Αυτό μπορεί να συμβεί σε έναν μαραθωνοδρόμο, ανάλογα με την προετοιμασία που έχει κάνει και την κατάσταση που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή». Στο διάδρομο τη σταμάτησαν δύο μέλη του προγράμματος και τής τόνισαν ότι τούς επηρέασε πολύ με όσα είπε για τον δεύτερο άνεμο των δρομέων, που αποτελεί μια νέα αφετηρία και ότι θα το θυμούνται σε όλη τους την προσπάθεια μέχρι το δικό τους τερματισμό.
Ο Δημήτρης, ένα από τα παιδιά του προγράμματος κοίταξε τον Στέλιο δίπλα του και είπε: «Αυτό έχει σημασία να μην τα παρατήσουμε ποτέ και να ξέρουμε ότι όταν λυγίζουμε θα μας συμπαρασύρει μπροστά ο άνθρωπος που προσπαθεί μαζί μας».
Ένα από τα παιδιά της Παρέμβασης, ο Άγγελος θα τρέξει στη λαμπαδηδρομία. Τόνισε ότι περιμένει πως και πως αυτή τη στιγμή, αλλά και την ώρα που θα τερματίσει νικητής στο δικό του «μαραθώνιο» που δίνει με τη βοήθεια της Παρέμβασης. «Στόχος μου είναι να επιστρέψω στον αθλητισμό». Ο Άγγελος που φρόντισε -μαζί με τον Στέλιο- για την ξενάγηση των μελών του ΣΕΓΑΣ στους χώρους (βιβλιοθήκη, κουζίνα, εργαστήρια, περιβόλι) δεν είναι το μόνο μέλος του προγράμματος, το οποίο έχει ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Ο δεύτερος λαμπαδηδρόμος που θα εκπροσωπήσει το ΚΕΘΕΑ, ο Χρύσανθος έχει ασχοληθεί με τον ακοντισμό.
Τα παιδιά έδειξαν στα μέλη του ΣΕΓΑΣ όλη τη διαδικασία που ακολουθούν, για να φτιάξουν τα τύμπανα της Παρέμβασης. Εξήγησαν ότι είναι από τους λίγους στην Ελλάδα που ακολουθούν με μεράκι την παλιά τεχνοτροπία στον καθαρισμό των δερμάτων με ασβέστη και την τοποθέτησή τους πάνω στο ξύλινο στεφάνι. Έδειξαν τα κηπευτικά τους στο περιβόλι τους, το υπαίθριο θεατράκι τους και τους πίνακες αποφοίτων που κοσμούν τη βιβλιοθήκη τους.
«Η παρουσία σας θα είναι συγκλονιστική. Είμαστε σίγουροι. Σας περιμένουμε να επιστρέψετε έξω, να παλέψουμε όλοι μαζί για να καταργήσουμε όλες τις αιτίες που οδήγησαν εσάς και χιλιάδες άλλα παιδιά σε αυτό το δρόμο», είπε με βεβαιότητα η κ. Καρατζά, ενώ η κ. Παχατουρίδου εξήρε το ρόλο της Παρέμβασης: «Είστε κομμάτι του πολιτισμού μας. Το έργο σας είναι σημαντικό».
Ο δάσκαλος μουσικής των μελών της Παρέμβασης, Κώστας Κωνσταντάτος ευχαρίστησε το ΣΕΓΑΣ για την πρόσκληση συμμετοχής στην Τελετή Έναρξης και τόνισε: «Η προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά για να βρουν τα πατήματά τους στη ζωή έχει πολλά κοινά με την προσπάθεια που γίνεται στον αθλητισμό. Είναι πολύ όμορφη η ευκαιρία που μας δόθηκε να συμμετάσχουμε διαδραστικά με το κοινό. Θα τα πούμε όλοι στην Τελετή».
Φωτογραφίες: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Πηγή: ΣΕΓΑΣ