ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πιο ανούσιo διάγγελμα της θητείας του – Τα έκανε χειρότερα

Απορίας άξιο τι περιμένει να πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επικοινωνιολόγοι από το διάγγελμα της Πέμπτης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πιο ανούσιo διάγγελμα της θητείας του – Τα έκανε χειρότερα

Υπάρχει ζωηρή αμφιβολία αν το διάγγελμα που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξίζει ανάλυσης. Πολλώ δε κριτικής. Ανούσιο, νερόβραστο, άνευρο και εκτός τόπου και χρόνου. Ίσως το χειρότερο της θητείας του, ανάμεσα σε πολλά που έχει κάνει είναι η αλήθεια από τη στιγμή που ξέσπασε ο κορονοϊός.

Σε ότι έχει να κάνει τα νέα μέτρα, ας πούμε πως, εντοπίζεται μια μικρή διαφορά. Όσοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί είχαν τη δυνατότητα να εισέρχονται σε γυμναστήρια, θέατρα και σινεμά με την επίδειξη αρνητικού rapid test. Πλέον δεν την έχουν. Μόνο στην εστίαση ίσχυε κάτι τέτοιο. Πρακτικά ωστόσο ίσχυε παντού, μιας και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είχαν επιλέξει την επιλογή «covid free χώρων», αφού μόνο εκεί η επιτρεπόμενη χωρητικότητα, άξιζε τον κόπο να είναι λειτουργική και ανοικτή μια επιχείρηση.

Πέραν τούτου, στους μη εμβολιασμένους δεν κάνει ιδιαίτερη διαφορά. Ήδη είχαν αποκλείσει από τις συνήθειές τους τις επισκέψεις του στην ψυχαγωγία. Από τη στιγμή που η διασπορά του ιού δεν αναχαιτίζεται από το εμβόλιο, το ίδιο είχαν κάνει και οι εμβολιασμένοι. Διότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από κανέναν πολίτη (εμβολιασμένο και μη) πως σε έναν κλειστό χώρο δεν γίνεται διασπορά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να ενθαρρύνει και να πείσει

Αν υποθέσουμε πως όλο το διάγγελμα έγινα για «πειθώ», για ενθάρρυνση στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν επιλέξει τότε η αποτυχία είναι δεδομένη.

Φράσεις όπως «το εμβόλιο δίνει τη νίκη στον άνθρωπο και όχι στην ασθένεια, στην υγεία και όχι στον πόνο, στην ελευθερία και όχι στους περιορισμούς», μοιάζουν (και είναι) ετεροχρονισμένες πλέον. Ακόμα και η προσπάθεια λαϊκισμού με το «όπου ο εμβολιασμός προχωρεί, ο ιός υποχωρεί», έρχεται καθυστερημένα.

Ενθάρρυνση και προτροπή για εμβολιασμό δεν μπορεί να προκύψει από το φόβο. «Όσοι διστάζουν μπορούν να αλλάξουν στάση, ακούγοντας τι λένε οι ανεμβολίαστοι που νόησαν. Αυτοί που είδαν τον θάνατο κατάματα στη μοναξιά ενός κρεβατιού». Ο τρόμος και ο πανικός δεν μπορούν να αποτελούν εργαλεία πειθούς. Ούτε οι μαρτυρίες ασθενών. Αν δηλαδή ένας ανεμβολίαστος πέρασε τον ιό χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα;

Πειθώ με τις χαρακτηρισμούς «ελευθερία», «να απολαύσουν τη ζωή τους χωρίς περιορισμούς και πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις» δεν πετυχαίνεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενισχύει το πείσμα και τον εγωισμό όσων δεν θέλουν να εμβολιαστούν κατά του Covid-19 επειδή ακριβώς νιώθουν πως κάποιος τους εξαναγκάζει. Επειδή κάποιος «πουλάει» σαν ελευθερία πράγματα που πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα και δεδομένα.

Η πανδημία των ανεμβολίαστων

Η «πανδημία των ανεμβολίαστων» είναι τίτλος που δεν θα αποφέρει κέρδη στην εκστρατεία εμβολιασμού. Το εθνικό σύστημα υγείας πιέζεται από τους πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι, Λάθος διατυπώσεις κι αυτές από τον Πρωθυπουργό. Πιεζόταν το ΕΣΥ και πριν το εμβόλιο, πως γίνεται τώρα που το 90% όσων χρειάζονται ΜΕΘ να είναι ανεμβολίαστοι, να έχουμε περισσότερες ΜΕΘ σε σχέση με το ξεκίνημα τη πανδημίας και ακόμα να μην υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια; Κάτι δεν βγαίνει στα μαθηματικά.

Διάγγελμα που δεν βελτιώνει την κατάσταση, δεν πείθει ούτε τους εμβολιασμένους ούτε τους ανεμβολίαστους, δεν διορθώνει κάποια κακώς κείμενα, αφήνοντας την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό εκτεθειμένους για τους λόγους τους οποίους έγινε…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πιο ανούσιo διάγγελμα της θητείας του – Τα έκανε χειρότερα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γεράσιμος Μανωλίδης

Η λέξη Sport έμελλε να είναι συνδετική, όχι απλώς επαγγελματικά, αλλά σε κάθε βήμα της πορεία του. Από κολύμβηση, μπάσκετ μέχρι ποδόσφαιρο. Εκεί κάπου «έδεσε» στα γούστα του. Ανάλογη και η επαγγελματική πορεία που έχει ο Γεράσιμος Μανωλίδης. Από sport, σε sport! Από το site του Sport-Fm το 2008, γρήγορη μετάβαση την ίδια χρονιά στη SportDay που ασχολήθηκε με το διεθνές ποδόσφαιρο και το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Εκεί έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα για να γίνει το πρώτο ηλεκτρονικό free press αθλητικό online έντυπο στη χώρα μας. Γενικός διευθυντής στο Sportime.gr πλέον, γράφει για ότι απασχολεί. Αθλητικό και μη…