Google doodle: Αφιέρωμα στην πίτσα
Τι αναφέρεται στο google doodle (6 Δεκεμβρίου) για την πίτσαGoogle doodle: Νόστιμο (κατά γενική ομολογία βεβαίως-βεβαίως) το αφιέρωμα για τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, αφού την τιμητική της έχει η πίτσα.
Ιδού τι αναφέρεται:
«Το σημερινό διαδραστικό Doodle γιορτάζει ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στον κόσμο – την πίτσα!
Σαν σήμερα το 2007, η τέχνη του Ναπολιτάνου «Pizzaiuolo» εγγράφηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.
Αυτό το παζλ (δείτε στην google) διαθέτει μερικές από τις πιο αγαπημένες γαρνιτούρες πίτσας από όλο τον κόσμο και σας προκαλεί να το κόψετε σε φέτες με βάση τον τύπο που παραγγείλατε.
Αλλά προσέξτε τις ζητούμενες γαρνιτούρες και τον αριθμό των φετών. Όσο πιο ακριβής είναι η παραγγελία, τόσο περισσότερα αστέρια κερδίζετε!
Αν και το flatbread με γαρνιτούρες καταναλώθηκε για αιώνες στους αρχαίους πολιτισμούς από την Αίγυπτο μέχρι τη Ρώμη, η νοτιοδυτική ιταλική πόλη της Νάπολης θεωρείται η γενέτειρα της πίτσας που είναι γνωστή σήμερα (ζύμη με ντομάτες και τυρί), από τα τέλη του 1700.
Εδώ ξεκινά η ιστορία της πίτσας: μια ιστορία που ψήνεται μαζί με αιώνες παγκόσμιας μετανάστευσης, οικονομικής ανάπτυξης και τεχνολογικής εξέλιξης.
Σήμερα, υπολογίζεται ότι πέντε δισεκατομμύρια πίτσες (350 φέτες ανά δευτερόλεπτο μόνο στις ΗΠΑ) καταναλώνονται διεθνώς κάθε χρόνο. Ανεξάρτητα από το πώς την κόβετε, η πίτσα είναι εδώ για να μείνει!»
Google doodle με βάση την Αρχαία Ελλάδα;
Σήμερα, μαζί με τα μακαρόνια (ζυμαρικά/pasta), η πίτσα θεωρείται το κατ’εξοχήν χαρακτηριστικό ιταλικό φαγητό.
Η κυβέρνηση της χώρας προστατεύει με νόμο την παραδοσιακή ιταλική πίτσα.
Βέβαια, σύγχρονες μελέτες αναφέρουν πως η πίτσα μάλλον οφείλει το σχήμα της στους Πέρσες, οι οποίοι κατά τις εκστρατείες τους έψηναν ψωμί στις στρογγυλές ασπίδες τους.
Η σύλληψη όμως της ιδέας της πίτσας (στρογγυλή βάση από ζύμη ψωμιού και επάνω στρώση από τυρί, ελαιόλαδο, λαχανικά και μυρωδικά) πιθανώς έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα, όπου το φαγητό αυτό ονομάζονταν πλακούντας και στα βυζαντινά χρόνια πίττα.