ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Ο Γύρος Ελλάδος συστήνεται και πάλι στο ελληνικό κοινό

Αναβιώνει και πάλι στη χώρα μας ο ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας.
Ο Γύρος Ελλάδος συστήνεται και πάλι στο ελληνικό κοινό

Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της διεθνούς αγωνιστικής ποδηλασίας, καθώς αναβιώνει ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας έπειτα από μία δεκαετία.

Ή όπως προτιμούν οι άνθρωποι της διοργάνωσης να τον προφέρουν, «International Tour of Hellas». Για τους μυημένους στα μυστικά του σπορ, η ένταξή του στο UCI Europe Tour ως αγώνας κατηγορίας 2.1, «λέει πολλά», για το επίπεδο του peloton που θα βρεθεί στους ελληνικούς δρόμους.

Για εκείνους που βλέπουν την κατάσταση από διαφορετική οπτική γωνία, πρόκειται για μία παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωση που επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από μεγάλη αποχή. Έχοντας βασικό στόχο να αναδείξει το απαιτητικό άθλημα της ποδηλασίας στο ευρύ κοινό και φυσικά να προβάλει τις ομορφιές της χώρας.

Βέβαια, από την απαξίωση έως την αναβίωση, μεσολάβησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρόνος που προκάλεσε αρκετές «πληγές» τόσο στο πρεστίζ της ίδιας της διοργάνωσης όσο και στην ελληνική ποδηλασία γενικότερα.

Η ταυτότητα του Γύρου Ελλάδος

Πολλές λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές για την διαδρομή. Εκείνα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα κατηγορίας 2.1 είναι τα εξής. Οι 140 ποδηλάτες που θα ταξιδέψουν στην χώρα μας, θα λάβουν εκκίνηση από το Ηράκλειο της Κρήτης στις 27 Απριλίου και όσοι από αυτούς επιβιώσουν, θα τερματίσουν στα Ιωάννινα την 1η Μαΐου.

  • 1ο ετάπ -> Κρήτη, 27.04
  • 2ο ετάπ -> Αττική, 28.04
  • 3ο ετάπ -> Στερεά Ελλάδα, 29.04
  • 4ο ετάπ -> Θεσσαλία, 30.04
  • 5ο ετάπ -> Ήπειρος, 01.05

Φυσικά τόσο για τους ποδηλάτες, όσο και για τις 20 ομάδες (επαγγελματικές-εθνικές) που θα πάρουν μέρος στον Γύρο Ελλάδος υπάρχουν έπαθλα. Στους αγώνες ποδηλασίας, πέραν των χρηματικών ανταμοιβών που ποικίλουν ανά κατηγορία, τα σημαντικότερα έπαθλα είναι οι φανέλες. Στην περίπτωση του «International Tour of Hellas» υπάρχουν τέσσερις.

  • Γαλάζια, φανέλα γενικής κατάταξης
  • Πράσινη, φανέλα των βουνών
  • Κόκκινη, φανέλα των πόντων
  • Λευκή, φανέλα καλύτερου νέου αθλητή

Ιστορία που πηγάζει από τη δεκαετία του ‘60

Όταν ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης στεφόταν χρυσός Ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 1896, κανείς δεν μπορούσε να οραματιστεί ποιο θα ήταν το μέλλον της αγωνιστικής ποδηλασίας στην Ελλάδα. Άλλωστε, τα παγκόσμια γεγονότα άλλαξαν ουκ ολίγες φορές, τον ρου της ιστορίας!

Εβδομήντα δύο χρόνια έπειτα από την σημαντικότερη επιτυχία της ελληνικής ποδηλασίας σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων, ο Νίκος Καψοκέφαλος ως πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (πρώην αθλητής της ΑΕΚ και πολεμιστής στο αλβανικό μέτωπο), αποφασίζει να υλοποιήσει μία «τρελή σκέψη». Την δημιουργία ενός αγώνα που θα προβάλει την χώρα στα πέρατα της οικουμένης, έχοντας κατά νου την επιτυχία που γνώριζαν τότε ο Γύρος Γαλλίας και ο Γύρος Ιταλίας.

Στις 7 Οκτωβρίου 1968 ξεκινάει από την πρωτεύουσα το πρώτο ετάπ του «Έπαθλου Αρχαιοτήτων», που αποτέλεσε τον προάγγελο του σημερινού γύρου. Εκείνη η διοργάνωση πέρασε από την Πελοπόννησο, χαρίζοντας μαγικές εικόνες στους συμμετέχοντες και πλατύ χαμόγελο στον εμπνευστή Νίκο Καψοκέφαλο. Για το τυπικό, πρώτος νικητής του «Επάθλου Αρχαιοτήτων» αναδείχθηκε ο Δανός Γκέραρντ Νίλσεν, με τους Νόελ Βάντιγκεμ (Βέλγιο) και Μπρέτισλαβ Σούτσεκ (Τσεχοσλοβακία) να τον πλαισιώνουν στο βάθρο.

Έκτοτε, χρειάστηκε να περάσουν 13 χρόνια για να φιλοξενηθεί και πάλι η διοργάνωση. Εκείνη την εποχή ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος επανέρχεται δυναμικά. Στις διαδρομές του, τρέχει μια ιδιαίτερα χαρισματική «φουρνιά» Ελλήνων αθλητών. Το 1981 ήταν η χρονιά που ο Κανέλλος Κανελλόπουλος του Π.Ο Πατρών, έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης που κέρδισε το «Έπαθλο Αρχαιοτήτων», με μία σειρά καταπληκτικών εμφανίσεων!

Μετά τον Κανελλόπουλο, πέρασαν πολλά χρόνια και αρκετές δύσκολες στιγμές για τον αγώνα, έως ότου φτάσουμε στο 2003. Έτος ορόσημο για την ποδηλασία της χώρας και τον Γύρο Ελλάδος. Αιτία αποτέλεσε η επικράτηση του Βασίλη Αναστόπουλου στην γενική κατάταξη. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωταθλητής σφράγισε την κορυφή κατά την διάρκεια του τελευταίου ετάπ στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σκορπώντας ενθουσιασμό στους παρευρισκόμενους.  Παραμένει ο μοναδικός εγχώριος αθλητής που κατέκτησε την γαλάζια φανέλα, με τον Ιωάννη Ταμουρίδη να πλησιάζει κοντά δις, το 2011 (2ος) και το 2012 (3ος).

Ο ρόλος του Λευτέρη Αυγενάκη στην αναβίωση και η εμπλοκή Κάβεντις-Αναστόπουλου

Πολλοί ήταν εκείνοι που έριξαν στο τραπέζι των συζητήσεων την αναβίωση του Γύρου Ελλάδος, από το 2012 έως σήμερα, ωστόσο τα εμπόδια που προέκυπταν κάθε φορά ήταν υψηλά. Πριν από περίπου έναν χρόνο, μία… τυχαία συνάντηση στο ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, ανάμεσα στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον Μαρκ Κάβεντις που βρισκόταν στην χώρα μας για προετοιμασία, φούντωσε το όνειρο.

Ένα όνειρο που πήρε σάρκα και οστά χάρη στην αποφασιστικότητα του Υφυπουργού Αθλητισμού, που ξέρει ότι η Ελλάδα πρέπει πάντα να πρωταγωνιστεί και να διακρίνεται. Η αναβίωση του γύρου από απλή σκέψη έγινε ένα γεγονός που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε βασικό θέμα συζήτησης στη διεθνή ποδηλασία.

Σημαντική η συνεισφορά και του Βασίλη Αναστόπουλου, που διαφημίζει την ελληνική ποδηλασία στο υψηλότερο επίπεδο, ως προπονητής της κορυφαίας ομάδας στο World Tour, Quick Step. Άλλωστε, δίχως τον μοναδικό Έλληνα νικητή του Γύρου Ελλάδος (2003), ο σπουδαίος Μαρκ Κάβεντις δεν θα είχε επισκεφτεί την χώρα μας.

Ο κορυφαίος σπρίντερ όλων των εποχών αποτελεί και τον επίσημο πρεσβευτή της διοργάνωσης. Πρόκειται για ακόμα ένα λιθαράκι, στην προσπάθεια που γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την αθλητική -και όχι μόνο- προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Και φυσικά την ανάδειξή της σε κορυφαίο προορισμό για τις μεγάλες διοργανώσεις.

Ποδήλατο και Ελλάδα

Το κοινό που ασχολείται ενεργά με την ποδηλασία στην Ελλάδα είναι περιορισμένο, πολλώ δε μάλλον εκείνο που γνωρίζει τα αγωνιστικά κατατόπια. Για την ορθή επικοινωνία του αθλήματος στο ευρύ κοινό και την μεγαλύτερη διείσδυσή του στην κοινωνία, έχει δημιουργηθεί μία σειρά παράλληλων δράσεων.

Η φιλοσοφία αυτών των ενεργειών είναι η υποστήριξη της αγωνιστικής δράσης, μέσα από την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Πώς θα συμβεί αυτό; Μέσα από την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και ασφάλειας. Πέραν των ανωτέρω, υπάρχει μία σειρά από δράσεις που θα πραγματοποιηθούν πριν, μετά και κατά την διάρκεια του Γύρου, με απώτερο σκοπό την προώθηση της αθλητικής και ποδηλατικής κουλτούρας στην κοινωνία.

Βέβαια, η ποδηλασία δεν θ’ αποφέρει μόνο πνευματικά κέρδη στις τοπικές κοινωνίες. Η διεθνής τουριστική προβολή, η αλληλεπίδραση των πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, θα προσφέρουν σημαντική τόνωση και στον οικονομικό τομέα.

*Ευχαριστούμε θερμά τον φωτογράφο Νάσσο Τριανταφύλλου

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Γύρος Ελλάδος συστήνεται και πάλι στο ελληνικό κοινό», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.