ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Μογγολία και το Μπαγκλαντές έχουν Έλληνες προπονητές!

Μογγολία, Μπαγκλαντές και οπουδήποτε υπάρχει μπάσκετ μπορείς να βρεις Έλληνες προπονητές
Η Μογγολία και το Μπαγκλαντές έχουν Έλληνες προπονητές!

Στις χρυσές εποχές του μπάσκετ στην Ελλάδα, δύσκολα θα φανταζόμασταν ένα συμπατριώτη μας προπονητή στην Μογγολία ή το Μπαγκλαντές!

Κι όμως. Οι καταστάσεις αλλάζουν. Πλέον στην Μογγολία βρίσκεται ο Βασίλης Φραγκιάς ενώ πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσε με επιτυχία τις υποχρεώσεις του με την Εθνική ομάδα του Μπαγκλαντές, ο Αντώνης Δούκας.

Η περιπέτεια του Βασίλη Φραγκιά είναι και η πιο πρόσφατη. Ο έμπειρος προπονητής αποφάσισε να αποδεχτεί ακόμα μια πρόκληση. Συνηθισμένος άλλωστε από χρόνια να δουλεύει εκτός Ελλάδας και με μακρά θητεία στο Κατάρ, αποδέχθηκε την πρόταση από ομάδα της μακρινής χώρας. Στην πρωτεύουσα, Ουλάν Μπατόρ με τους Μάινερς και με κάτι καινούργιο να ανοίγεται μπροστά του.

Πολλά έχει ζήσει ο Φραγκιάς. Ακόμα και να κρύβεται στο διαμέρισμά του όταν ξέσπασε πόλεμος στην Ουκρανία μέχρι τελικά να φυγαδευτεί με ασφάλεια. Η Μογγολία δεν έχει τέτοια ζητήματα πάντως.

Βασικά έχει ένα γήπεδο το οποίο δε συναντάμε στην Basket League η ομάδα στην οποία υπέγραψε ο Έλληνας προπονητής.

Το λιγουρεύεστε;

Ο Φραγκιάς πήρε το αεροπλάνο για Κωνσταντινούπολη κι απ’ εκεί πέταξε προς το Ουλάν Μπατόρ, την πρωτεύουσα της Μογγολίας. Η άφιξή του είχε αρκετή περιπέτεια: -36 βαθμοί Κελσίου (το Ουλάν Μπατόρ δεν απέχει παρά 300 χιλιόμετρα από την Σιβηρία) και αναμονή μέχρι να γίνουν τα PCR Test στο αεροδρόμιο πριν επιβιβαστεί στο πούλμαν που τον οδήγησε στο ξενοδοχείο.

Εκεί έμεινε σε καραντίνα για τρεις ημέρες και με μόνη συνοδεία τον ήχο από τον κτύπο της πόρτας του δωματίου του, σήμα ότι είχε φτάσει η σούπα.

Βρήκε την ευκαιρία πάντως να δει αγώνες της ομάδας του και τελικά με τη λήξη της καραντίνας να κοουτσάρει στο μεγάλο ντέρμπι! Αν κι αρχικά δεν ήταν στο πλάνο να κοουτσάρει, τελικά επέμεινε όταν όλα πήγαιναν στραβά.

Η παρέμβασή του αποδείχθηκε σωτήρια. Οι άμυνες ζώνης που επέλεξε μπέρδεψαν τον αντίπαλο και οι Μάινερς μετά από χρόνια νίκησαν το μεγάλο τους αντίπαλο. Στο τέλος οι παράγοντες της ομάδας ήταν πανευτυχείς και του τόνισαν πόσο σημαντική ήταν η νίκη.

Παρεμπιπτόντως με τη διακοπή που υπάρχει τώρα στο πρωτάθλημα, του υποσχέθηκαν εκδρομή στην έρημο Γκόμπι. Συναρπαστικό αν μη τι άλλο…

Πέρα από τη Μογγολία όμως υπάρχει και στο Μπαγκλαντές ελληνικό στοιχείο στο μπάσκετ.

Ο Αντώνης Δούκας πήρε την απόφαση να αποδεχτεί την πρόταση της Ομοσπονδίας της χώρας και να την οδηγήσει στο South Asian Basketball Association. Και τα πήγε μια χαρά.

Βλέπετε στη φωτογραφία ότι όλοι φορούν τα μετάλλιά τους ενώ έχουν και ένα Κύπελλο το οποίο κρατά ο Έλληνας προπονητής. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ομάδα του Μπαγκλαντές κατέκτησε μετάλλιο (το χάλκινο συγκεκριμένα) στη διοργάνωση και φυσικά ήταν μια τεράστια επιτυχία. Για όλους.

Ο Δούκας (που κατά το παρελθόν δούλεψε στην Αλβανία, στην Παλαιστίνη, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Κίνα μεταξύ άλλων) είναι ιδιαίτερα αγαπητός πλέον αφού εκτίμησαν τη δουλειά του και φυσικά το αποτέλεσμα.

Πλέον οι Έλληνες προπονητές απλώνονται παντού. Στην Ελλάδα, είναι αλήθεια ότι δεν έχουν και τις κατάλληλες συνθήκες στην πλειοψηφία των ομάδων. Δεν τους φοβίζει πλέον το ταξίδι στο εξωτερικό ακόμα και στις πλέον άγονες μπασκετικές γραμμές, όπως η Μογγολία και το Μπαγκλαντές που περιγράψαμε παραπάνω.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η Μογγολία και το Μπαγκλαντές έχουν Έλληνες προπονητές!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College