ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Γκατσίνοβιτς-Παναθηναϊκός: Από τη μεταγραφή-φάντασμα στον Απόλλωνα Λεμεσού α λα Αντρίγια Ζίβκοβιτς ως την ανταλλαγή με τον Στίβεν Τσούμπερ!

Ο Παναθηναϊκός ενισχύθηκε με τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς και αναλαμβάνουμε τις συστάσεις ανατρέχοντας στο παρελθόν.
Γκατσίνοβιτς-Παναθηναϊκός: Από τη μεταγραφή-φάντασμα στον Απόλλωνα Λεμεσού α λα Αντρίγια Ζίβκοβιτς ως την ανταλλαγή με τον Στίβεν Τσούμπερ!

Τι μέρους του λόγου είναι ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς; Τι είδους παίκτη ανακοίνωσε ο Παναθηναϊκός; Απαντήσεις!

Ένα φάντασμα πλανιόταν εκείνη την εποχή πάνω από την ποδοσφαιρική Ευρώπη. Όσες φορές τον έχουν ρωτήσει για εκείνες τις μέρες του καλοκαιριού του 2015, αντιδράει θυμωμένος. Αποφεύγει μετ’ επιτάσεως το οποιοδήποτε σχόλιο.

Προς υπεράσπισή του, δεν φταίει κάπου. Βρέθηκε μπλεγμένος σε μια ιστορία που ήταν υπεράνω των δυνάμεων του. Αυτός ήταν απλώς ένα παιδί γεμάτο όνειρα για καριέρα στο εξωτερικό. Τα γύρω-γύρω δεν είχε τη δύναμη να τα ελέγξει. Τα deal των μεγάλων που ήθελαν να «αρμέξουν» χρήματα από το ταλέντο του. Να ταν ο μόνος…

Μεταγραφή… οκτώ ημερών!

Και κάπως έτσι βρέθηκε από τη Βοϊβοντίνα, την πρώτη του δηλαδή ομάδα, να γίνεται παίκτης του Απόλλωνα Λεμεσού για… 8 μόλις μέρες! Πώς έγινε αυτό το «μαγικό»;

Για να απαντήσουμε, θα πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο ακόμα πιο πίσω. Στο Μάιο του 2015. Όταν η FIFA απαγόρεψε την πρακτική της τρίτης ιδιοκτησίας. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να περιορίσει τη δράση των (super) agents που αγόραζαν δικαιώματα ποδοσφαιριστών και έχοντας φορολογικούς παραδείσους ως έδρες των εταιριών τους, μεγιστοποιούσαν τα κέρδη τους κατά τις συναλλαγές τους.

Τα «μεγάλα κεφάλια» δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, ούτε κάθισαν να κλαίνε τη μοίρα τους. Βρήκαν νέο κόλπο. Με τις λεγόμενες ομάδες-γέφυρα. Τέτοια έγινε τότε η κυπριακή. Δηλαδή το transit, ο ενδιάμεσος σταθμός. Με τον Πίνι Ζάχαβι να εκμεταλλεύεται τις πολύ καλές του σχέσεις με τον πρόεδρο των «γαλάζιων», Νίκο Κίρζη. Ναι, ο Ισραηλινός μεγαλοατζέντης ήταν πίσω από αυτήν την ιστορία, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα μέσω Football Leaks.

Συνολικά επτά παίκτες από Σερβία και Ρουμανία εμφανίστηκαν να πηγαίνουν δανεικοί ή να αγοράζονται από τον Απόλλωνα Λεμεσού. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στην Κύπρο και σχεδόν αμέσως έφυγαν για άλλου.

Ο Γκατσίνοβιτς ήταν ένας εξ αυτών. Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς του ΠΑΟΚ επίσης – πριν πάει στην Μπενφίκα! Το ίδιο και ο Λούκα Γιόβιτς της Ρεάλ Μαδρίτης! Όλοι τους για λίγες μέρες ήταν δηλωμένοι ως παίκτες του Απόλλωνα Λεμεσού.

Τα τι και πώς του ύποπτου deal

Για τον νέο παίκτη του Παναθηναϊκού συγκεκριμένα, το story είχε ως εξής. Στις 3 Αυγούστου του 2015, η Βοϊβοντίνα τον πούλησε αντί 1,25 εκατ. ευρώ. Το κυπριακό κλαμπ αγόρασε τα δικαιώματα του από δύο εταιρείες με βάση το Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ και το Μόντρεαλ στον Καναδά, Οκτώ μέρες αργότερα, μεταγράφηκε στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης για το ίδιο ποσό.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, αν ο Γκατσίνοβιτς δινόταν δανεικός ή πωλούταν σε άλλη ομάδα, η γερμανική ομάδα θα έπρεπε να δώσει το 50% του ποσού στον Απόλλωνα.

Επίσης δεν μπορούσε να τον δώσει για λιγότερα από 2,5 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει γραπτή συγκατάθεση του Απόλλωνα. Αλλά οι «αετοί» μπορούσαν να σπάσουν αυτό τον όρο αν έδιναν απευθείας 2,5 εκατ. ευρώ στους «γαλάζιους»

Με το που άρχισαν αυτές οι ιστορίες να βγαίνουν στην επιφάνεια, ο Ζάχαβι έφυγε από τον Απόλλωνα. Βρήκε τη Μουσκρόν στο Βέλγιο για να κάνει τα δικά του, όσο κράτησε κι εκεί πριν σφίξει ο κλοιός της δικαιοσύνης και την… κάνει με ελαφρά.

Κράτησε την Αϊντραχτ στην Bundesliga, της χάρισε και Κύπελλο

Αφήνοντας όσο πιο πίσω του μπορούσε αυτή την ιστορία, ο Γκατσίνοβιτς αρχικά εκμεταλλευόταν την κάθε ώρα, την κάθε στιγμή την Αϊντραχτ. Διαδοχικές καλές εμφανίσεις, έγινε διεθνής με τη Σερβία, το όνομά του ακουγόταν για μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ όπως τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

To 2016, έσωσε τους «αετούς» από τον υποβιβασμό στα μπαράζ παραμονής με τη Νυρεμβέργη. Γκολ στο πρώτο ματς (1-1), ασίστ στο δεύτερο (1-0). Δικά του όλα!

Το Μάιο του 2018, η νέα αποθέωση. Πέτυχε το τελευταίο γκολ στον ανέλπιστο θρίαμβο με 3-1 στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας με την Μπάγερν Μονάχου. Ενώ οι Βαυαροί ήταν όλοι μπροστά για να ισοφαρίσουν. Κατανοητό γιατί η εικόνα του να πανηγυρίζει έξαλλα συνδέθηκε με το πρώτο τρόπαιο της Αϊντραχτ μετά από 30 χρόνια.

Από εκεί και έπειτα ωστόσο, λες και έπεσε πάνω του μάτι κακό. Παρότι διατήρησε ένα status ήρωα για τους φαν των «αετών», παρότι είχε εκλάμψεις όπως το γκολ του στην Ευρώπη απέναντι στον… Απόλλωνα Λεμεσού (σενάρια που γράφει η μοίρα!) εξωθήθηκε σε δεύτερο ρόλο. Και αποφάσισε πως έχανε τον καιρό του και έπρεπε να αλλάξει ομάδα.

Η ανταλλαγή με Τσούμπερ δεν έφερε την ευτυχία

Τον Αύγουστο του 2020 συνεπώς, μετακινήθηκε στη Χόφενχαϊμ στο πλαίσιο ανταλλαγής με τον… Στίβεν Τσούμπερ! Μπορεί να τα θυμηθούν τα παλιά με τον νυν άσο της ΑΕΚ τώρα που θα ανταμώσουν στα μέρη μας.

Ούτε στη «Χόφε» πάντως τα βρήκε όπως τα περίμενε. Σταδιακά, η ψυχολογία του έγινε χίλια κομμάτια. Έχασε την όρεξη να προσπαθεί, έπεσε θύμα και του υψηλού ανταγωνισμού. Δεν έπαιζε και στη θέση του. Το είπε άλλωστε και ο ίδιος κατά την ανακοίνωσή του από τους «πράσινους».

Από την 4η αγωνιστική της φετινής Bundesliga και μετά, δεν έπαιξε λεπτό. Θα μπορούσε να κάτσει στο συμβόλαιό του, ως το 2024, να εισπράττει και να κάθεται. Αλλά ήθελε να βρει ξανά τον εαυτό του, να νιώσει πάλι ποδοσφαιριστής.

Πολλά προσόντα, αλλά και χαμένος χρόνος

Τα αγωνιστικά του προσόντα είναι άκρως θελκτικά. Μπορεί να παίξει και στις δύο πλευρές, του αρέσει και επιζητά τα 1vs1. Δίνει βάθος στο παιχνίδι, κρατάει καλά μπάλες και έχει δημιουργικές αρετές. Είναι πολυσύνθετος, δουλευταράς, με καλά τρεξίματα και ενέργεια στο παιχνίδι του.

Αλλά ναι, αλήθεια είναι πως έχει βαλτώσει τα τελευταία χρόνια. Από το θρίαμβο του 2018 κι έπειτα. Δεν έχει εξελιχθεί, έχει χάσει σε αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα. Ευελπιστεί λοιπόν πως η Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός θα είναι η απελευθέρωσή του.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γκατσίνοβιτς-Παναθηναϊκός: Από τη μεταγραφή-φάντασμα στον Απόλλωνα Λεμεσού α λα Αντρίγια Ζίβκοβιτς ως την ανταλλαγή με τον Στίβεν Τσούμπερ!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.