«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν μεγάλο σεισμό και τσουνάμι» – Καταπέλτης ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος προειδοποιεί τους Έλληνες πολίτες για το μέλλον.Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στο ieidiseis και το δημοσιογράφο, Κωνσταντίνο Σαρρηκώστα.
Ο γνωστός σεισμολόγος μίλησε για τη δραστηριότητα που παρατηρούμε στην Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τους πολίτες για το μέλλον.
Είναι ξεκάθαρο σύμφωνα με τον ίδιο ότι θα πρέπει η χώρα να είναι προετοιμασμένη καθώς μπορεί να έρθει ένας μεγάλος σεισμός, ο οποίος θα φέρει και τσουνάμι.
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος:
Αρχικά μίλησε για ένα σεισμό που έγινε το 365μ.Χ. και ήταν μεταξύ 8 και 8,5 ρίχτερ τονίζοντας ότι πρέπει να προετοιμαστούμε και για αυτό το ενδεχόμενο.
«Θα πει κάποιος κάθε πότε γίνονται αυτοί οι σεισμοί. Γίνονται σε αραιά χρονικά διαστήματα. Μπορεί να είναι κάθε 500 χρόνια, μπορεί κάθε 1000 χρόνια. Δεν γνωρίζουμε όμως το πότε θα είναι ο επόμενος και το ότι έχουν μεγάλη επαναληπτικότητα δεν μας απαλλάσσει από κάποια ευθύνη καθώς μπορεί να γίνει σε μια χρονική στιγμή που δεν την αναμένουμε».
Ενώ συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα οι συνέπειες από έναν τόσο ισχυρό σεισμό θα είναι πολλαπλάσιες από εκείνης της εποχής και πρέπει άμεσα να επιταχυνθεί η έρευνα αλλά και η επιχειρησιακή αντιμετώπιση των σεισμών και των τσουνάμι.
Είδαμε μόλις πρόσφατα, τις συνέπειες από το ηφαίστειο στην Τόγκα και το τσουνάμι που προκάλεσε κάτι που γνωρίζουμε από το ηφαίστειο της Σαντορίνης και τις εκρήξεις, όχι μόνο την προϊστορική του 17ου αιώνα π.Χ., αλλά και της πιο πρόσφατης, του 1650 μ.Χ.
Η χώρα πρέπει να προετοιμάζεται σε κάθε ενδεχόμενο κινδύνου έστω και αν η πιθανότητα ενός ακραίου σεισμού είναι μικρή.
Χρειάζεται όμως να γίνουν και άλλα βήματα κατά κύριο λόγο και πάλι στον τομέα της ενημέρωσης, δεν είναι δυνατόν να αντιδρούν οι Δήμοι σε δράσεις ενημέρωσης και προειδοποίησης.
Δε γίνεται, για παράδειγμα, ο δήμος της Κω να μην θέλει λόγω τουρισμού συστήματα προειδοποίησης για τσουνάμι όταν η διεθνής εμπειρία λέει πως όταν ένας τουρίστας βλέπει να αναλαμβάνονται δράσεις ενημέρωσης και προστασίας νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια.
Ευτυχώς στη Ρόδο, έχουμε τοποθετήσει αντίστοιχα συστήματα με την πλήρη συνεργασία των φορέων».
Η τρωτότητα της Αττικής
Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην Αττική, για την οποία μάλιστα είχε και αρκετές επισημάνσεις να κάνει, αφού πρόκειται όπως λέει για «μια μεγαλούπολη η οποία έχει αυξημένη τρωτότητα και είναι εκτεθειμένη στον σεισμικό κίνδυνο».
«Τα μεγάλα ρήγματα που μέχρι τώρα γνωρίζουμε είναι περιμετρικά της Αττικής. Πρόκειται για το μεγάλο ρήγμα που φεύγει από τον ανατολικό Κορινθιακό, περνάει από τη Θήβα και φτάνει μέχρι τον Ωρωπό, που έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν.
Η μεγάλη σεισμική πηγή στις Αλκυονίδες, που βρίσκεται στον ανατολικό Κορινθιακό, απείλησε και έβλαψε γειτονιές της Αττικής το 1981, ενώ και μικρότερα ρήγματα, όπως της Φυλής το 1999, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα.
Άρα έχουμε και σχετικά μακρινές σεισμικές πηγές αλλά και μέσα στην Αττική που σημαίνει ότι τα μάτια μας πρέπει να είναι ανοιχτά.
αι ξέρετε είναι μάλλον μια εύκολη λύση το να λέμε ότι είναι μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας καθώς δεν ξέρουμε πλήρως τα ρήγματα και ταυτόχρονα είναι πολύ μεγάλη η τρωτότητα κάτι που είδαμε το 1999 όταν από τον σεισμό της Πάρνηθας με μέγεθος 5.9 ρίχτερ είχαμε 143 θύματα, που όπως φαίνεται και από το σχετικό πίνακα ήταν ένας από τους πιο πολύνεκρους σεισμούς μετά από αυτόν στα Επτάνησα τον Αύγουστο του 1953».