ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Basket League θα μειωθεί στις 12 ομάδες

Ενόψει της διαβούλευσης επί των προτάσεων της ΕΟΚ, στον ΕΣΑΚΕ προχωρούν προς το δικό τους μοντέλο που θα καταστήσει βιώσιμη την Basket League
Η Basket League θα μειωθεί στις 12 ομάδες

Η σεζόν 2022-2023 θα είναι η τελευταία όπου η Basket League θα διεξαχθεί με 14 ομάδες, όπως αναφέρουν καλά επιβεβαιωμένες πηγές.

Το μοντέλο των 12 ομάδων στην Basket League κρίνεται βιώσιμο από τα μέλη του ΕΣΑΚΕ κι αυτό ακριβώς αναμένεται να γνωστοποιήσουν στην ΕΟΚ και στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουν για τις προτάσεις της Ομοσπονδίας που έχουν τεθεί προς διαβούλευση.

Τα μέλη του ΕΣΑΚΕ έλαβαν φυσικά τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, τις συζήτησαν κι ετοιμάζονται να προβάλλουν τις δικές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές δεν απέχουν και τόσο πολύ απ’ όσα προτείνει η ΕΟΚ για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ. Και μάλιστα το θετικό είναι ότι διαφαίνεται θέμα συνεργασίας και κοινών δράσεων ώστε να δοθεί ώθηση στο μπάσκετ που βρίσκεται σε τέλμα εδώ και χρόνια.

Κατ’ αρχήν, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στον ΕΣΑΚΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Basket League θα είναι βιώσιμη με 12 ομάδες οι οποίες όμως θα λαμβάνουν μέρος στο πρωτάθλημα με αυστηρά κριτήρια.

Μάλιστα υπάρχει πλάνο σταθεροποίησης στις 12 ομάδες από τη σεζόν 2024-2025 και μετά εκτός αν οι συνθήκες το καταστήσουν αναγκαίο νωρίτερα. Για παράδειγμα του χρόνου το πρωτάθλημα θα αρχίσει με 14 ομάδες (αν δεν υπάρξει κάποια δήλωση αδυναμίας). Η πρόταση είναι να υποβιβαστούν δύο και να προβιβαστεί μια ομάδα από την Α2 Κατηγορία ή να υποβιβαστεί μία αν αρχίσει το πρωτάθλημα με 13 ομάδες. Το ίδιο προβλέπεται και για τη σεζόν 2023-2024 οπότε την περίοδο 2024-2025 θα φτάσουμε στο επιθυμητό μοντέλο των 12 ομάδων.

Με λίγα λόγια ο ΕΣΑΚΕ συμφωνεί απόλυτα με την ΕΟΚ ότι θα πρέπει να μειωθούν οι ομάδες στα πρωταθλήματα, ώστε να γίνει βιώσιμη η κατάσταση αλλά και πιο ανταγωνιστική. Με ό,τι θετικό συνεπάγεται για το σύνολο του μπάσκετ αυτή η κατάσταση.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι για το έτος 2024-2025 η ΕΟΚ προτείνει:

Για την Α2 Κατηγορία, συνολικά 12 ομάδες. Για την Β’ Εθνική Κατηγορία συνολικά 24 ομάδες, χωρισμένες σε δύο ομίλους των 12. Για την Γ’ Εθνική Κατηγορία συνολικά 48 ομάδες, χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους (επίσης) των 12.

Με λίγα λόγια κρίνεται βιώσιμο το μοντέλο των 12 σε όλες τις κατηγορίες. Και όχι άδικα εδώ που τα λέμε.

Απ’ εκεί και πέρα, από τον ΕΣΑΚΕ θα ζητήσουν συνδιοργάνωση με την ΕΟΚ για το επερχόμενο Final-8 του Κυπέλλου Ελλάδας που αναμένεται να διαδεχτεί το Final-4 που επιστρέφει από φέτος. Το Final-8 είναι ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ για την ΕΟΚ και αποτελεί βέβαιη η εξέλιξή του.

Επίσης θα ζητήσουν συνδιοργάνωση στο τουρνουά Rising Stars που διοργανώνει η ΕΟΚ και παράλληλα συμφωνούν απόλυτα με την πρόταση της Ομοσπονδίας για θυγατρικές ομάδες αλλά και για το καθεστώς του διπλού δελτίου. Πολύ καλό νέο, επίσης.

Το καθεστώς του «διπλού δελτίου» θα ισχύει μόνο για Α2 και Basket League  και αφορά αθλητές ως 22 ετών. Οι ομάδες θα δηλώνουν από την αρχή της σεζόν τους παίκτες που εντάσσουν σ’ αυτή τη διαδικασία και δε θα τους χρησιμοποιούν σε άνω του 50% των αγώνων πρωταθλήματος ή Κυπέλλου.

Παράλληλα οι ομάδες «υποδοχής διπλού δελτίου» θα τους δηλώνουν από την αρχή της σεζόν και θα έχουν το δικαίωμα για δύο αθλητές αυτής της κατηγορίας.

Σε ό,τι αφορά στις θυγατρικές ομάδες, οι προτάσεις έχουν ως εξής:

-Αθλητές ως 22 ετών

-Δε θα μπορούν να ανέβουν στην κατηγορία που βρίσκεται η κύρια ομάδα

-Συμμετέχουν κανονικά στη διαδικασία ανόδου/καθόδου

-Τουλάχιστον 15  μέρες πριν την έναρξη των αγώνων θα πρέπει να δηλώνει η κύρια ομάδα τη θυγατρική της.

-Κάθε κύρια ομάδα θα μπορεί να έχει μόνο για μια διετία μια μόνο θυγατρική.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η Basket League θα μειωθεί στις 12 ομάδες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College