ΜΠΑΣΚΕΤ

ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ προχωρούν μαζί σε τρεις διοργανώσεις

Όπως σας είχε αναφέρει το Sportime από τις 8 Φεβρουαρίου η ΕΟΚ και ο ΕΣΑΚΕ προχωρούν σε μοντέλο των 12 στα πρωταθλήματα ενώ θα υπάρχει ευρύτερη συνεργασία
ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ προχωρούν μαζί σε τρεις διοργανώσεις

Η ανακοίνωση από τον ΕΣΑΚΕ μετά την ολοκλήρωση του ΔΣ της Τρίτης (15/2) επιβεβαίωνε απόλυτα το πρόσφατο ρεπορτάζ του Sportime.

Ο ΕΣΑΚΕ και η ΕΟΚ συμφωνούν ότι το «μοντέλο των 12» είναι το καλύτερο δυνατό αυτή τη στιγμή προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικά και βιώσιμα τα πρωταθλήματα. Αυτό σημαίνει ότι η Basket League στο τελικό της πλάνο (περίοδος 2024-2025) θα περιλαμβάνει 12 ομάδες. Θα υποβιβάζεται μια και θα προβιβάζεται επίσης μια.

Το θέμα θα συζητηθεί στην Γενική Συνέλευση της 14ης Μαρτίου.

Η ΕΟΚ έχει ήδη θέσει από τον Δεκέμβριο προς διαβούλευση τις προτάσεις της με αντίστοιχο πλάνο: Στην Α2 θα είναι 12 ομάδες, στην Β’ Εθνική δύο όμιλοι των 12 και στην Γ’ Εθνική τέσσερις όμιλοι των 12, στην τελική μορφή τη σεζόν 2024-2025.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτά τα ενδιαφέροντα που συζητήθηκαν στο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ. Ίσως το πλέον ευχάριστο νέο είχε να κάνει με το ότι η Λίγκα και η Ομοσπονδία θα συνεργάζονται και μάλιστα στενά σε σημαντικές διοργανώσεις του μπάσκετ.

Αυτές είναι: Κατά πρώτο λόγο το Κύπελλο Ελλάδας όπου μετά την επιστροφή του φάιναλ φορ το επόμενο βήμα (και μάλιστα από τη σεζόν 2023-2024) έχει να κάνει με τη διοργάνωση Final-8. Κάτι που αποτελεί δεδομένο για την ΕΟΚ και βέβαια από τη στιγμή που ζητά συνδιοργάνωση με τον ΕΣΑΚΕ αντιλαμβανόμαστε ότι θα πάμε στα χνάρια των ξένων πρωταθλημάτων.

Είτε θα συμμετέχουν οι 8 πρώτες ομάδες στη βαθμολογία της Basket League στο τέλος του πρώτου γύρου, είτε 7 ομάδες και μια από την Α2 (η πρώτη στη βαθμολογία της Κανονικής Περιόδου ή αυτή που θα προκύψει από νοκ άουτ παιχνίδια μεταξύ ομάδων της Α2 και της Β’ Εθνικής).

Επίσης θα υπάρξει συνδιοργάνωση στο Rising Stars Tournament U18 που άρχισε φέτος η ΕΟΚ και πρέπει να αναβαθμιστεί. Και τέλος, θα προχωρήσει άμεσα το θέμα των θυγατρικών ομάδων μεταξύ Basket League και Α2 Κατηγορίας καθώς επίσης και το καθεστώς του διπλού δελτίου.

Σε ό,τι αφορά στις θυγατρικές ομάδες, οι προτάσεις έχουν ως εξής:

-Αθλητές ως 22 ετών

-Δε θα μπορούν να ανέβουν στην κατηγορία που βρίσκεται η κύρια ομάδα

-Συμμετέχουν κανονικά στη διαδικασία ανόδου/καθόδου

-Τουλάχιστον 15  μέρες πριν την έναρξη των αγώνων θα πρέπει να δηλώνει η κύρια ομάδα τη θυγατρική της.

-Κάθε κύρια ομάδα θα μπορεί να έχει μόνο για μια διετία μια μόνο θυγατρική.

Το καθεστώς του «διπλού δελτίου» θα ισχύει μόνο για Α2 και Basket League  και αφορά αθλητές ως 22 ετών. Οι ομάδες θα δηλώνουν από την αρχή της σεζόν τους παίκτες που εντάσσουν σ’ αυτή τη διαδικασία και δε θα τους χρησιμοποιούν σε άνω του 50% των αγώνων πρωταθλήματος ή Κυπέλλου.

Παράλληλα οι ομάδες «υποδοχής διπλού δελτίου» θα τους δηλώνουν από την αρχή της σεζόν και θα έχουν το δικαίωμα για δύο αθλητές αυτής της κατηγορίας.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ προχωρούν μαζί σε τρεις διοργανώσεις», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College