ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη «μοιρολατρία» το έριξε ο Γιάννης Οικονόμου για την ακρίβεια: «Μας βρίσκει η μια κρίση μετά την άλλη»

Στην κακιά μας... μοίρα ρίχνει τις ευθύνες για ακρίβεια και πανδημία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Στη «μοιρολατρία» το έριξε ο Γιάννης Οικονόμου για την ακρίβεια: «Μας βρίσκει η μια κρίση μετά την άλλη»

Με «αεροσκάφος» χωρίς πιλότο που λειτουργεί στον αυτόματο μοιάζει η χώρα στις δύσκολες συγκυρίες που περνάμε, αφού φτάσαμε πλέον στο σημείο ακόμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου να αρχίζει να επιστρατεύει μοιρολατρικές δικαιολογίες για την κρίση που χτυπά (και) την χώρα μας.

Ενώ η τραγική διαχείριση της πανδημίας αφήνει ακόμα βαρύ αποτύπωμα στη χώρα και ενώ τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία απειλούν να βάλουν φωτιά στην παγκόσμια οικονομία, οι κυβερνητικοί αρχίζουν να εγκαταλείπουν το πλαστό αφήγημα του «όλα πάνε πρίμα» και πιάνουν το «είμαστε άτυχοι γιατί… μας έπεσαν πολλά μαζεμένα».

Στην… «κακιά ώρα» ρίχνει τις ευθύνες ο Γιάννης Οικονόμου

Σαν μια… προκαταβολική ομολογία αποτυχίας ήταν μια από τις σημερινές τοποθετήσεις του Γιάννη Οικονόμου ο οποίος δήλωσε: «Είναι μια πολύ, πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία χωρίς αμφιβολία. Ο κόσμος περνάει πολύ δύσκολα. Μας βρίσκει η μία κρίση μετά την άλλη. Πολλά πράγματα δείχνουν να επιδεινώνονται. Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη καμπή και συγκυρία».

Δηλώσεις που απέχουν παρασάγγας από τοποθετήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, που συχνά – πυκνά μιλά για… έκρηξη ανάπτυξης, για παροδική ακρίβεια, για καλύτερη κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες, για… φτηνό ρεύμα σε 1μισο χρόνο και άλλα πολλά «ευφυολογήματα».

Ούτε λίγο – ούτε πολύ, ο κ. Οικονόμου σκιαγραφεί (άθελα του;) μια παραδοχή ανικανότητας της κυβέρνησης στο θέμα της έκρηξης τιμών στην αγορά, άλλα και στο ζήτημα της πανδημίας. Η ακρίβεια συνεχίζει να χτυπά αλύπητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, άλλα η κυβέρνηση δηλώνει ακόμα απρόθυμη να βοηθήσει και ρίχνει τις ευθύνες στην… «κακή συγκυρία». Πολιτική βούληση για την προστασία των πολιτών δεν υπάρχει, οπότε είναι μοιραίο να δημιουργείται η εντύπωση πως αυτή η χώρα λειτουργεί στον… αυτόματο πιλότο.

Στη συνέχεια της… μοιρολατρίας του, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις ανατιμήσεις της αγοράς λέγοντας:

«Είχαμε αρνητικές εξελίξεις και για το πετρέλαιο και για το φυσικό αέριο. Κι αυτό έχει το αποτύπωμα του συνολικότερα στην οικονομία, όχι μόνο της Ελλάδας, άλλα και της υπόλοιπης Ευρώπης. Δείχνει πόσο πολύπλοκο είναι το διεθνές περιβάλλον και πόσο άμεσες είναι οι συνέπειες στη ζωή όλων μας. Ιδιαίτερα στη ζωή κυρίως εκείνων που δοκιμάζονται περισσότερο, διότι το εισόδημα τους είναι χαμηλότερο. Απέναντι σ’ αυτό, από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε».

Ασφαλώς οι «προσπάθειες» της κυβέρνησης καθόλου δεν έχουν απαλύνει, άλλα έχουν επιδεινώσει τις συνέπειες της ακρίβειας στα φτωχότερα στρώματα. Με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, την απουσία σοβαρών μέτρων στήριξης για τους καταναλωτές, την ανοχή στα καρτέλ μονοπωλίων, την εμμονή για άγρια φορολογία σε λογαριασμούς και καύσιμα, δημιουργήθηκε το υπόβαθρο για να αφεθούν απροστάτευτοι οι πολίτες στο κύμα ακρίβειας και να χτυπηθούν αλύπητα.

Οι αρνητικές εξελίξεις μπορεί να ήρθαν από το εξωτερικό, άλλα το έδαφος για να ισοπεδωθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις διεθνείς ανατιμήσεις, είχε δημιουργηθεί ήδη, από την αντιλαϊκή στάση της κυβέρνησης. Οπότε η κρίση δεν είναι περισσότερο εισαγόμενη, απ’ ότι είναι αυτοτελής. Και αντί να υπάρξει έστω και τώρα μια στροφή στη λογική και να αποφασιστούν γενναίες κινήσεις για τη στήριξη του λαού, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραπονιέται για την… ατυχία που μας βρήκε.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στη «μοιρολατρία» το έριξε ο Γιάννης Οικονόμου για την ακρίβεια: «Μας βρίσκει η μια κρίση μετά την άλλη»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.