ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται το νομοσχέδιο Πλεύρη – Γκάγκα: Διαλύεται η δημόσια Υγεία – Επέλαση των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ

Νομοσχέδιο «λαιμητόμο» για τη δημόσια δωρεάν Υγεία φέρνει ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα.
Έρχεται το νομοσχέδιο Πλεύρη – Γκάγκα: Διαλύεται η δημόσια Υγεία – Επέλαση των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ

Νομοσχέδιο Πλεύρη – Γκάγκα: Απερίσπαστοι και με αμείωτο ζήλο προχωρούν στην κυβέρνηση το σχέδιο αποδόμησης της δημόσιας υγείας, με διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να επιτευχθεί η ιδιωτικοποίηση και το μεγάλο ξεπούλημα της στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Το νομοσχέδιο Πλεύρη – Γκάγκα έλαβε την έγκριση του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου και αναμένεται να κατατεθεί για συζήτηση στη Βουλή. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που θα αφορά τον ΕΟΠΥΥ άλλα και την πρωτοβάθμια φροντίδα, αποτελεί ένα… απόσταγμα νεοφιλελεύθερου σαρώματος του δικαιώματος στην πρόσβαση δημόσιας και δωρεάν υγείας, αφού οι ιδιώτες παύουν να μπαίνουν πλέον από το «παράθυρο» και σταθεροποιούνται σε βασικούς ρόλους.

Τα περιφερειακά νοσοκομεία που είναι τόσο σημαντικά για την εξυπηρέτηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, οδεύουν προς διάλυση και υποβαθμίζονται με την μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας. Προβλέπονται αλλαγές στη διαδικασία επισκέψεων σε γιατρούς του ΕΟΠΠΥ, ενώ εισάγεται και η ρύθμιση πληρωμής «capitation», δηλαδή την κατά κεφαλήν αποζημίωση προκαθορισμένου χρόνου για κάθε επίσκεψη.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στη διοικητική οργάνωση των δομών πρωτοβάθμιας υγείας, μέσω της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αφού προβλέπεται ενοποίηση δημόσιων νοσοκομείων της ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) και η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας με ιδιωτικές δομές ΠΦΥ.

Προσλήψεις ιδιωτών και εισαγωγές με το «σταγονόμετρο»

Την ώρα που υπάρχουν 7.000 υγειονομικοί που το κράτος, τους κήρυξε έναν ανηλεή πόλεμο και τους αφήνει να ζουν σε καθεστώς ανέχειας, το νομοσχέδιο Πλεύρη – Γκάγκα ανοίγει διάπλατα την πόρτα για είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, με καθεστώς μερικής απασχόλησης (ασφαλώς για να μην γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού).

Επίσης η διαδικασία του προσωπικού γιατρού θα γίνει υποχρεωτική για όλους τους πολίτες, και μόνο οι γιατροί θα κρίνουν αν πρέπει να εισαχθεί κάποιος σε νοσοκομείο, ειδάλλως αν δεν συναινέσει ο γιατρός, ο πολίτης δεν θα έχει καμία πρόσβαση σε δημόσια δομή! Στον αντίποδα, θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε οποιαδήποτε ιδιωτική δομή, χωρίς να χρειάζεται καμία σύμφωνη γνώμη του προσωπικού του γιατρού! Ο προσωπικός γιατρός θα είναι ιδιώτης ο οποίος θα συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, από τον οποίο και θα αμείβεται και οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν στον αντίστοιχο γιατρό τους.

Ακόμα, θα προβλέπονται απογευματινά χειρουργεία με όρους ιδιωτικού, που σημαίνει πως ο ασφαλισμένος θα έχει συμμετοχή στο κόστος του χειρουργείου.

Πρόκειται για αλλαγές που έχουν ολοφάνερο χαρακτήρα εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων, και δίνουν άλλο ένα ισχυρό χτύπημα στην έννοια της κρατικής πρόνοιας. Οδεύουμε ολοταχώς σε απάνθρωπες νοοτροπίες Δυτικών κρατών, με συστήματα Υγείας που επιβιώνει μόνο όποιος έχει χρήματα, και όποιος δεν έχει (καίτοι πληρώνει τόσα χρόνια φόρους για την ασφάλιση του) στέλνεται στον «καιάδα» της ταλαιπωρίας, της ανασφάλειας και των επικίνδυνων (για την υγεία του) καθυστερήσεων.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έρχεται το νομοσχέδιο Πλεύρη – Γκάγκα: Διαλύεται η δημόσια Υγεία – Επέλαση των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.