ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άριστες οι σχέσεις Έλον Μασκ και Ρωσίας – Ποια είναι η Rusal

Ο Έλον Μασκ έχει «αποθεωθεί» για τη συνεισφορά του στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου. Τι δείχνουν όμως τα στοιχεία της εταιρίας του;
Πόλεμος στην Ουκρανία: Άριστες οι σχέσεις Έλον Μασκ και Ρωσίας – Ποια είναι η Rusal

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να συγκλονίζει τον κόσμο με τις εικόνες από αμάχους να εκτελούνται να προκαλούν αποτροπιασμό. Όλα αυτά την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για παύση του πυρός συνεχίζονται.

Ποια η σχέση του δισεκατομμυριούχου του διευθύνων σύμβουλου της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ;

Ο Έλον Μασκ από την αρχή της εισβολής έχει δείξει την συμπαράστασή του προς τη χώρα της Ουκρανίας έμπρακτα. Αρχικά άλλαξε την παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου μέσω της δορυφορικής γραμμής Starlink στη χώρα, κάτι το οποίο είχε ζητηθεί από τον Ουκρανό υπουργό Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Μικχαΐλο Φεντόροφ.

Έπειτα συνέχισε τη συνδρομή του κατασκευάζοντας μέσω της Tesla εξοπλισμό για τις υπηρεσίες Starlink και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (Powerwalls) ώστε να μεταφερθούν στην Ουκρανία.

Ως εδώ, ο Έλον Μασκ έχει δεχτεί τα εύσημα ολόκληρου του πλανήτη. Ωστόσο στο φως βγαίνουν και οι σχέσεις της εταιρίας του με σύστημα προμηθειών της Ρωσίας. Την είδηση μετέφερε το CNBC.

Συγκεκριμένα, η Tesla έχει αποκτήσει τεράστιες ποσότητες αλουμινίου από τον κολοσσό Rusal. Η εταιρία Rusal ιδρύθηκε από τον μεγιστάνα Ολεγκ Ντεριπάσκα στον οποίο αυτή τη στιγμή έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Στο παρελθόν οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει ξανά κυρώσεις στη Rusal επικαλούμενες κακόβουλες δραστηριότητες αλλά κατόπιν παρέμβασης του Ντόναλντ Τραμπ το 2019 έγινε άρση σε αυτές.

Το αλουμίνιο που λαμβάνει η Tesla χρησιμοποιείται για εξαρτήματα τα οποία τοποθετεί σε οχήματα που κατασκευάζονται στο νέο της εργοστάσιο της εταιρίας έξω από το Βερολίνο, στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη μονάδα κατασκευάζει και τα μοντέλα Y τα οποία έχουν πάρει έγκριση για να βγουν στην αγορά.

Πάντως μέχρι στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ στις παραγωγικές διαδικασίες.

Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει θέσει σε κίνδυνο αυτές τις σχέσεις. Η Tesla πάντως και ο Έλον Μασκ την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι δέχονται μεγάλες οικονομικές πιέσεις λόγω του κόστους των πρώτων υλών.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πόλεμος στην Ουκρανία: Άριστες οι σχέσεις Έλον Μασκ και Ρωσίας – Ποια είναι η Rusal», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.