Μπάιντεν: Αποκάλεσε «χασάπη» τον Πούτιν – Η ρωσική αντίδραση
Ο νέος χαρακτηρισμός του Τζο Μπάιντεν μεγαλώνει το χάσμα με τη ΡωσίαΜπάιντεν: «Χασάπη» αποκάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, από τη Βαρσοβία της Πολωνίας όπου βρίσκεται τις τελευταίες ώρες.
Έπειτα από συνάντησή του με Ουκρανούς πρόσφυγες, έγινε το συγκεκριμένο σχόλιο που μεγαλώνει το χάσμα με τη Ρωσία.
«Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν αλλάξει», απάντησε ο Μπάιντεν σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Μόσχα έχει διαφοροποιήσει τη στρατηγική της.
Παράλληλα, στο κέντρο υποδοχής υποδοχής Ουκρανών προσφύγων όπου βρέθηκε το Σάββατο, ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε «χασάπη» τον Πούτιν.
Τα νέα σχόλια στενεύουν το περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17 Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αποκαλέσει τον Ρώσο ομόλογό του «δολοφόνο δικτάτορα» και «σκέτο κακούργο».
Τότε το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτη και ασυγχώρητη» τη ρητορική του Αμερικανού προέδρου.
Συνάντηση με Ντούντα ο Μπάιντεν
Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.
Το κράτος της Ανατολικής Ευρώπης επιθυμεί να πορευθεί χέρι-χέρι με τους Αμερικανούς, αποζητά ένα σημείο που θα φέρει έντονη δέσμευση.
Ο Αντρέι Ντούντα ρώτησε τον Τζο Μπάιντεν για την πιθανότητα επίσπευσης αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού.
Αναφερόταν στην αγορά πυραυλικών συστημάτων Patriot, υψηλής κινητικότητας πυραυλικού συστήματος πυροβολικού HIMARS, αεροσκαφών F-35 και αρμάτων μάχης Abrams.
Ο Ντούντα είπε στον Μπάιντεν ότι η Πολωνία θέλει να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ, καθώς σχεδιάζει να αρχίσει να παράγει πυρηνική ενέργεια.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πιστεύω ότι μαζί με αμερικανικές εταιρείες, υπό την αυστηρή αιγίδα του Λευκού Οίκου, μπορούμε στο εγγύς μέλλον να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα γιατί είναι επειγόντως απαραίτητο για τη Βαρσοβία.
Η Πολωνία χρειάζεται αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους της και να διασφαλίσει μια σύγχρονη πηγή προμήθειας ενέργειας».